24 °C Budapest
Még mindig sokan esnek ki a felsőoktatásból

Még mindig sokan esnek ki a felsőoktatásból

2015. október 28. 09:00

Bár az elmúlt években lényegesen csökkent, még így is nagyon magas a lemorzsolódás aránya a magyar felsőoktatásban - írja a Magyar Nemzet.


Alapképzéseken átlagosan 36, osztatlan szakokon pedig körülbelül 39 százalékos a lemorzsolódás aránya a felsőoktatásban, amiben még nincsenek benne azok, akik a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudnak diplomát szerezni.

Bár mostanra átlagban sikerült 40 százalék alá szorítani az arányt, vannak olyan szakterületek, ahol még mindig sok hallgató esik ki a felsőoktatásból. Alapképzésben a természettudomány, a műszaki, illetve agrárterületen szakad le a legtöbb diák, informatika szakon pedig a felvett hallgatók több mint fele (52 százaléka) nem jut el a diplomáig. Ezzel szemben a művészeti szakok és a pedagógusképzés viszonylag könnyen elvégezhető, ezeken a területeken csak 15-27 százalékos a lemorzsolódás. Mesterszakon is egészen pozitívak az eredmények, a fiatalok több mint háromnegyedének (78,2 százalék) időben sikerül befejeznie tanulmányait.

A kormány felére szeretné csökkenteni a lemorzsolódási arányokat, ezért az idei tanévtől szigorították az átsorolási szabályokat, és bevezetik a kompetenciamérést is. A szigorítások miatt a korábbinál több kreditet kell teljesíteni ahhoz, hogy az illetőt ne tegyék át állami ösztöndíjasról fizetős helyre. A kompetenciamérés lényege pedig, hogy a gyengén teljesítők felzárkóztató kurzusokon vehetnek részt, hogy ne essenek ki a rendszerből. Az átjárhatósági szabályok pedig lehetővé teszik, hogy aki alapképzésben nem tudja az elvárt követelményeket teljesíteni, az egy alacsonyabb szinten, a felsőoktatási szakképzésben folytathassa tanulmányait. A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája pedig a felsőoktatási diák-tanácsadási rendszer fejlesztésével, illetve az e-learning alapú oktatási eszközök használatával igyekszik javítani a helyzeten.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?