12 °C Budapest

Ezek a legjobb munkalehetőségek, ha újra dolgoznál szülés után

2016. február 22. 05:55

Sok kismama tervezi, hogy nem használja ki a három évet, hanem - akár részmunkaidőben is - hamarabb visszamegy dolgozni. A Pénzcentrum megnézte, mik a legjobb lehetőségek, és a legmegfelelőbb pozíciók egy újdonsült anyuka számára.

A támogatások ellenére sok újdonsült anyuka tervezi, hogy nem használja ki a három évet, hanem - akár részmunkaidőben is - hamarabb visszamegy dolgozni a plusz pénz miatt. De vajon mennyire egyszerű a szülés után visszatérni a munkaerőpiacra, és mik a legjobb munkalehetőségek egy kisgyermekes anyuka számára?

Támogatással segítik a gyerekeseket

A kisgyermekesek számára kedvező támogatási feltételeket nyújt az állam. A fizetett szülési szabadságot tekintve például Magyarország egészen jó helyzetben van, ugyanis míg egyes országokban egyáltalán nincs, vagy csak pár hét a szülési szabadság, itthon akár három évig is otthon lehet az anyuka a picivel.

A kismama egyszeri juttatásként kaphat anyasági támogatást, ezen felül 2016-ban a CSED (csecsemőgondozási díj) azoknak jár, akik a terhességük előtti két évben minimum 365 nap munkaviszonnyal rendelkeztek. Ez a támogatás addig jár, amíg az újszülött be nem tölti a 169. napot. Ezt követően pedig lehet igényelni a GYED-et (gyermekgondozási díj), illetve felsőfokú tanulmányokat folytató anyukáknak a diplomás GYED-et. A baba harmadik életévének betöltéséig jogosult a GYES-re (gyermekgondozási segély), illetve a gyermek után jár a családi pótlék.

Bár a támogatások nagyon sokat segíthetnek egy családon, sokan megfontolják, hogy emellett plusz kereseti lehetőségként visszatérnek a munkaerőpiacra.

A munkaadók pozitívan állnak a kismamákhoz

A kismamáknak érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy visszamenjenek dolgozni. Az új szabályok szerint ugyanis akkor sem vonják meg a GYES-t, ha valaki a gyermek féléves kora után a GYES és a GYED folyósítása mellett visszamegy dolgozni. Javíthat az esélyeken, hogy a munkahelyek is pozitívan állnak a gyermekvállalás után munkaerőpiacra visszatérő anyukákhoz.

A munkaadóknak megéri kisgyermekes anyukákat foglalkoztatni, hiszen akik három-vagy többgyermekes kismamát foglalkoztatnak, jogosulttá válnak bizonyos adókedvezményekre. Bár itthon még nem általános, néhány munkahely már fontolgatja, hogy munkahelyi bölcsödével, napközivel, vagy teljes körű megoldásokkal (pl. egészségbiztosítás kiterjesztése) segítse a gyerekeseket.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint a kisgyermekes anyukák jobban tudnak dolgozni a szülést követően, ugyanis könnyebben meg tudnak birkózni a stresszel, és a vezetői képességeik is sokat fejlődnek. Emellett a multi-tasking, azaz egyszerre több dolog elvégzése sem okoz olyan nehézséget, hiszen a gyerek mellett folyamatosan több dolgot kell egyszerre csinálniuk az anyukáknak. A határidők betartásában szintén jobbak a tanulmány szerint a kismamák, ugyanis megszokták, hogy otthon mindig mindennek - a reggeliztetéstől a délutáni mesén át az esti fürdetésig- megvan a maga ideje. Ráadásul, motiváltabbak is, hiszen egyrészt szeretnék biztosítani a kicsinek az anyagi biztonságot, másrészt pedig követhető szülői példát akarnak mutatni.

Mik a legjobb munkák egy kismamának?

Bár a legtöbb munkahely szívesen fogadja vissza az anyukákat, a szakértő szerint az alábbi pozíciókban van a legjobb esély a visszatérésre:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jó eséllyel tudnak visszatérni pozíciójukba például az adminisztrációs vagy pénzügyi területen dolgozók, a könyvelők, illetve az egészségügyben, gondozásban, nevelésben dolgozók. Emellett a kereskedelemben, és vendéglátásban is könnyebb a visszatérés

 - mondta a Pénzcentrumnak Huszka Ágnes, a Trenkwalder közvetítési csoportvezetője.

Ma Magyarországon jó üzlet lehet a magántanítás. Főképpen a gimnáziumi szintektől felfelé jó lehetőség a magánórák vállalása. A nyelvtanítás szintén jó ötlet lehet, a sok nyelviskola és a magántanítási lehetőség egészen jó kereseti lehetőséggé teszi.

Mivel az IT, és az informatikai szakemberek minden területen keresettek, a szülés után újra dolgozni vágyó anyukáknak sem nehéz újra elhelyezkedni. Fontos megemlíteni, hogy ezekben a pozíciókban - igaz kötetlen munkaidő mellett - általában minimum 40 órás munkavégzésre számíthatnak a munkavállalók.

A business területeken - főképp mivel a piacon lévő cégek javarészt nemzetközi háttérrel rendelkeznek - szintén egyre nagyobb a család - és anyukabarát munkahelyek aránya.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem