12 °C Budapest
Fontos változás jön a cafetériánál: ezért lesz jó a munkavállalóknak

Fontos változás jön a cafetériánál: ezért lesz jó a munkavállalóknak

2015. november 23. 12:34

A Parlament által elfogadott adótörvények értelmében évek óta először, 2016-ban csökken a cafeteria után fizetendő céges adó - hangzott el a Patika-csoport rendezvényén.


A munkavállalók munkahely-választási szempontjai között fontos szerepe lehet a béren kívüli juttatási rendszernek. Az egyre élesebb piaci verseny, valamint a munkavállalókért folytatott fokozott küzdelem különösen fontossá tette a munkáltatók számára, hogy minél költséghatékonyabb módon adjanak minél többet a munkavállalóik számára.

Magasabb jövedelmi szegmensben a bruttó bérjövedelem 30 százalékát, alacsonyabb bérkategóriába tartozók esetén viszont akár az 50 százalékát is elérheti az ideális cafeteriakeret. Ma már ugyanis nincs olyan, a mindennapi megélhetésünkhöz szükséges kiadás, amely ne lenne fedezhető valamely juttatási keretből

- mondta el Kardos György, a Bonus-Cafeteria Kft. ügyvezető igazgatója.

Dr. Andrási Jánosné, a NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályának osztályvezetője hangsúlyozta, hogy jövőre nem lesz jelentős változás a rendszerben: az SZJA egy százalékos csökkentésének köszönhetően csökken cafeteria adókulcsa, de nem módosul az adóalap, marad az 1,19-es szorzó. Nem változnak az egyes juttatások feltételei és a cafeteria keretösszege sem, vagyis már most el lehet kezdeni a jövő évre vonatkozó dolgozói nyilatkoztatásokat. A szakember ugyanakkor arra is felhívta a munkáltatók figyelmét, hogy a cafeteria nem önálló juttatási jogcím adózási szempontból.

Dr. Lukács Marianna, a Patika-csoport vezetője hozzátette: az önkéntes egészség- és nyugdíjpénztári megtakarítások támogatásával a munkáltatók jelentősen hozzájárulhatnak a hosszú távú, felelős gondolkodás elterjesztéséhez.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?