Címke: egyenlő bánásmód hatóság (20 cikk)

Pénzcentrum | 2020. július 23. 11:40

Ők a munkaerőpiac nagy vesztesei: esélyük sincs elhelyezkedni

Téged is ért már hátrányos megkülönböztetés? Nem vagy egyedül: minden 10. magyar szenvedett már el diszkriminációt neme, származása, életkora, családi körülménye, egészségi állapota vagy végzettsége okán - legtöbben álláskereséskor, de a napi munkavégzés, a leépítés, vagy akár hivatalos ügyintézés esetén is előfordul, hogy valaki indokolatlan hátrányt szenved el.

Gosztola Judit | 2018. december 6. 05:37

Elárulta a MÁV: 600-800 ember hiányzik a vasúttársaságtól

A MÁV az egyik legnagyobb hazai munkáltató, közel 40 ezer ember dolgozik a kötelékében, ennek ellenére további több száz munkavállalót tudna még alakalmazni. Sőt, adott esetben még ki is képezné őket saját költségen. Persze versenytárs akad bőven, már nem csak Budapesten, de vidéken is szívják el a multik a munkaerőt. Dorozsmai Évával, a MÁV Zrt. humánerőforrás vezérigazgató-helyettesével beszélgettünk, toborzásról, megtartásról és arról, mi lesz a vasúttársaság jövője. Interjú.

Forrás Dávid | 2018. szeptember 18. 11:30

Magyar melósokat keresnek: 450 ezres fizetés, de nőket nem vesznek fel

Érdekes álláshirdetésekre bukkantunk egy országos hirdetési újságban. Több pozícióra is csak férfiakat keresnek, de van olyan hirdetés is, amelyben ismertetik, hogy milyen feladatokat kapnának a pozícióra jelentkező férfiak és nők, a férfiaknak pedig 50 forinttal magasabb órabér járna. Az esélyegyenlőségi törvény alapján egyértelműnek tűnhet, hogy diszkriminációról van szó, a hatóság mégsem indíthat hivatalból eljárást ilyen esetekben, ahhoz megfelelő bejelentésre is szükség van.

Pénzcentrum | 2013. március 24. 11:00

Kiderült, mi épül a budai álompláza szomszédságában

Február végén a II. kerületi önkormányzat lapja, a Budai Polgár számolt be arról, hogy a kormány eltüntetné a föld színéről a Gazdasági Minisztérium nyolcemeletes, Margit körúti irodaházát. Az 1971-ben, a szocializmus egyik presztízsberuházásaként átadott épület lebontását Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Láng Zsolt II. kerületi polgármester ma sajtótájékoztatón erősítette meg. A Mammut szomszédságában álló területhez egyébként évtizedek óta rossz emlékek tapadnak - az irodaház helyén álló korábbi épület az 1800-as évek végétől börtönként funkcionált, amelyben történelme során leginkább politikai foglyokat tartottak fogva, később Rajk Lászlót is itt végezték ki.

Pénzcentrum | 2012. november 16. 13:03

Haladékot kaptak a bankok: 1 évük maradt az akadálymentesítésre

A fogyatékos személyeknek a többi ügyféllel azonos minőségű, de speciális igényeikhez igazodó szolgáltatásban kell részesülniük - szögezi le alapelvként a pénzügyi szervezetek számára kiadott friss ajánlásában a PSZÁF. A hatóság érdekképviseletekkel és pénzügyi szolgáltatókkal folytatott konzultációk eredményeként számos jó gyakorlati megoldás alkalmazását ajánlja a piaci szereplőknek.

Pénzcentrum | 2012. február 10. 14:02

Kevesebbet érnek a kormánynak az élettársak gyermekei

Egy évvel ezelőtti ígéretével ellentétben nem kívánja módosítani a kormány a családok támogatásáról szóló törvényt, így továbbra is hátrányosan különbözteti meg az adórendszer azokat a három- vagy többgyermekes családokat, amelyekben a szülők élettársi közösségben nevelik az előző kapcsolataikból hozott gyermekeiket. Ráadásul azok járnak a legrosszabbul, akik bevallják, hogy nem egyedülállóként tartják el a gyermekeiket, és lemondanak az emelt összegű családi pótlékról. A nagyobb adókedvezményhez össze kellene házasodniuk a szülőknek.

Pénzcentrum | 2012. február 2. 15:02

Méltánytalan adókedvezmény: újabb pofon a volt szolgálati nyugdíjasoknak

Kétéves csúszással lehet csak igénybe venni a korábbi szolgálati nyugdíj helyébe lépett járandóságból a gyermekek utáni adókedvezményt. A vonatkozó kormányrendelet szerint ugyanis az ehhez szükséges igazolást csak az adóévet követő év június 30-áig adja ki az adóhatóság. Vagyis az idei évit csak 2013. június 30-ig, vagyis a személyi jövedelemadó bevallás májusi benyújtási határideje után. Így az idei kedvezményeket csak a 2014-ben esedékes adóbevallásban lehetne érvényesíteni.

Pénzcentrum | 2011. december 13. 08:35

Egymillió jár szexuális zaklatásért Magyarországon

Egymillió forintos bírságot szabott ki az Egyenlő Bánásmód Hatóság egy cégre, mert annak egyik munkatársát szexuálisan zaklatta egy kollégája a vállalat pedig nem biztosított hatékony védelmet a panaszosnak.

Pénzcentrum | 2009. december 7. 08:32

Súlyos bírság: nem engedték vissza dolgozni

1,5 millió forintra büntette az Egyenlő Bánásmód Hatóság a Magyar az ITD Hungary Zrt.-t, mert nem vették vissza korábbi állásába egyik felső vezetőjüket.

Pénzcentrum | 2009. november 25. 07:32

Öregedő társadalom: az álláspiac még nincs felkészülve

Az elöregedő társadalom problémájával ideje szembenézni: egyelőre a tb rendszer a nyugdíjfizetésre, a gyógyíttatás fedezésére; az álláspiac pedig az idősebbek foglalkoztatására nincs felkészülve.

Pénzcentrum | 2009. október 28. 15:32

Minden ötödik álláshirdetés diszkriminatív

A 2009 első félévében monitorozott, internetes portálokon és nyomtatott sajtóban megjelent, Budapestre és Kelet-Magyarországra vonatkozó, nagyjából kétezer álláshirdetés közül minden ötödik, a csaknem száz véletlenszerűen kiválasztott tesztelt hirdetésnek pedig 27 százaléka tartalmazott diszkriminatív megjelölést. A telefonos diszkrimináció tesztelés módszerét alkalmazva kiderült továbbá, hogy a tesztelt munkakörök esetében keresettebbek a fiatalabbak, mint az idősebbek, illetve a nők mint a férfiak, a hátrányos megkülönböztetéssel legnagyobb arányban pedig a középkorú férfiaknak kell megküzdeniük.

Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM