15 °C Budapest
Sokan bukhatják a családi pótlékot: fontos változás jön

Sokan bukhatják a családi pótlékot: fontos változás jön

2015. szeptember 24. 11:10

Január 1-től óriási szigorítás várható a családi pótlékkal kapcsolatban. 2016-tól ugyanis megvonhatják a támogatást, ha a gyerek nem jár óvodába. Már most ősztől kötelező az óvoda, de csak januártól "büntetik" a hiányzást. Tíz-húsz ezer forint a tét családonként.

Az új szabályozás értelmében idén ősztől kötelező a három évesnél idősebb gyermekeknek óvodába járnia. Az viszont csak januártól lép életbe, hogy az óvodai hiányzásoknak komoly következménye is legyen. Egészen pontosan családi pótlék megvonás. Ez eddig csak az iskolás gyermekek hiányzása (náluk 50 igazolatlan óra után elvész a pénz) esetén volt így.

  • Ha a gyermek öt napnál többet hiányzik, a jegyző felkeresi a szülőt, és szóban figyelmezteti.
  • Ha az igazolatlan hiányzások száma ezek után felkúszik húszra az adott tanévben, akkor januártól megvonható a családi pótlék.

Eleinte nem volt tiszta, mennyit kell egy gyereknek az óvodában tartózkodnia egy nap, hogy az ne hiányzásnak számítson. Hiszen olyan családoknál, ahol kisebb testvér is van, az anya fél nap után sok esetben hazaviszi az óvodás korú gyermeket, hogy együtt lehessenek. A köznevelési törvény tisztázza a részleteket: napi négy órát kell az óvodában tölteni ahhoz, hogy ne hiányzásnak számítson, és ne szegjen szabályt a gyermek.

Egyik olvasónk szerint igen szigorúan ellenőrzik is, mikor, miért hiányzik a gyerek. Például míg korábban simán el lehetett vinni a gyereket egy orvosi vizsgálatra anélkül, hogy erről külön igazolást kellett volna vinni, most minden hiányzást indokolni, igazolni kell, és külön kikérő papíron jelezni, ha bármilyen okból elvinné a szülő a gyereket. Így már az sem lehetséges, hogy a kicsit betegeskedő gyerek gyógyulásig 1-2 napot otthon töltsön a nagymamával, azonnal orvoshoz kell vele szaladni, hogy igazolni tudják a szülők a hiányzást.

Egy szülő kérhet felmentést a gyerek számára a védőnő és az óvodavezető javaslatára, ebben az esetben egyáltalán nem kell óvodába járnia a gyereknek. Így nem vonják meg a családi pótlékot, viszont szükség van a jegyző jóváhagyására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mennyit veszíthet a család?

A családi pótlék ma már a nevelési ellátásból és az iskoláztatási támogatásból áll. Előbbi a tanköteles kor előtt, az utóbbi pedig az után jár. Egy gyerek után a család 12 200 forintot kap, ha pedig egyedülálló szülő nevel egy gyermeket, akkor 13 700 forintra nő az összeg. Két gyermeket nevelő családnak 13 300 forint jár gyerekenként, míg ha csak egy szülő jut erre a két gyerekre, akkor 14 800 forintot kapnak. Három vagy több gyerek esetében 16 000 forint jut gyerekenként, és 17 000 forint, ha egyedülálló a szülő. Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forintot kap a család, egy szülő esetén ez az összeg pedig 25 900 forintra nő.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?