0 °C Budapest

Így szerezz munkát: 8 titok, amiről eddig senki sem beszélt

2015. június 21. 13:01

A statisztikák szerint bőven benne van a pakliban, hogy több mint egy évig is állás nélkül maradunk, ha elveszítjük munkahelyünket. Amellett, hogy érdemes anyagilag felkészülni egy ilyen időszakra, nagyon határozott munkakereső stratégiát kell folytatni. Íme néhány titok, ami sokat segíthet.

Egy átlagos magyar akár 15 hónapig is munkát kereshet, mire állása lesz. A keresés és kiválasztás során aztán hajlamosak vagyunk hibát hibára halmozni, mert annyira örülünk, hogy végre interjúzni hívtak, és lehetőségünk van egy személyes bemutatkozásra. Összeszedtünk néhány aranyszabályt, amikről sosem szabad megfeledkeznünk, amikor állást keresünk.

1. Eredmények

Hiába vannak kitűnő iskolai eredményeid, menő végzettséged, ha szaktudásodat nem tudod bizonyítani. Ahelyett, hogy adott esetben még egy szakképzésre beiratkozol, újabb továbbtanulási ötleteket fontolgatsz, szerezz gyakorlatot! Egy munkáltató szemében nagyon fontos a szaktudás, de ha azt is látja, hogy tehetségedet több munkakörben is kamatoztattad már, akkor könnyebben fog neked állást ajánlani.

2. Kedvesség

Ha megérkezel az adott céghez interjúra, légy kedves mindenkivel. Lehetőleg már az épület közvetlen közelében is. Sosem tudhatod, ki kicsoda, és milyen szerepe van a cégnél. Emellett különösen legyél kedves a recepcióssal, ő valószínűleg sok emberrek jó kapcsolatot ápol, és könnyen "bemárthat", ha bunkó vagy.

3. Légy tisztában a képességeiddel!

Azok a gyengeségek, amiket nem fogadsz el, nem is tudod fejleszteni őket. Ha szóba kerülnek, valószínűleg hirtelen haraggal reagálsz majd rájuk, ezért érdemes inkább tudatos kíváncsisággal fordulni feléjük. Például ha valahová nem vesznek fel, kérdezz rá, miért. Kérd meg őket, mondják el őszintén, mi miatt döntöttek a másik jelentkező mellett, mert szeretnél tanulni belőle. Hidd el, sokat segít majd.

4. Fontos, illesz-e a csapatba

Sose sajnáld, hogy nem vesznek fel valahova, ha nem szimpatikus a főnök, a kollégák, vagy a munkakörnyezet. Sokszor annyira kétségbeesetten szeretnénk munkát találni, hogy ellenérzéseinkre fittyet hányva akár elfogadnánk egy olyan állást, ahol első pillanattól kezdve nem vagyunk egy hullámhosszon a leendő főnökkel. Mivel az életed nagy részét munkával töltöd, egyáltalán nem mindegy, kikkel dolgozol együtt, milyen a csapat. Ugyanígy el kell fogadnod, hogy lehetsz bár a világ legjobb szakembere, nem lehetsz mindenkinek szimpatikus. És akkor tényleg jobb, ha nem téged választanak.

5. Hobbi

Ha valami érdekel, foglalkozz vele bátran! Sosem tudhatod, hogy két, első ránézésre kicsit sem rokon szakma, terület hol fog kapcsolódni, és hol lesz egymás hasznára. Milyen pozícióban tudod majd hasznosítani azt a tudást, amit csak kikapcsolódásként szedél fel. Lehet, hogy a hobbid révén leszel alkalmas egy olyan munkára, amire senki nem képes.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

6. Kérdezz!

Először is ne félj kérdezni. Senki sem úgy született, hogy mindent tudott, és mindenben profi volt. Csak ő is megtanulta, fejlődött benne. Másodszor pedig tanulj meg jól kérdezni! Ha jól kérdezel, hozzájutsz a megfelelő információhoz, és látszódni fog, hogy érdeklődsz, hogy lelkes vagy.

7. Tapasztalat

Sokan azt gondolják, hogy egyféle terület szakemberévé válni értékesebb, mint többféle tapasztalatra szert tenni. Pedig több kutatás is igazolja, hogy akik sok területen sokféle tapasztalatot szereznek, gyorsabban fejlődnek ezeken a területeken.

8. Ne jobb akarj lenni, légy más

Ha nem is rendelkezel pontosan azokkal a tapasztalatokkal és tulajdonságokkal, mint amik listázva vannak a hirdetésben, akkor se add fel! Mutasd meg azokat az egyedi vonásaidat, amik lehet, hogy még nagyobb hasznára lehetnek a cégnek. És egyébként sem a versengéssel tudsz igazán kitűnni, hanem az egyediségeddel.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?