Erre sok fiatal nem gondol, amikor két marékkal szórja a pénzt

2015. október 22. 15:07

A húszas éveikben járó fiataloknak rengeteg újdonsággal kell számolniuk: első lakás, első munkahely, és persze az első fizetés. A gondolat nagyon csábító, hogy a frissen szerezett pénzt gyorsan elköltsük, azonban már az első fizetésnél érdemes elkezdeni megalapozni a jövőbeli pénzügyeinket. Mutatjuk, mi az az 5 dolog, amire már az első fizetésed után érdemes odafigyelni.

Kezdd el visszafizetni a diákhiteled

Az önköltséges felsőoktatási képzések árai félévenként 200-300 ezer forint között mozognak, de van ahol ennek akár a dupláját is elkérhetik. Így nem véletlen, hogy sokan a diákhitel segítségével finanszírozzák tanulmányaikat. Egy általános 250 ezer forintos féléves díjjal számolva egy három éves képzés esetében már a 1,5 millió forintos tartozás is könnyen összejöhet. Ettől bizony megéri minél előbb megszabadulni, hiszen így a kamatot is csökkenthetjük. Ha megtehetjük, érdemes egyszerre akár nagyobb összeget is beizetni.

Kövesd nyomon a kiadásaidat

Az egyik legfontosabb dolog, hogy már fiatalon tisztába legyünk kiadásainkkal. Vezethetjük ezt egy füzetben, de akár a számítógépen táblázatos formában is. Hónap végén nézzük meg, mik azok a területek, amire esetleg aránytalanul sokat költöttünk és erre figyeljünk jobban a következő hónapban.

Tűzz ki egy célt és kezdj el félretenni

Szitén nagyon fontos, hogy már az első fizetésnél megtanuljunk pénzt félretenni, a megtakarított pénzből pedig soha nem lehet elég. Tűzzünk ki célokat, hogy mire szeretnék félretenni, lehet ez egy nyaralás vagy akár a tandíjunk is. Gondoljuk végig, hogy mennyit és mennyi ideig kell félre tenni ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célt és ezt próbáljuk betartani. Egy egyedülálló dolgozó fiatal feltehetően ingatlanra gyűjt, ezért neki jó választás lehet alakástakarék-pénztár, de akár hosszabb távon állampapírban is tarthatja a pénzét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Legyen vésztartalékunk

A megtakarítások mellett, ha megtehetjük, akkor az egyik legjobb döntés, ha félre tudunk tenni pénzt a váratlan élethelyzetekre is. Sajnos bármikor megtörténhet a baj: tönkremehet az autóban egy drága alkatrész, de az is előfordulhat, hogy a elromlik a mosógép. Az, hogy kinek mennyi vésztartalékra van szüksége az emberenként és élethelyzetenként is változhat, de a lényeg, hogy úgy lőjük be az összeget, hogy ne érjen minket váratlanul egy ilyen helyzet. Ezekre a helyzetekre jó választás lehet a  rövid futamidejű bankbetét.

Vásárolj okosan

Érdemes elkezdeni olyan tárgyakat vásárolni, amelyek hosszabb távon lehetnek "segítségünkre". Vásároljunk jobb minőségű termékeket, ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy mindig a drágább dolgokat kell megvennünk. Jó befektetés lehet például egy szép öltöny, de akár egy jó kávéfőző is

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem