5 °C Budapest

Fontos változás jön a cafetériánál: ennek sokan örülnek majd

2015. október 15. 05:50

Az idei évben nagymértékben változtak a cafetéria-szolgáltatások adóterhei. Bár jövőre hasonló mértékű változtatásra nem kell számítani, a személyi jövedelemadó csökkenése minden munkaválallót érinteni fog. A Pénzcentrum utánajárt, vajon milyen hatással lesz a változtatás a dolgozók pénztárcájára.

Az idén január 1-től életbe lépő módosítások következtében a cafetéria-szolgáltatások adóterhei jelentősen változtak, ami komplikáltabbá tette a rendszert. Azok, akik 200 ezer forintnál magasabb összeget kapnak, az összeg feletti részt csak SZÉP kártyán vehetik kedvezményes (35,7 százalékos) adózással igénybe. Ezen felül többek között lehetőség nyílt adómentes lakáshitel támogatás igénybe vételére is, ami nagy könnyítést jelent a hitelesek számára. Az új szabályozás a SZÉP Kártya, illetve az adómentesen kapható lakáscélú támogatás népszerűségének kedvezett legfőképpen mind a munkáltatók, mind a munkavállalók körében.

KATTINTS! Fontos változás a cafetériánál: felbolydultak a munkavállalók

A jövő évi költségvetés már elérhető, ezek alapján számottevő változás előre láthatóan nem lesz a cafetéria-rendszert illetően, bár természetesen év végéig még történhetnek módosítások. Elsősorban az életpályamodell, a közfoglalkoztatási programok, a beruházások ösztönzése, illetve az adócsökkentés lesz a jövő évi költségvetés főbb irányvonala.

Ami jelentősebb változásnak számít a munkavállalók szempontjából, az a személyi jövedelemadó kulcsának egy százalékos csökkentése lesz, ami a jelenlegi

16 százalékról 15 százalékra fog csökkenni.

Ez tehát azt jelenti, hogy a munkavállalók többségének nettó bére körülbelül egy százalékkal fog nőni az ideihez képest. A kétgyermekes családok esetében a családi adókedvezmény mértékét is meg fogja emelni a kormány, jövőre 10 ezerről 12,5 ezer forintra emelik gyermekenként a havi adókedvezmény összegét. Ennek köszönhetően 2016-ban már bruttó 167 ezer forintos összkeresetig a kétgyermekes családok adóterhelése 0 százalék lesz, ami jelentős növekedés az idei bruttó 125 ezer forintos határhoz képest.

Mivel a háromgyerekesek adó- és járulékterhelése a családi kedvezmények miatt már így is alacsony, őket az adócsökkentés valószínűleg nem érinti majd különösképpen. Az ő esetükben várhatóan a bruttó összjövedelem egy százalékát kitevő összeggel lesz magasabb a nettó kereset, abban az esetben, ha az összjövedelem adóterhelését tovább lehet csökkenteni.

A béren kívüli juttatások esetében pedig évi 200 ezer forintig a juttatások értékének 1,19-szerese után összesen 35,7 százalék közterhet kell fizetni idén, ami előre láthatólag 34,5 százalék lesz jövőre az szja kulcs csökkenése miatt. 200 ezer és 450 ezer forint között a SZÉP kártyán kívül az egyéb béren kívüli juttatásokat 51,17 százalékos közteher illeti, ez 49,98 százalékra csökken le.

Bár ez nem olyan számottevő változás, azért kis mértékben befolyásolja a béren kívüli juttatások adózását. Ennek hatására előre láthatólag az adóterhek mérséklődése várható

 - nyilatkozta a Pénzcentrumnak Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adószakértője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Még várni kell az Európai Bíróság döntésére

A másik sarkalatos kérdés, amivel kapcsolatban idén év végén, vagy legkésőbb jövő év elején lesz eredmény, az EU kötelezettségszegési eljárása, amit az Erzsébet-utalványok és a Széchenyi Pihenő Kártya miatt indított Magyarországgal szemben. Egyelőre csak a Főtanácsnoki indítvány jött ki, ami szerint a magyar intézkedések nem illenek bele az EU jogrendszerébe.

Ugyan sok dolog még kérdéses az ügyben, az azonban biztos, hogy ha az Európai Bíróság szerint nem felel meg a magyar szabályozás az EU-s jogszabályoknak, akkor Magyarországnak záros határidőn belül lépnie kell. Ha a cafetéria rendszer esetleges újraszabására kerülne sor, az szélsőséges esetben a béren kívüli juttatások kedvezményes adózásának eltörléséhez is vezethetne. Vannak ezen kívül más alternatívák is, a SZÉP Kártya rendszerét is át lehet alakítani, vagy a népszerű Erzsébet-utalvány mellett is be lehet vezetni egyéb utalványokat, bővítve ezzel az étkezési utalványok palettáját.

A  legkézenfekvőbb lehetőség, hogy maga a cafeteria-rendszer nem alakul át, csupán a juttatások szolgáltatói körében jelenhetnek meg újabb szereplők. Abban az esetben szélesedhet a kibocsátók köre, azaz hogy kitől lehet megvásárolni ezeket a juttatásokat, ha kevesebb feltételt szabnak meg arra vonatkozóan, hogy ki lehet kibocsátó, illetve ha megszűnik a kizárólagosság.

- mondta el a Pénzcentrumnak Király Ágnes okleveles adószakértő, a Top Cafeteria ügyvezetője.

Valószínűleg az nem fog módosulni, hogy milyen adózás alá esik a cafetéria, mert a döntés ezt nem fogja érinteni, a többi azonban egyelőre csak feltételezés, pontosabbat az Európai Unió végleges döntése után lehet majd mondani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem