Kiderült: ennyiből nyomorognak a legszegényebb magyarok

Kiderült: ennyiből nyomorognak a legszegényebb magyarok

2016. április 19. 15:00

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly jelentette be, hogy többet nem adja ki a létminimumról szóló kiadványát, így idén Policy Agenda készítette el a "Létminimum 2015" anyagot. Tavalyhoz képest némileg rosszabb a helyzet, a magyar háztartásoknak ugyanis körülbelül 41,5 százaléka él a létminimum alatt - derült ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség sajtótájékoztatóján.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tavaly jelentette be, hogy többet nem adja ki a létminimumról szóló kiadványát. A KSH állítása szerint kizárólag szakmai szempontok szerint döntöttek így: az adat véleményük szerint alkalmatlan arra, hogy szociálpolitikai döntések alapjául szolgáljon, más uniós országban nem is számolnak ilyet.

A létminimum ugyanis valójában nem szegénységi küszöb, még ha sokan szerintük tévesen így is értelmezték. A KSH megfogalmazásában a létminimum valójában inkább a tisztes, szerény megélhetés szintjét jelöli, mint a szegénységét. A Magyar Szakszervezeti Szövetség korábban már jelezte, hogy a továbbiakban folytatni kívánja ezt a programot, így idén a Policy Agenda készítette el a "Létminimum 2015" anyagot, amely módszertanilag a KSH korábbi számításaival megegyezően készült el.

Az általuk számított létminimum azt mutatja, hogy mekkora jövedelem szükséges egy háztartásnak ahhoz, hogy biztosíthassa tagjai számára a folyamatos életvitellel kapcsolatos szerény szükségletek kielégítését.

Ezek alapján a mostani mutató szerint 2015-ben a létminimum egy fogyasztási egységre számított átlagos értéke havonta 88 016 forint.

Jelenleg a minimálbér nettó 73 815 forint, a cél az lenne, hogy ez elérje a létminimum egy főre jutó értékét, azaz jelenleg 88 016 forintot

- mondta el a sajtótájékoztatón Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke.

A számítások alapján havi 255 ezer forint volt egy tipikus, két felnőttből és két gyermekből álló háztartás és közel 79 ezer forint egy egytagú nyugdíjas háztartás létminimumértéke.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az egy felnőttből és egy gyermekből álló háztartásnál ugyanez havi 145 ezer forint volt, az egy felnőttből és két gyerekből álló háztartásoknál pedig durván 189 ezer forint jött ki.

A mutatók alapján a magyar háztartásoknak körülbelül 41,5 százaléka élt a létminimum alatt.

Hogyan számították ki a létminimumot?

A létminimumérték kiszámítását az élelmiszer-fogyasztás normatív értékéből kiindulva, az élelmiszereket a normatívához hasonló értékben fogyasztó háztartások fogyasztási adatainak felhasználásával végezték el. Ehhez az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet által kidolgozott élelmiszermennyiségeket vették figyelembe. Ezeket az élelmiszer-mennyiségeket tartalmazza a létminimum-számítás élelmiszerkosara, amelynek pénzben kifejezett értéke havi 24 246 forint.

Az élelmiszerekre a magyarok személyes kiadásaik 30,8-át költötték a számítások szerint. Emellett 22,8 százalékot költöttek lakásfenntartásra, 9 százalékot közlekedésre, 5 százalékot egészségügyre és testápolásra, 6,5 százalékot telefonálásra, 3,6 százalékot ruházkodásra, míg művelődésre és oktatásra 5,3 százalékot fordítottak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
perfekt  |  2021.06.07 08:31
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tű...
hrdoktor  |  2021.06.07 06:14
Szinte fizikai ellenállást érez valamelyik sürgős munkahelyi teendője láttán, és igyekszik valami ür...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08