11 °C Budapest

Sokan bukhatják a családi pótlékot: fontos változás jön

2015. szeptember 24. 11:10

Január 1-től óriási szigorítás várható a családi pótlékkal kapcsolatban. 2016-tól ugyanis megvonhatják a támogatást, ha a gyerek nem jár óvodába. Már most ősztől kötelező az óvoda, de csak januártól "büntetik" a hiányzást. Tíz-húsz ezer forint a tét családonként.

Az új szabályozás értelmében idén ősztől kötelező a három évesnél idősebb gyermekeknek óvodába járnia. Az viszont csak januártól lép életbe, hogy az óvodai hiányzásoknak komoly következménye is legyen. Egészen pontosan családi pótlék megvonás. Ez eddig csak az iskolás gyermekek hiányzása (náluk 50 igazolatlan óra után elvész a pénz) esetén volt így.

  • Ha a gyermek öt napnál többet hiányzik, a jegyző felkeresi a szülőt, és szóban figyelmezteti.
  • Ha az igazolatlan hiányzások száma ezek után felkúszik húszra az adott tanévben, akkor januártól megvonható a családi pótlék.

Eleinte nem volt tiszta, mennyit kell egy gyereknek az óvodában tartózkodnia egy nap, hogy az ne hiányzásnak számítson. Hiszen olyan családoknál, ahol kisebb testvér is van, az anya fél nap után sok esetben hazaviszi az óvodás korú gyermeket, hogy együtt lehessenek. A köznevelési törvény tisztázza a részleteket: napi négy órát kell az óvodában tölteni ahhoz, hogy ne hiányzásnak számítson, és ne szegjen szabályt a gyermek.

Egyik olvasónk szerint igen szigorúan ellenőrzik is, mikor, miért hiányzik a gyerek. Például míg korábban simán el lehetett vinni a gyereket egy orvosi vizsgálatra anélkül, hogy erről külön igazolást kellett volna vinni, most minden hiányzást indokolni, igazolni kell, és külön kikérő papíron jelezni, ha bármilyen okból elvinné a szülő a gyereket. Így már az sem lehetséges, hogy a kicsit betegeskedő gyerek gyógyulásig 1-2 napot otthon töltsön a nagymamával, azonnal orvoshoz kell vele szaladni, hogy igazolni tudják a szülők a hiányzást.

Egy szülő kérhet felmentést a gyerek számára a védőnő és az óvodavezető javaslatára, ebben az esetben egyáltalán nem kell óvodába járnia a gyereknek. Így nem vonják meg a családi pótlékot, viszont szükség van a jegyző jóváhagyására.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mennyit veszíthet a család?

A családi pótlék ma már a nevelési ellátásból és az iskoláztatási támogatásból áll. Előbbi a tanköteles kor előtt, az utóbbi pedig az után jár. Egy gyerek után a család 12 200 forintot kap, ha pedig egyedülálló szülő nevel egy gyermeket, akkor 13 700 forintra nő az összeg. Két gyermeket nevelő családnak 13 300 forint jár gyerekenként, míg ha csak egy szülő jut erre a két gyerekre, akkor 14 800 forintot kapnak. Három vagy több gyerek esetében 16 000 forint jut gyerekenként, és 17 000 forint, ha egyedülálló a szülő. Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forintot kap a család, egy szülő esetén ez az összeg pedig 25 900 forintra nő.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm