27 °C Budapest
Kiderült: ennyiből nyomorognak a legszegényebb magyarok

Kiderült: ennyiből nyomorognak a legszegényebb magyarok

2016. április 19. 15:00

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly jelentette be, hogy többet nem adja ki a létminimumról szóló kiadványát, így idén Policy Agenda készítette el a "Létminimum 2015" anyagot. Tavalyhoz képest némileg rosszabb a helyzet, a magyar háztartásoknak ugyanis körülbelül 41,5 százaléka él a létminimum alatt - derült ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség sajtótájékoztatóján.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly jelentette be, hogy többet nem adja ki a létminimumról szóló kiadványát. A KSH állítása szerint kizárólag szakmai szempontok szerint döntöttek így: az adat véleményük szerint alkalmatlan arra, hogy szociálpolitikai döntések alapjául szolgáljon, más uniós országban nem is számolnak ilyet.

A létminimum ugyanis valójában nem szegénységi küszöb, még ha sokan szerintük tévesen így is értelmezték. A KSH megfogalmazásában a létminimum valójában inkább a tisztes, szerény megélhetés szintjét jelöli, mint a szegénységét. A Magyar Szakszervezeti Szövetség korábban már jelezte, hogy a továbbiakban folytatni kívánja ezt a programot, így idén a Policy Agenda készítette el a "Létminimum 2015" anyagot, amely módszertanilag a KSH korábbi számításaival megegyezően készült el.

Az általuk számított létminimum azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését.

Ezek alapján a mostani mutató szerint 2015-ben a létminimum egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke havonta 88 016 forint.

Jelenleg a minimálbér nettó 73 815 forint, a cél az lenne, hogy ez elérje a létminimum egy főre jutó értékét, azaz jelenleg 88 016 forintot

- mondta el a sajtótájékoztatón Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A számítások alapján havi 255 ezer forint volt egy tipikus, két felnőttből és két gyermekből álló háztartás és közel 79 ezer forint egy egytagú nyugdíjas háztartás létminimumértéke.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egy felnőttből és egy gyermekből álló háztartásnál ugyanez havi 145 ezer forint volt, az egy felnőttből és két gyerekből álló háztartásoknál pedig durván 189 ezer forint jött ki.

A mutatók alapján a magyar háztartásoknak körülbelül 41,5 százaléka élt a létminimum alatt.

Hogyan számították ki a létminimumot?

A létminimumérték kiszámítását az élelmiszer-fogyasztás normatív értékéből kiindulva, az élelmiszereket a normatívához hasonló értékben fogyasztó háztartások fogyasztási adatainak felhasználásával végezték el. Ehhez az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által kidolgozott élelmiszermennyiségeket vették figyelembe. Ezeket az élelmiszer-mennyiségeket tartalmazza a létminimum-számítás élelmiszerkosara, amelynek pénzben kifejezett értéke havi 24 246 forint.

Az élelmiszerekre a magyarok személyes kiadásaik 30,8-át költötték a számítások szerint. Emellett 22,8 százalékot költöttek lakásfenntartásra, 9 százalékot közlekedésre, 5 százalékot egészségügyre és testápolásra, 6,5 százalékot telefonálásra, 3,6 százalékot ruházkodásra, míg művelődésre és oktatásra 5,3 százalékot fordítottak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?