15 °C Budapest

Terror a magyar munkahelyeken: lehet, hogy te is áldozat vagy?

Pénzcentrum
2016. március 24. 05:55

Itthon is rengeteg ember tapasztalta már meg a munkahelyi szexuális zaklatást, ami ráadásul nemcsak a nőket, hanem a férfiakat is érinti. De vajon mit jelent pontosan, kik az áldozatok, és mit lehet tenni ellene?

Annak ellenére, hogy a legtöbbeknek fogalmuk sincs arról, mit jelent pontosan a mobbing - vagyis a munkahelyi zaklatás -, itthon is sokakat érint a probléma.

Munkahelyi zaklatásról akkor beszélünk, ha a munkahelyen a vezetőség, vagy a kollégák rendszeresen zaklatnak, és lelkileg, vagy komolyabb esetben fizikailag is bántalmaznak egy kiszemelt munkatársat.

A munkahelyi zaklatásnak nagyon sok formája lehet, többek között:

  • egyértelmű zsarolás és/vagy ellenséges légkör
  • rosszindulatú megjegyzések, pletykák
  • szexuális tartalmú utalások, "viccek", beszólások
  • fogdosás, bármilyen bizalmaskodó érintés, bámulás
  • írásos zaklatások (sms, e-mail), szexista viccek körbeküldözgetése
  • félmeztelen, vagy szexuálisnak beállított pózban levő nőkről szóló plakátok a falon,
  • a nők munkahelyi teljesítményének összefüggésbe hozása a szexuális kielégültségre való utalgatással

A munkahelyi zaklatás egyik legkomolyabb formája a szexuális zaklatás. Egy, az Európai Unióban végzett felmérés alapján a nőknek 30-50 százalékát, a férfiaknak pedig körülbelül 10 százalékát éri szexuális zaklatás a munkahelyén.

Többeket érint a munkahelyi szexuális zaklatás, mint gondolnánk

Pontos számokat nagyon nehéz mondani arról, hogy hány embert érinthet a munkahelyi szexuális zaklatás. Ennek két fő oka van: az egyik, hogy sokszor ki sem derülnek az ilyen esetek, a másik pedig, hogy az egyes országok között van némi kulturális különbség a munkahelyi zaklatás fogalmát tekintve. Egy bizonyos magatartás ugyanis az egyik országban teljesen átlagosnak, mindennaposnak tekinthető, míg egy másik országban ugyanez már sértő lenne, és kiverné a biztosítékot. Ez pedig jelentősen megnehezíti a szexuális zaklatással kapcsolatos kutatások és statisztikák készítését.

A fenti ábrán látható felmérés szerint európai átlagban a nők 21 százaléka tapasztalta meg a kutatást megelőző egy évben a szexuális zaklatás bármely formáját. A magyar átlag valamivel jobb lett az európainál, a magyar nőknek ugyanis 18 százaléka válaszolt igennel a kérdésre. A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen Egyesület szerint azonban az FRA felmérése nem ad teljes, és átfogó képet.

Magyarországra vonatkozóan nem valós, hogy a nőknek csupán 18 százaléka tapasztalja meg a szexuális zaklatás bármely formáját évente, miközben Dániában ez az arány 37 százalék. Aligha feltételezhetjük, hogy ott a magyar férfiaknál híresen nagyobb zaklatók élnek. Ha pedig nem ez a helyzet, akkor a magyar nők szexuális zaklatás-értelmezésében lehet a különbség elrejtve

 - mondta el a Pénzcentrumnak Wirth Judit a Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) Egyesülettől.

A témával kapcsolatban megkerestük a Rendőrséget is, hogy hány ilyen jellegű jogi esetet regisztráltak Magyarországon az utóbbi években.

Ezek alapján az iskolai, munkahelyi zaklatásban érintettek száma 2012-ben és 2015-ben volt a legmagasabb: évi 231 és 213 esetet regisztráltak ezekben az években. Bíróságokon egyébként nagyon ritkák az ilyen esetek, az Egyenlő Bánásmód Hatóság honlapján a zaklatással kapcsolatos jogesetek száma 2012-ben és 2013-ban kettő volt, az azt követő években pedig egy sem.

Ebből is látszik, hogy az esetek jelentős része titokban marad, csak egy töredéke kerül a felszínre. Kivizsgálásra még kisebb arányban kerül sor, míg a szexuális zaklatás ügyekben hozott elmarasztalások száma ennél is csekélyebb.

Akár súlyos következményekkel is járhat

Bár magával a témával nem foglalkozunk eleget, a legtöbb eset felszínre sem kerül, és a felmérések sem teljesen pontosak, nem szabad figyelmen kívül hagyni a probléma súlyosságát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szexuális zaklatás ugyanis súlyos pszichikai, fizikai és társadalmi hatással járhat.

Komoly esetekben a szexuális visszaélések utáni traumákhoz hasonlóan felléphet önvád, öngyűlölet, depresszió, szorongás, félelem, rettegés, düh, vagy akár öngyilkossági késztetések.

Ráadásul a következmények a munkáltatókat is érintik: komoly gazdasági veszteséget okozhat ugyanis, ha egy jól képzett munkaerő emiatt hagyja ott a munkahelyet.

Mit tehetünk ellene?

Magyarországon az egyenlő bánásmód követelményét és a hátrányos megkülönböztetés tilalmát többek között az az Alkotmány, az Egészségügyi törvény, a Büntető és a Polgári törvénykönyv, valamint a Munka törvénykönyve is előírja. Ugyanakkor továbbra sincs olyan jogszabály, amely nevesítené a szexuális zaklatást. A hatékony munkahelyi szabályzatok és eljárások, a jogorvoslati lehetőségek és a tudatosság hiánya tovább nehezíti a helyzetet.

Ha a szóbeli, vagy írásbeli figyelmeztetés hatástalan, akkor érdemes lehet egy magasabb beosztású, vagy illetékes személlyel beszélni a problémáról. Emellett  - mivel a zaklatók szinte soha nem egyetlen személyt zaklatnak - van esély arra, hogy sikerül szövetségest, de legalább "sorstársat" találni, akikkel közösen is fel lehet lépni a zaklató ellen.

Ha ez sem elég, abban az esetben érdemes lehet az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, vagy ügyvédhez fordulni a bizonyítékokkal, és a munkahelyhez benyújtott írásos panasz másolatával.

Az egyenlő bánásmód megsértése miatt indított eljárásokban a panaszosnak kell valószínűsítenie, hogy hátrány érte. A hátrány valószínűsítése körében részletesen ismertetni kell a történteket. A panasznak tehát nem általánosságokat, nem a sérelmezett magatartás minősítését kell tartalmaznia (pl. "állandóak az emberi méltóságomat súlyosan sértő megnyilvánulások"), hanem a konkrét eseményeket, a konkrét magatartást kell ismertetnie (ki, mikor, hol, mit tett, mit mondott, ki volt még jelen stb.), még akkor is, ha ennek felidézése, leírása a kérelmező számára kellemetlen

  - olvasható az Egyenlő Bánásmód Hatóság tájékoztató füzetében.

Akinek személyiségi jogát megsértették - így az is, akit munkahelyi zaklatás ért - a bírósághoz is fordulhat jogorvoslatért.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?