20 °C Budapest
Erről sok fiatal megfeledkezik, amikor munkába áll

Erről sok fiatal megfeledkezik, amikor munkába áll

2015. június 10. 17:11

Minimálbért kaphatnak a jövőben a diákmunkások, az pedig már most biztos, hogy ezentúl a passzív féléves hallgatók is dolgozhatnak iskolaszövetkezeteken keresztül. Eddig a hallgatói jogviszonnyal kapcsolatos problémák jelentettek akadályt. A fiatal munkavállalóknak arról sem szabad megfeledkezniük, hogy jövedelmük adóköteles.

Fontos változások jöhetnek a diákmunkások életében. Tegnap a parlamentben elfogadták a diákmunkát is érintő javaslatot. Eszerint a passzív jogviszonyú hallgatók is vállalhatnak majd diákmunkát. Az még csak indítványként van jelen, hogy a diákokat is megillesse a minimálbér. A változások mellett érdemes figyelni a régi szabályok betartására is, mutatjuk, hogyan kell például adózni a diákmunka után.

A változások szele

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára szerint az iskolaszövetkezetek jelenleg túlságosan alacsony árakkal dolgoznak, és sokszor nem is csak a legális szektorban. A cél az, hogy arra ösztönözzék a fiatalokat, hogy már iskola mellett is szívesen dolgozzanak, hiszen így könnyebben elhelyezkedhetnek majd a tanulmányaik befejeztével.

Általában a diákszövetkezetek a nettó árbevétel 15 százalékát tartják meg maguknak, és 85 százalék a fiatal munkavállalóé. Az

új szabályozás azt biztosítaná, hogy a diákok megkapják a munka törvénykönyve szerinti minimálbért vagy bérminimumot óránként, függetlenül attól, hogy milyen jutalékot kap a szövetkezet.

Az a változás viszont már biztos életbe lép, hogy ezentúl a nappali tagozatos, de passzív jogviszonyú felsőoktatási hallgatók is munkát vállalhatnak majd iskolaszövetkezeteken keresztül. Eddig csak feketén tudtak dolgozni, pedig sokan pont azért nem tudták befejezni az egyetemet, mert szükségük van hozzá pénzre.

Mire kell figyelni?

A diákok munkavállalására, bejelentésükre és adózásukra ugyanolyan szabályok vonatkoznak, mint más munkavállalók esetében - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A diákok 16 éves koruktól dolgozhatnak, de szünidőben, szülői engedéllyel a 15 éves tanulók is vállalhatnak munkát, ha általános iskolába, szakiskolába vagy középiskolába járnak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Munkakezdés előtt célszerű a leendő foglalkoztatót ellenőrizni a NAV honlapján, a hátralékos, a felfüggesztett, a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni. A munkavállaláshoz adóazonosító jelre van szükség, amit a NAV-nál kell igényelni a 15T34-es nyomtatványon. A foglalkoztatónak a jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania, aminek alapján a diák jövő májusban elkészíti személyijövedelemadó-bevallását.

Munkaviszony esetében ragaszkodni kell az írásban megkötött - minimum az alapbért és a munkakört tartalmazó - munkaszerződéshez, az alkalmi munka és idénymunka esetében viszont ez nem kötelező.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?