26 °C Budapest
Így adózunk jövőre: adóemelések is lesznek

Így adózunk jövőre: adóemelések is lesznek

2016. május 5. 19:00

A sokat hirdetett áfacsökkentések mellett a kormány jövedéki adóemelést is betervezett 2017-re. Az adócsomag részletes vizsgálata alapján pedig azt is kijelenthetjük, hogy a kormány néhány idegesítő adminisztrációs terhet is megszüntet és a kisvállalkozók is jól járhatnak a módosításokkal.

Tállai András államtitkár keddi bejelentésének megfelelően este meg is jelent az Országgyűlés honlapján a 2017. évi adócsomag. A 205 oldalas adócsomagban, valamint a jövedéki adóról szóló 117 oldalas törvényjavaslatban számos érdekességet találunk. Természetesen a javaslatok a parlamenti vita során még változhatnak, de itt és most összefoglaljuk, hogy az eredeti módosításokkal mindenki tisztában legyen.

Adócsökkentések, könnyítések

A jövő évi adócsomag áfacsökkentési elemeit már korábbról ismerjük, mivel a kormány és az illetékes Nemzetgazdasági Minisztérium érthetően ezt verte nagy dobra. A 2017-es adótörvény általános indoklása is úgy fogalmaz:

Az adócsökkentés adócsomagja több ponton is farag jövőre a közterheken. Tízmilliárdok maradnak a lakosság zsebében.

A törvényjavaslat ezen része nem is említi meg a jövedéki adóemelést.

Az adócsökkentő és könnyítő intézkedések között megtaláljuk:

 • 2017. január 1-jétől a baromfihús és a tojás értékesítésére alkalmazandó áfa kulcs 27%-ról 5%-ra.
 • A friss tej (ide nem értve az UHT és ESL tejet) értékesítésére alkalmazandó 18%-ról 5%-ra csökken.
 • Csökken az internet-hozzáférési szolgáltatásra vonatkozó áfakulcs 18%-ra. A kedvezményes áfakulcs azon internet-hozzáférési szolgáltatás tekintetében alkalmazandó először, amelynek az ún. elszámolási időszaka 2016. december 31-ét követőenkezdődik, és amely tekintetében a fizetés esedékessége, valamint a számla vagy a nyugta kibocsátásának időpontja is 2016. december 31-ét követő időpontra esik. Abban az esetben, ha szolgáltatást nem időszakonkénti elszámolás mellett nyújtják, a Javaslat értelmében akedvezményes kulcsot a 2016. december 31-ét követő adófizetési kötelezettségre kell előszöralkalmazni.
 • Az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom esetében 18%-os áfakulcsot kell alkalmazni (a jelenlegi 27% helyett) 2017. január 1-jétől, először a 2016. december 31-ét követő adófizetési kötelezettségre.
 • Majd 2018. január 1-jétől a 18%-os áfakulcs 5%-ra csökken az éttermi vendéglátás áfakulcsa.
 • A javaslat a fordított adózás hatálya alá tartozó termékek közé sorolja a krómhulladékot és - törmeléket, valamint a vanádiumhulladékot és -törmeléket.
 • A korábbi ígéreteknek megfelelően jövőre is nő a kétgyermekesek adókedvezménye (gyermekenként 15 ezer forintra a korábbi 12,5 ezer forintról). A javaslat indoklása szerint ez 350 ezer családot érint, és összesen 15 milliárd forintos bevételkieséssel jár.
 • Abban a formában is csökken a családok adminisztrációs terhe, hogy jövőre a családi kedvezményt érvényesítő magánszemélynek a kedvezmény érvényesítésre vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot nem kell a másik jogosult (házastárs, szülő) munkáltatójának is bemutatni, aláíratni, lepecsételtetni.
 • Automatikus (hat havi) pótlékmentes részletfizetést biztosít a törvényjavaslat 200 ezer forintig a magánszemélyek számára adótartozás esetén. Az igénylés eljárása is egyszerűsödik jövőre, nem kell fizetéskönnyítési kérelem kitöltésével foglalkozni, elég egy egyszerű kérés, ami akár az ügyfélszolgálaton szóban is megtehető.
 • A végrehajtás elévülési ideje 5 évről 4 évre csökken.
 • A javaslat tartalmaz egy munkaerő-mobilitást ösztönző intézkedéscsomagot is. Gépkocsival történő munkába járás esetén az adómentes költségtérítés mértéke a mostani kilométerenkénti 9 forintról 15 forintra emelkedik.

Adóemelések is vannak

A 2017-es adócsomag korábban nem hangoztatott jövedéki adóemeléseket is tartalmaz a dohánytermékek és az üzemanyagok esetében.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 • Az üzemanyagok adóemelésére érdekes megoldást választott a kormány: a gázolaj, a benzin és a petróleum jövedéki adómértékét a kőolaj világpiaci árához köti.
 • Amennyiben a Brent típus kőolaj adott negyedév végén érvényes világpiaci ára a törvényben meghatározott küszöbértéket meghaladja, akkor az üzemanyagok a hatályos jövedéki adómértékkel adóznak, viszont ha a küszöbérték alá kerül az árfolyam, akkor adóemelés lép életbe: a gázolaj esetében 10 ft/liter, a benzin esetében 5 ft/liter. A kormány a parlament döntésére bízza, hogy 40 vagy 50 dolláron határozza meg a nyersolaj hordónkénti küszöbárfolyamát.
 • A január 1-től, április 1-től, július 1-től, illetve október 1-től érvényes adómértékek megállapítása a Brent kőolaj tőzsdei jegyzésárának az Intercontinental Exchange tőzsdén a tárgynegyedév utolsó hónapjára vonatkozó szállítási határidővel rendelkező, az előző negyedév végét legalább 5 nappal megelőző utolsó kereskedési napon érvényes, az állami adó- és vámhatóság internetes honlapján az azt követő napon közzétett záró árfolyama alapján történik.
 • Az üzemanyagok adóemeléséről részletesen ebben a cikkünkben írtunk.
 • A javaslat és a korábbi bejelentés alapján azt is tudjuk, hogy a kormány 2017 végéig uniós előírások miatt 29%-kal emeli meg a dohánytermékek jövedéki adóját (Magyarország cigaretta uniós adóminimumának teljesítésére vonatkozó derogációja 2017. december 31-jével lejár). Az emelést három lépcsőben tervezi végrehajtani a kormány, az első lépcsőt tartalmazza a mostani módosítás.
 • A cigaretta jövedéki adója így változik: a jelenlegi 15700 forint/ezer szál tételes adó 16700 forintra emelkedik, a minimumadó pedig 28000 forintról 30500 forintra ezer szálanként.
 • A Portfolio szakértőinek számításai szerint ezzel egy 19 szálas doboz adótartalma 830 forintról 900 forintra emelkedik, ami 8%-os emelést jelent. Ha a jövő év végére, 2018 elejére megvalósul a 29%-os teljes, három lépcsős emelés, akkor 240-250 forint lehet a drágulás mértéke.

Ezt kapják a vállalkozók

A kis- és középvállalkozások beruházásaihoz kapcsolódó adóalap-kedvezmény 30 millió forintos értékhatárának eltörlése kerül a társasági adó szabályaival összhangban.

