-5 °C Budapest

Erre sok fiatal nem gondol, amikor két marékkal szórja a pénzt

2015. október 22. 15:07

A húszas éveikben járó fiataloknak rengeteg újdonsággal kell számolniuk: első lakás, első munkahely, és persze az első fizetés. A gondolat nagyon csábító, hogy a frissen szerezett pénzt gyorsan elköltsük, azonban már az első fizetésnél érdemes elkezdeni megalapozni a jövőbeli pénzügyeinket. Mutatjuk, mi az az 5 dolog, amire már az első fizetésed után érdemes odafigyelni.

Kezdd el visszafizetni a diákhiteled

Az önköltséges felsőoktatási képzések árai félévenként 200-300 ezer forint között mozognak, de van ahol ennek akár a dupláját is elkérhetik. Így nem véletlen, hogy sokan a diákhitel segítségével finanszírozzák tanulmányaikat. Egy általános 250 ezer forintos féléves díjjal számolva egy három éves képzés esetében már a 1,5 millió forintos tartozás is könnyen összejöhet. Ettől bizony megéri minél előbb megszabadulni, hiszen így a kamatot is csökkenthetjük. Ha megtehetjük, érdemes egyszerre akár nagyobb összeget is beizetni.

Kövesd nyomon a kiadásaidat

Az egyik legfontosabb dolog, hogy már fiatalon tisztába legyünk kiadásainkkal. Vezethetjük ezt egy füzetben, de akár a számítógépen táblázatos formában is. Hónap végén nézzük meg, mik azok a területek, amire esetleg aránytalanul sokat költöttünk és erre figyeljünk jobban a következő hónapban.

Tűzz ki egy célt és kezdj el félretenni

Szitén nagyon fontos, hogy már az első fizetésnél megtanuljunk pénzt félretenni, a megtakarított pénzből pedig soha nem lehet elég. Tűzzünk ki célokat, hogy mire szeretnék félretenni, lehet ez egy nyaralás vagy akár a tandíjunk is. Gondoljuk végig, hogy mennyit és mennyi ideig kell félre tenni ahhoz, hogy elérjük a kitűzött célt és ezt próbáljuk betartani. Egy egyedülálló dolgozó fiatal feltehetően ingatlanra gyűjt, ezért neki jó választás lehet alakástakarék-pénztár, de akár hosszabb távon állampapírban is tarthatja a pénzét.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Legyen vésztartalékunk

A megtakarítások mellett, ha megtehetjük, akkor az egyik legjobb döntés, ha félre tudunk tenni pénzt a váratlan élethelyzetekre is. Sajnos bármikor megtörténhet a baj: tönkremehet az autóban egy drága alkatrész, de az is előfordulhat, hogy a elromlik a mosógép. Az, hogy kinek mennyi vésztartalékra van szüksége az emberenként és élethelyzetenként is változhat, de a lényeg, hogy úgy lőjük be az összeget, hogy ne érjen minket váratlanul egy ilyen helyzet. Ezekre a helyzetekre jó választás lehet a  rövid futamidejű bankbetét.

Vásárolj okosan

Érdemes elkezdeni olyan tárgyakat vásárolni, amelyek hosszabb távon lehetnek "segítségünkre". Vásároljunk jobb minőségű termékeket, ez azonban nem feltétlen jelenti azt, hogy mindig a drágább dolgokat kell megvennünk. Jó befektetés lehet például egy szép öltöny, de akár egy jó kávéfőző is

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?