35 °C Budapest
Súlyos népbetegségben szenved Kasza Tibi: mi lesz ebből?

Súlyos népbetegségben szenved Kasza Tibi: mi lesz ebből?

2016. május 29. 13:01

Munkahelyi stresszről, félelmeiről vallott Kasza Tibi. A műsorvezető néha annyira rástresszel a feladatokra, hogy aludni is alig bír. Nincs egyedül ezzel Magyarországon.

Megélhetésével kapcsolatos félelmeiről vallott a hot! magazinnak Kasza Tibi. A műsorvezető gyakran annyira túlhajszolja magát, hogy gyomorgörccsel, a saját verejtékében riad fel éjszakánként.

Felébredek arra, hogy úszom a saját verejtékemben. (...) Csóró gyerek voltam egy szegedi garzonból. (...) Nem akarok még egyszer szegény lenni!

- nyilatkozta a bulvárlapnak a polihisztor.

Súlyos a helyzet Magyarországon

Kasza Tibi félelmei korántsem példa nélküliek Magyarországon, olyannyira, hogy az Európai Munkavédelmi Ügynökség adatai szerint a nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz felelős az évente kieső munkanapok 50-60 százalékáért. Minden negyedik magyar munkavállalót érinti a munkahelyi stressz, ami miatt évente mintegy 440 milliárd forinttól esik el a gazdaság.

A nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz a munkabaleseteket követően a második leggyakoribb munkával összefüggő megbetegedés, ami a kieső munkanapok 50-60 százalékáért felelős. Ráadásul a WHO nem túl pozitív előrejelzése szerint 2030-ra a túlzott munkahelyi megterhelés miatt a depresszió népbetegséggé válhat. Így már talán nem annyira meglepő, hogy az egészségügyi kockázatok mellett a gazdaságnak is komoly károkat okoz.

A stressz önmagában nem betegség, akkor jelent problémát, ha tartósan fennáll.

A munkahelyen akkor jelentkezik, ha a munkavállaló nem tud megfelelni a követelményeknek, illetve ha problémák merülnek fel a munkavégzésben, vagy a munkakörülményekben. Ez lehet akár kollégákkal való konfliktus, az elismerés, szakmai visszajelzés hiánya, a túlórázás, vagy a nem megfelelő munkahelyi környezet. A magyarok leginkább a túlzott elvárások, a gyors munkatempó, valamint a kollégákkal való nézeteltérések miatt stresszelnek a munkahelyen.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A krónikus munkahelyi stressz egészségkárosító hatásai (elhízás, cukorbetegség, szív- és érrendszeri és rákos megbetegedés, depresszió) mellett gazdasági szempontból is jelentős, hiszen a hiányzásokon felül csökken a munka iránti motiváltság, és teljesítőképesség, nő a munkahelyi feszültség, illetve a munkabalesetek és a foglalkozási megbetegedések száma.

A munkavállalókkal kapcsolatos növekvő költségek, illetve a termelés csökkenése gazdasági szempontból több kiadást jelent, mint amennyit a megelőzésre kellene fordítani, ugyanis minden munkavédelembe fektetett forint többszörösen megtérül. Emiatt a munkahelyi negatív stressz kezelése és lehetséges megelőzése a munkavállalóknak és munkáltatóknak is közös érdeke.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.19 13:26
Tulajdonképpen vitatémának is jó. A bürokrácia, a “red tape” magának termel munkát. “A” hogy jelentő...
laskainelli  |  2022.08.19 08:39
Napjainkban már mindenkinek van legalább egy olyan ember a környezetében, akinek a kapcsolatában meg...
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?