 • KATA: Jelenleg a költségek fedezetére, vagy fejlesztési célra folyósított vissza nem térítendő támogatás összege a kisadózó vállalkozás bevételének része, beleszámít a 6 millió forintos bevételi értékhatárba. Amennyiben a bevétel így meghaladja az említett határt, a támogatásban részesülő 40 százalékos mértékű büntető jellegű adót kénytelen fizetni. A javasolt módosítás alapján a kisadózó vállalkozás bevételének nem lesz része a költségek fedezetére vagy fejlesztési célra folyósított támogatás. A módosítás átmeneti rendelkezés alapján a 2014. évtől visszamenőlegesen is alkalmazható.
 • A növekedési adóhitelt igénybe vevő adózó az adóévét követő két adóévben megvalósult beruházása kapcsán a növekedési adóhitel összegére jutó adóelőleg, adó még esedékessé nem vált összegét választása szerint csökkentheti a beruházási érték 19 százalékával, legfeljebb a növekedési adóhitelre jutó adóelőleg, adó még esedékessé nem vált összegének 90 százalékával. A csökkentés elsőként a növekedési adóhitelre jutó legközelebbi esedékességű adóelőlegből, adóból érvényesíthető.
 • Több ponton átírja a kormány a kisvállalati adóról szóló szabályozást. A kis- és közepes vállalkozások (kkv) körében 2017-től eltörlik a beruházásösztönző személyi jövedelemadó és társasági adókedvezmények korlátait. A kisvállalati adót (kiva) választóknál jövőre 1 milliárd forinttal marad több, ha a módosításokat elfogadják a képviselők. A kiva az eddigi 25 helyett 50 foglalkoztatottig lenne választható.
 • A javaslat mentesíti az érintett kisadózókat a tételes adó megfizetése alól azokra a hónapokra, amikor keresőképtelenek.
 • Új kedvezményként kerül bevezetésre: adóalap-csökkentő tétel számolható el a munkásszállás kialakítására, fenntartására, üzemeltetésére adott ráfordítás. A kedvezmény korlátja mindkét esetben az adózás előtti nyereség összege. Ezzel a munkásszállás kialakításának és fenntartásának kiadásai kedvezményeket élveznek a társasági adóban. Az intézkedésekkel a vállalkozások és a munkavállalók 9 milliárd forintot nyernek a gazdasági tárca számításai szerint.
 • Adókedvezményt kaphatnak a műemlékek felújítói és üzemeltetői is. A karbantartás kedvezményének adótartalma nem haladhatja meg az 50 millió eurót, a felújítás kedvezményének adótartalma pedig a 100 millió eurónak megfelelő összeget.

A fekete gazdaság ellen

 • Tételes áfa-nyilatkozat értékhatára: a javaslat értelmében 2017. január 1-jétől a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán szerepeltetni kell a vevő adószámát, feltéve, hogy a számlában áthárított adó a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja. Jelenleg ez az értékhatár 1 millió forint.
 • Az automataberendezéseket bekötik az adóhivatalhoz.
 • Az elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszert (EKÁER) is módosítja a törvényjavaslat, ami azt célozza, hogy a túlpakolt kisteherautókkal csaló kereskedőket is kiszűrjék.
 • Az online pénztárgép és az EKÁER mellett jön az online számlázás is jövőre. Elsősorban a láncolatos áfacsalókkal szemben hatékony eszköz a kormány érvelése szerint. A cél az, hogy a számlázó programokkal kiállított számla adatai tekintetében is valós időben álljon rendelkezésre információ, hasonlóan az adóhatósághoz már bekötött pénztárgépekhez.

És a ráadás: Google-adó

A javaslat kiegészíti a reklámadóról szól törvényt is, az indoklás szerint a "magyar Google-adó" biztosítja azt, hogy a Magyarországon gazdasági tevékenységet végző világcégek se mentesülhessenek a közteherfizetési kötelezettség alól. A javaslatban szereplő "eszköz a reklámadó-kötelezettség teljesítésének kikényszerítésére szolgál". Ennek értelmében 10 millió forintos, többször ismételhető, exponenciálisan növekvő bírsággal számolhat az a Magyarországon adózóként nem nyilvántartott reklám-közzétevő, amely - az adóhatósági felhívás ellenére - nem tesz eleget bejelentkezési kötelmének.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?