Meglepő? Ezért nincs munkája a legtöbb magyar fiatalnak

2015. október 9. 05:52

Te mit gondolsz, a 25 év alatti fiatalok közel 20 százaléka csak azért nem talál munkát, mert szívesebben merengenek a romkocsmák félhomályában? Vagy szerinted ennél jóval összetettebb a probléma és nem véletlenül ilyen magas a munkanélküliségi ráta a fiatalok körében? Cikkünk végén Te is szavazhatsz!

Bár európai összehasonlításban kevésnek mondható, a maga 17,7 százalékos arányával még így is rettentően magas a fiatalkori munkanélküliség Magyarországon - derül ki az Eurostat friss adatsorából.

Na persze nincs okunk panaszra: egyrészt az EU ösztönző programjának hála elvileg egyre könnyebben találnak munkát a 25 év alatti magyar fiatalok, legalábbis az Eurostat adatai szerint 2012-ben még közel 30 százalék volt körükben a munkanélküliség. Másrészt a spanyoloknál, görögöknél, horvátoknál, olaszoknál, még a jóval komolyabb támogatási összeg mellett is bőven 40 százalék felett van ez a mutató.

Amennyiben viszont régiónként is megvizsgáljuk a helyzetet, jóval összetettebb kép tárul elénk. A Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer (TEIR) legfrissebb adatai szerint ugyanis, amíg Budapesten a 25 évesnél fiatalabb regisztrált munkanélküliek aránya "csupán" bő 8,7 százalék, addig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ugyanebben a korcsoportban meghaladja a 19,6 százalékot.

Tovább cizellálja a képet, hogy hiába hagyják el nagyszámban a fiatalok Magyarországot és keresnek külföldön jól fizető állást, párhuzamosan a munkanélküliek százalékos csökkenésével, jó 5 éve darabszámra is növekszik a 25 év alatti munkavállalók száma az országban.

A KSH adatai szerint amíg 2010-ben még 218 ezer 15 és 24 év közötti fiatal dolgozott a határainkon belül, addig tavaly ez a szám már 263,9 ezer főre rúgott. Persze érdemes megemlékezni arról is, hogy 2008-ban még 247,5 ezer főt számlált a legfiatalabb korosztályban foglalkoztatottak száma, majd egy jelentős visszaesés után gyakorlatilag évekig stagnált a mutató.

Milliárdok jutnak a felzárkóztatásra

Mivel a fiatalok elhelyezése rendkívül súlyos probléma az elöregedő Európai Unió és ezen belül Magyarország számára is (eltartásuk költsége, valamint termelő kapacitásuk kiesése ugyanis jelentős terhet ró a tagállamok gazdaságára), így az sem meglepő, hogy az EU rengeteg pénzt fordít a fiatalok munkaerő-piaci felzárkóztatására.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nemrég elindult új uniós költségvetési ciklus egyik legfőbb intézkedése is ezt a célt szolgálja; az Ifjúsági Garancia Program keretében több tízmilliárd eurót fordítanak a fiatalok elhelyezkedésének, illetve reintegrációjának megsegítésére. A legtöbb pénzt természetesen a legsúlyosabb gondokkal küzdő országoknak juttatják (lásd legfelső infografikánkon, YEI-támogatás menüpont alatt), de az Eurostat adatai szerint hazánk is közel 100 millió euróra lesz jogosult a 2014-2020 közötti ciklusban.

Abban kell segítséget adni a mai ifjúságnak, hogyan lépjen be a társadalomba, a munka világába, és hogyan hangolja ezt össze a magánéletével és a családjával

- fogalmazott nemrég, elég semmitmondóan az új ciklus legfontosabb céljaival kapcsolatban Köpeczi-Bócz Tamás, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára.

Az okonál, illetve az erre reagáló és igencsak szükséges kormányzati intézkedéseknél tartva tehát érdemes megjegyezni, hogy a felmérések szerint a fiatalkori munkanélküliség jelentette kihívások és ezek forrásai tagállamonként ugyan rendkívül változóak, de a következő tényezők a legtöbb tagállamban, így Magyarországon is tapasztalhatók. Szakértők szerint ezeken kellene leginkább változtatni, illetve ezekre kellene megfelelő válaszokat adni kormányzati szinten (Szerinted melyik a legfőbb probléma? Cikkünk végén Te is szavazhatsz):

  • korai iskolaelhagyás végzettség nélkül
  • szükséges készségek és munkatapasztalat hiánya
  • bizonytalan foglalkozatás, utána munkanélküliség
  • korlátozott képzési lehetőségek
  • elégtelen/nem megfelelő aktív munkaerő-piaci programok

A Magyarországon már közel egy éve futó program keretében egyébként eddig közel 14 ezer, legalább fél éve munkanélküli fiatalnak segítettek az elhelyezkedésben. Többségük konkrét álláshoz jutott, de volt, aki szakmai képzéshez kért támogatást. A kormány tervei szerint a programot a 2014-2020-as ciklus végig mindenképp finanszíroznák - a most futó Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program viszont 2017-ben véget ér.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.09.29 13:41
A mítoszok, regék világa… passé, boring, kit érdekel, boomer-world…”…:-))) aha… Jung, a pszichoteráp...
perfekt  |  2023.09.26 11:56
Bár az OKJ-képzési rendszer tavaly év végén teljesen kifutott, de még mindig az érdeklődők 80 százal...
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM