Fontos változás jön a cafetériánál: ennek sokan örülnek majd

Fontos változás jön a cafetériánál: ennek sokan örülnek majd

2015. október 15. 05:50

Az idei évben nagymértékben változtak a cafetéria-szolgáltatások adóterhei. Bár jövőre hasonló mértékű változtatásra nem kell számítani, a személyi jövedelemadó csökkenése minden munkaválallót érinteni fog. A Pénzcentrum utánajárt, vajon milyen hatással lesz a változtatás a dolgozók pénztárcájára.

Az idén január 1-től életbe lépő módosítások következtében a cafetéria-szolgáltatások adóterhei jelentősen változtak, ami komplikáltabbá tette a rendszert. Azok, akik 200 ezer forintnál magasabb összeget kapnak, az összeg feletti részt csak SZÉP kártyán vehetik kedvezményes (35,7 százalékos) adózással igénybe. Ezen felül többek között lehetőség nyílt adómentes lakáshitel támogatás igénybe vételére is, ami nagy könnyítést jelent a hitelesek számára. Az új szabályozás a SZÉP Kártya, illetve az adómentesen kapható lakáscélú támogatás népszerűségének kedvezett legfőképpen mind a munkáltatók, mind a munkavállalók körében.

KATTINTS! Fontos változás a cafetériánál: felbolydultak a munkavállalók

A jövő évi költségvetés már elérhető, ezek alapján számottevő változás előre láthatóan nem lesz a cafetéria-rendszert illetően, bár természetesen év végéig még történhetnek módosítások. Elsősorban az életpályamodell, a közfoglalkoztatási programok, a beruházások ösztönzése, illetve az adócsökkentés lesz a jövő évi költségvetés főbb irányvonala.

Ami jelentősebb változásnak számít a munkavállalók szempontjából, az a személyi jövedelemadó kulcsának egy százalékos csökkentése lesz, ami a jelenlegi

16 százalékról 15 százalékra fog csökkenni.

Ez tehát azt jelenti, hogy a munkavállalók többségének nettó bére körülbelül egy százalékkal fog nőni az ideihez képest. A kétgyermekes családok esetében a családi adókedvezmény mértékét is meg fogja emelni a kormány, jövőre 10 ezerről 12,5 ezer forintra emelik gyermekenként a havi adókedvezmény összegét. Ennek köszönhetően 2016-ban már bruttó 167 ezer forintos összkeresetig a kétgyermekes családok adóterhelése 0 százalék lesz, ami jelentős növekedés az idei bruttó 125 ezer forintos határhoz képest.

Mivel a háromgyerekesek adó- és járulékterhelése a családi kedvezmények miatt már így is alacsony, őket az adócsökkentés valószínűleg nem érinti majd különösképpen. Az ő esetükben várhatóan a bruttó összjövedelem egy százalékát kitevő összeggel lesz magasabb a nettó kereset, abban az esetben, ha az összjövedelem adóterhelését tovább lehet csökkenteni.

A béren kívüli juttatások esetében pedig évi 200 ezer forintig a juttatások értékének 1,19-szerese után összesen 35,7 százalék közterhet kell fizetni idén, ami előre láthatólag 34,5 százalék lesz jövőre az szja kulcs csökkenése miatt. 200 ezer és 450 ezer forint között a SZÉP kártyán kívül az egyéb béren kívüli juttatásokat 51,17 százalékos közteher illeti, ez 49,98 százalékra csökken le.

Bár ez nem olyan számottevő változás, azért kis mértékben befolyásolja a béren kívüli juttatások adózását. Ennek hatására előre láthatólag az adóterhek mérséklődése várható

 - nyilatkozta a Pénzcentrumnak Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető adószakértője.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még várni kell az Európai Bíróság döntésére

A másik sarkalatos kérdés, amivel kapcsolatban idén év végén, vagy legkésőbb jövő év elején lesz eredmény, az EU kötelezettségszegési eljárása, amit az Erzsébet-utalványok és a Széchenyi Pihenő Kártya miatt indított Magyarországgal szemben. Egyelőre csak a Főtanácsnoki indítvány jött ki, ami szerint a magyar intézkedések nem illenek bele az EU jogrendszerébe.

Ugyan sok dolog még kérdéses az ügyben, az azonban biztos, hogy ha az Európai Bíróság szerint nem felel meg a magyar szabályozás az EU-s jogszabályoknak, akkor Magyarországnak záros határidőn belül lépnie kell. Ha a cafetéria rendszer esetleges újraszabására kerülne sor, az szélsőséges esetben a béren kívüli juttatások kedvezményes adózásának eltörléséhez is vezethetne. Vannak ezen kívül más alternatívák is, a SZÉP Kártya rendszerét is át lehet alakítani, vagy a népszerű Erzsébet-utalvány mellett is be lehet vezetni egyéb utalványokat, bővítve ezzel az étkezési utalványok palettáját.

A  legkézenfekvőbb lehetőség, hogy maga a cafeteria-rendszer nem alakul át, csupán a juttatások szolgáltatói körében jelenhetnek meg újabb szereplők. Abban az esetben szélesedhet a kibocsátók köre, azaz hogy kitől lehet megvásárolni ezeket a juttatásokat, ha kevesebb feltételt szabnak meg arra vonatkozóan, hogy ki lehet kibocsátó, illetve ha megszűnik a kizárólagosság.

- mondta el a Pénzcentrumnak Király Ágnes okleveles adószakértő, a Top Cafeteria ügyvezetője.

Valószínűleg az nem fog módosulni, hogy milyen adózás alá esik a cafetéria, mert a döntés ezt nem fogja érinteni, a többi azonban egyelőre csak feltételezés, pontosabbat az Európai Unió végleges döntése után lehet majd mondani.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?