36 °C Budapest
Jelentősen torzult a magyar adórendszer: kik járnak a legrosszabbul?

Jelentősen torzult a magyar adórendszer: kik járnak a legrosszabbul?

2016. április 18. 12:30

A kormány gyakran büszkélkedik azzal, hogy Magyarországon milyen alacsony a személyi jövedelemadó kulcsa, és hogy nálunk milyen kevés közteher rakódik a munkára, miközben mások arra panaszkodnak, hogy milyen sokat elvesz tőlük az állam. Az igazság az, hogy az adórendszerünk igen torz, mivel bár a gyermekes munkavállalókkal nemzetközi viszonylatban is ritka bőkezű az állam, a dolgozók nagyjából háromnegyedét ezek a kedvezmények nem érintik.


Az adókedvezmények tekintetében kevés európai országban járnak jobban a gyermekes családok, mint Magyarországon, miközben a normál módon adózó gyermek nélküliek bérére kimondottan sok közteher rakódik. Ráadásul az egykulcsos szja-val is pont az alacsony jövedelműek járnak rosszul, míg a magas fizetéssel rendelkezőknek kimondottan kedvez.

Létszámmal súlyozva tavaly átlagosan 169 ezer forintot vihettek haza a munkavállalók a családi adókedvezményt is beleszámítva, azonban gyermekszámtól függően igen erős az összegek szóródása.

A három, illetve több gyermekesek közel 210 ezer forintot vihettek haza tavaly, ám ők csak a dolgozók 6 százalékát jelentették. A munkavállalók felének (49 százalékának) nincsen eltartott gyermeke, vagyis a családi kedvezmény egyáltalán nem érinti őket, így - 2016-ban - bruttó bérük 33,5 százalékát veszi el tőlük az állam. Az egygyermekesek a dolgozók negyedét, míg a kétgyermekesek a dolgozók ötödét képviselik.

Családi támogatások nélküli egyébként a nettó átlagbér 162 ezer forintot tett ki 2015-ben.

Nagy különbségek a nettó jövedelemben

2014-ben egy kétgyermekes, két átlagkeresőből álló magyar család több mint 14 százalékkal többet vihetett haza, mint egy gyermek nélküli, szintén két átlagkereső által alkotott házaspár. (Emlékeztetőül: ettől az évtől kezdve már nem csak adó-, hanem járulékkedvezményként is igénybe lehet venni a családi támogatást.) Ez az Európai Unióban a legnagyobb különbséget jelentette.

A két gyermeküket egyedül nevelő szülők pedig 45 százalékkal tudtak többet hazavinni, mint a gyermek nélküli szingli munkavállalók. Ezzel "csak" a negyedik helyezést kaptuk az EU-ban a különbségek szerint: Lettországban, Bulgáriában és Írországban is nagyobb az egyedülálló kétgyermekesek bérelőnye a gyermektelenekhez képest.

Az adóék-különbségek

Az OECD egyik új jelentése alapján az adóék szempontjából is megvizsgálhatjuk a gyermekesek és a gyermektelenek közti különbségeket.

Magyarországon az egy átlagkeresővel rendelkező kétgyermekes párok esetében 2015-ben 35,3 százalék volt az adóék mértéke, ami azt jelenti, hogy az átlagkeresős szülő teljes munkaerőköltségének ekkora részét vonta el az állam a családi adókedvezményeket is figyelembe véve. A 35 százalék körüli adóékből 22 százalékpont a munkáltatót terhelte, és 13 százalékpont volt a munkavállaló része.

Ehhez képest, egy gyermeket nem nevelő átlagkereső esetében 49 százalék volt az adóék mértéke tavaly (22 százalékpont a munkáltatóé, 27 a munkavállalóé), ami közel 14 százalékponttal több a kétgyermekes egy átlagkeresős párokénál.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megjegyzendő: az szja-kulcs 2016-os csökkentése miatt kismértékben csökkent tavaly óta az adóék mértéke, a gyermektelenek esetében konkrétan 49 százalékról 48,2 százalékra.

24 európai OECD-országból Magyarország a felső harmadba tartozik az adóék különbség szempontjából, vagyis nemzetközi viszonylatban is jelentős előnybe kerülnek nálunk a gyermekes munkavállók a gyermek nélküliekhez képest.

Az OECD csak a kétgyermekes munkavállalók adóterhelését hasonlítja össze a gyermektelenekével, de valószínűleg három, illetve több gyerek esetében még előrébb kerülnének a listán, hiszen esetükben jóval magasabb itthon a gyerekenként számított családi adókedvezmény összege. Az egygyermekesek itthon mindössze 10 ezer forint adókedvezményt kapnak havonta, így esetükben nem csökkennek olyan mértékben a bérre rakódó terhek, mint a többgyermekeseknél.

Összességében elmondható, hogy Magyarországon a dolgozók megközelítőleg háromnegyedének (a gyermek nélküliekek és az egygyermekesek) munkájára nemzetközi viszonylatban is igen sok közteher rakódik. A kettő, illetve több gyermekes munkavállalókkal ugyanakkor európai összehasonlításban is kiemelkedően jól bánik az állam az adókedvezmények tekintetében.

Egy 2016-os példát vizsgálva: 250 ezer forintos bruttó havibér esetén

  • nettó 166 ezer 250 forintot vihetsz haza, ha nem nevelsz gyereket
  • nettó 176 ezer 250 forintot vihetsz haza, ha egy gyereket nevelsz,
  • nettó 191 ezer 250 forintot vihetsz haza, ha két gyereket nevelsz,
  • nettó 246 ezer 250 forintot vihetsz haza, ha hármat vagy többet nevelsz (itt már az összes adó, és járulék leíródik, csak a 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulék marad).

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?