Az ingyenbölcsőde rejtett költségei: így húzzák le a szülőket

2016. február 28. 07:00

Sok szülő van, aki nem tudja megoldani a gyermeke napi felügyeletét másképp, csak ha beíratja bölcsődébe. A Pénzcentrum most megnézte, mennyibe kerül havonta egy bölcsődés korú gyermek napközbeni elhelyezése, ha önkormányzati bölcsődébe megy, és átlagban milyen kiadásokkal kell számolni a szülőknek.

Bár a kisgyermekesek számára kedvezőek a támogatási feltételek, mégis sokan vannak, akik emellett plusz kereseti lehetőségként hamarabb visszatérnek a munkaerőpiacra. Az új szabályok szerint ugyanis akkor sem vonják meg a GYES-t, ha valaki a gyermek féléves kora után a GYES és a GYED folyósítása mellett visszamegy dolgozni.

Ehhez azonban biztosítani kell valahogy a bölcsődés korú gyermek felügyeletét. Ha a szülők, vagy a nagyszülők ezt nem tudják megoldani, akkor maradt a bölcsőde, a családi napközi, vagy esetleg az óvodákkal integrált bölcsőde.

Ezek közül a magánbölcsőde a legdrágább, ami havonta akár 70-80 ezer forint is lehet. A többi lehetőség sem olcsó mulatság, a családi napközik például átlagban 30-40 ezer forint körül mozognak, de ma már az állami intézmények többségében is fizetni kell. A Pénzcentrum megnézte, mennyibe kerül a szülőknek, ha úgy döntenek, önkormányzati bölcsődébe viszik a gyereket.

Mitől függ, mennyit kell fizetni a bölcsiért?

A kisgyermekek napközbeni ellátásának biztosítását a jogszabály a települési, valamint a fővárosi, illetve a kerületi önkormányzatok feladataként határozza meg.

2012 januárjától van érvényben az az intézkedés, miszerint az önkormányzati bölcsődék gondozási díjat szedhetnek. A bölcsődei gondozási díj mértékét az önkormányzatok állapítják meg, a gondozási díj mértéke viszont változó. Egyes helyeken nem számítanak fel ezért külön díjat, azaz ingyenes, máshol viszont fizetni kell érte.

A fizetendő térítési díj meghatározásánál figyelembe kell venni az adott család egy főre jutó jövedelmét. A bölcsődei térítési díj összege az étkezéssel együtt ugyanis maximum az egy főre eső nettó jövedelem huszonöt százaléka lehet.

A felmérések szerint a bölcsődék 42 százaléka kért gondozási díjat 2014-ben, amelyből összességében közel 1,3 milliárd forint bevételük származott. A beíratott gyermekek közül pedig minden második járt fizetős bölcsődébe. A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének információi alapján a gondozási díj havi mértéke megközelítőleg 4 500 és 10 ezer forint között mozog.

Makay Zsuzsanna, a Népességtudományi Kutatóintézet tudományos titkára szerint az országon belül az intézmények nagyobb arányában kell fizetni Közép-Magyarországon (a bölcsődék több mint felében), míg például a Közép-Dunántúlon csak 32 százalékukban.

A fizetős bölcsőde is lehet ingyenes

Bizonyos esetekben a fizetős bölcsődék sem számolnak fel térítési díjat a szülőknek. Vannak ugyanis mentességi kategóriák, ami miatt nem kell fizetni, ha:

  • a bölcsődés gyermek tartósan beteg, vagy fogyatékos
  • a gyermek rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
  • a család három vagy annál több gyermeket nevel
  • a szülők munkanélküliek, vagy nem rendelkeznek jövedelemmel
  • a gyermek átmeneti gondozásban, vagy nevelőszülőknél van

A KSH egy korábbi felmérése szerint a beíratott gyermekek közül minden harmadik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesült, tartós beteg vagy fogyatékos volt, esetleg három vagy annál több gyermekes családból származott, így ők mentesültek a fizetés alól.

Van, akinek az étkeztetés is térítésmentes

A gondozási díjon felül a szülőknek étkezési díjat is fizetni kell, aminek a napi költsége körülbelül 400 - 600 forint között mozog.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem kell viszont fizetni az étkezésért, ha a gyermek:

  • rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül
  • tartósan beteg vagy fogyatékos, vagy olyan családban él, amelyben tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelnek
  • olyan családban él, amelyben három vagy több gyermeket nevelnek
  • olyan családban él, amelyben a szülő nyilatkozata alapján az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a kötelező legkisebb munkabér személyi jövedelemadóval, munkavállalói, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal csökkentett összegének 130 százalékát (a jogosultsági összeghatár 2016-ban nettó 95 960 forint)
  • nevelésbe vették

A települési önkormányzat kötelező feladatává vált továbbá az iskolai szünidő, valamint a bölcsőde és óvoda zárva tartása esetén a szünidei gyermekétkeztetés biztosítása is. Erre a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult gyermekek közül a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek jogosultak ingyenesen.

A térítésmentes sem jelent teljes ingyenességet?

Sok esetben a térítésmentes bölcsőde sem jelent teljes ingyenességet. Egyes intézmények ugyanis elvárnak bizonyos hozzájárulást a szülőktől, például nem ritka, hogy csoportpénzt, papír zsebkendőt, fogkrémet, gyümölcsöt, vagy egyéb napi cikket kérnek tőlük.

A csoportpénz esetében (ha kér az intézmény) körülbelül havi 200 - 500, maximum 1000 forintról lehet beszélni.

Kevés kivétel van csak az országban, ahol minden napi cikket biztosít az intézmény fenntartója. Zsebkendőt, WC-papírt, szalvétát szoktak a legtöbb helyen kérni, aki pelenkás ott pelenkát, popsitörlőt is. Ez utóbbit nem havonta, hanem ahogy fogy. A játékok vásárlását/elhasználódással járó cseréjüket, a szűkös anyagi forrásaik miatt, a legtöbb esetben a saját bölcsődei alapítványokon keresztül próbálják az intézmények pótolni. De van arra is példa, hogy a bölcsődei szolgáltatásokból (pl.: játszóház, időszakos gyermekfelügyelet), vagy a gondozási díjakból befolyt összeget fordítják erre a célra

- mondta Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke.

Sokaknak még mindig nem jut férőhely

A KSH adatai szerint 2014-ben a 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek a 16,8 százaléka járt valamilyen napközbeni ellátást biztosító intézménybe, a legtöbben bölcsődébe vagy családi napközibe mentek.

A bölcsődei férőhelyek 95 százaléka önkormányzati fenntartású volt az országban, amit a nonprofit szektor 3,7, az egyházak 1,3, a központi költségvetési intézmények pedig 0,4 százalékkal egészítettek ki.

Bár a napközbeni ellátások országos lefedettsége, illetve az intézmények kihasználtsága javul, a területi egyenlőtlenségek továbbra is komoly problémát okoznak. Településenként egyaránt vannak ellátáshoz nem jutó gyermekek és üresen álló bölcsődei férőhelyek is.

2014-ben 2592 településen az ott élő 65 338, 3 éven aluli gyermeknek nem volt helyben hozzáférhető sem a bölcsődei, sem a családi napközis ellátás. A három évesnél fiatalabb gyermekek 22 százaléka élt olyan településen, ahol helyben nem biztosított semmilyen napközbeni ellátás, országosan pedig körülbelül 2000 gyermeket utasítottak el férőhely hiány miatt.

A Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének számításai szerint megközelítőleg 60 ezer férőhelyre lenne szükség.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem