33 °C Budapest
Jelentősen torzult a magyar adórendszer: kik járnak a legrosszabbul?

Jelentősen torzult a magyar adórendszer: kik járnak a legrosszabbul?

2016. április 18. 12:30

A kormány gyakran büszkélkedik azzal, hogy Magyarországon milyen alacsony a személyi jövedelemadó kulcsa, és hogy nálunk milyen kevés közteher rakódik a munkára, miközben mások arra panaszkodnak, hogy milyen sokat elvesz tőlük az állam. Az igazság az, hogy az adórendszerünk igen torz, mivel bár a gyermekes munkavállalókkal nemzetközi viszonylatban is ritka bőkezű az állam, a dolgozók nagyjából háromnegyedét ezek a kedvezmények nem érintik.


Az adókedvezmények tekintetében kevés európai országban járnak jobban a gyermekes családok, mint Magyarországon, miközben a normál módon adózó gyermek nélküliek bérére kimondottan sok közteher rakódik. Ráadásul az egykulcsos szja-val is pont az alacsony jövedelműek járnak rosszul, míg a magas fizetéssel rendelkezőknek kimondottan kedvez.

Létszámmal súlyozva tavaly átlagosan 169 ezer forintot vihettek haza a munkavállalók a családi adókedvezményt is beleszámítva, azonban gyermekszámtól függően igen erős az összegek szóródása.

A három, illetve több gyermekesek közel 210 ezer forintot vihettek haza tavaly, ám ők csak a dolgozók 6 százalékát jelentették. A munkavállalók felének (49 százalékának) nincsen eltartott gyermeke, vagyis a családi kedvezmény egyáltalán nem érinti őket, így - 2016-ban - bruttó bérük 33,5 százalékát veszi el tőlük az állam. Az egygyermekesek a dolgozók negyedét, míg a kétgyermekesek a dolgozók ötödét képviselik.

Családi támogatások nélküli egyébként a nettó átlagbér 162 ezer forintot tett ki 2015-ben.

Nagy különbségek a nettó jövedelemben

2014-ben egy kétgyermekes, két átlagkeresőből álló magyar család több mint 14 százalékkal többet vihetett haza, mint egy gyermek nélküli, szintén két átlagkereső által alkotott házaspár. (Emlékeztetőül: ettől az évtől kezdve már nem csak adó-, hanem járulékkedvezményként is igénybe lehet venni a családi támogatást.) Ez az Európai Unióban a legnagyobb különbséget jelentette.

A két gyermeküket egyedül nevelő szülők pedig 45 százalékkal tudtak többet hazavinni, mint a gyermek nélküli szingli munkavállalók. Ezzel "csak" a negyedik helyezést kaptuk az EU-ban a különbségek szerint: Lettországban, Bulgáriában és Írországban is nagyobb az egyedülálló kétgyermekesek bérelőnye a gyermektelenekhez képest.

Az adóék-különbségek

Az OECD egyik új jelentése alapján az adóék szempontjából is megvizsgálhatjuk a gyermekesek és a gyermektelenek közti különbségeket.

Magyarországon az egy átlagkeresővel rendelkező kétgyermekes párok esetében 2015-ben 35,3 százalék volt az adóék mértéke, ami azt jelenti, hogy az átlagkeresős szülő teljes munkaerőköltségének ekkora részét vonta el az állam a családi adókedvezményeket is figyelembe véve. A 35 százalék körüli adóékből 22 százalékpont a munkáltatót terhelte, és 13 százalékpont volt a munkavállaló része.

Ehhez képest, egy gyermeket nem nevelő átlagkereső esetében 49 százalék volt az adóék mértéke tavaly (22 százalékpont a munkáltatóé, 27 a munkavállalóé), ami közel 14 százalékponttal több a kétgyermekes egy átlagkeresős párokénál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megjegyzendő: az szja-kulcs 2016-os csökkentése miatt kismértékben csökkent tavaly óta az adóék mértéke, a gyermektelenek esetében konkrétan 49 százalékról 48,2 százalékra.

24 európai OECD-országból Magyarország a felső harmadba tartozik az adóék különbség szempontjából, vagyis nemzetközi viszonylatban is jelentős előnybe kerülnek nálunk a gyermekes munkavállók a gyermek nélküliekhez képest.

Az OECD csak a kétgyermekes munkavállalók adóterhelését hasonlítja össze a gyermektelenekével, de valószínűleg három, illetve több gyerek esetében még előrébb kerülnének a listán, hiszen esetükben jóval magasabb itthon a gyerekenként számított családi adókedvezmény összege. Az egygyermekesek itthon mindössze 10 ezer forint adókedvezményt kapnak havonta, így esetükben nem csökkennek olyan mértékben a bérre rakódó terhek, mint a többgyermekeseknél.

Összességében elmondható, hogy Magyarországon a dolgozók megközelítőleg háromnegyedének (a gyermek nélküliekek és az egygyermekesek) munkájára nemzetközi viszonylatban is igen sok közteher rakódik. A kettő, illetve több gyermekes munkavállalókkal ugyanakkor európai összehasonlításban is kiemelkedően jól bánik az állam az adókedvezmények tekintetében.

Egy 2016-os példát vizsgálva: 250 ezer forintos bruttó havibér esetén

  • nettó 166 ezer 250 forintot vihetsz haza, ha nem nevelsz gyereket
  • nettó 176 ezer 250 forintot vihetsz haza, ha egy gyereket nevelsz,
  • nettó 191 ezer 250 forintot vihetsz haza, ha két gyereket nevelsz,
  • nettó 246 ezer 250 forintot vihetsz haza, ha hármat vagy többet nevelsz (itt már az összes adó, és járulék leíródik, csak a 1,5 százalékos munkaerő-piaci járulék marad).

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 1. péntek
Tihamér, Annamária
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?