19 °C Budapest
Két hét múlva egy csomó pénz tűnhet el a számládról

Két hét múlva egy csomó pénz tűnhet el a számládról

Pénzcentrum
2015. május 14. 06:00

Milliárdok várnak elköltésre: a SZÉP kártyásoknak május 31-ig maradt idejük arra, hogy lemerítsék a 2013-ban feltöltött összegeket. A fel nem használt pénzeket elveszítjük: visszakerülnek a munkáltatóhoz. Bár van, akinek minden forint számít, akad, aki még hozzá sem nyúlt ehhez a pénzhez! Mutatjuk, mire költhetjük el a pénzünket, akár azonnal.

Május 31-én lejárnak azok a feltöltések, amiket a munkaadók még 2013-ban utaltak a SZÉP kártyákra. Ha egy munkavállaló nem meríti le ezeket az összegeket, a pénz visszajut a munkáltatóhoz. Érdemes ezért utána járni, mennyi van a kártyánkon a két éve érkezett összegekből, és költeni, amíg lehet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a SZÉP Kártya kibocsátóknál összesen 2,43 milliárd forint vár még elköltésre:

  • A K&H SZÉP Kártyákon jelenleg közel 240 millió forintnyi, május végén lejáró összeg vár még elköltésre. Idén még jobban gazdálkodtak a kártyabirtokosok a pihenőkártyáikra feltöltött összegekkel, ugyanis a 2013-ban feltöltött összegek kevesebb, mint 4 százaléka van a kártyákon. A maradék összegnek közel 40 százaléka a szállás alszámlán van.
  • Az MKB-s SZÉP kártyákon 320 millió forint van, ami 74 millióval kevesebb, mint egy éve.
  • Idén a lejáró OTP-s SZÉP kártyákon lévő egyenlegek összege mintegy 18 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A kártyákon 1,7 milliárd forintnyi a lejáró összeg. A május elsejei hosszú hétvégén több mint 79 millió forintnyi olyan juttatást használtak fel a kártyabirtokosok, melyeknek idén május 31-én jár le az érvényessége. Ez azt jelenti, hogy a 2013-ban feltöltött juttatás közel 97 százalékát már elköltötték a dolgozók.

Mi lesz a fel nem használt pénzzel?

Akinek a munkáltatója 2013-ban utalványozott a SZÉP Kártyájára, mielőbb ellenőrizze az egyenlegét a telefonos ügyfélszolgálaton, vagy a kártyabirtokosok számára elérhető internetes felületen

- mondta el Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A 2015. május 31-ig fel nem használt összeget a bank az erre vonatkozó kormányrendelet értelmében elkülöníti a kártyabirtokos SZÉP Kártyáján, és június 30-ig visszautalja az eredeti feltöltést végző munkáltatónak.

 A visszautalásban érintett munkáltatókat e-mailben is tájékoztatják a visszaérkező összegek lekönyvelésével kapcsolatban.

Mi lenne, ha inkább nyaralásra költenénk a pénzt?

Bár még csak május van, már most arra használhatjuk fel SZÉP kártyás forrásainkat, hogy a nyári üdülésünket finanszírozzuk belőle. A közelgő határidő nem feltétlenül jelenti azt, hogy most azonnal el kell utaznunk, vagy el kell költenünk a számlán lévő összeget. Akár a nyári szállásfoglalást is elintézhetjük a 2013-as keretből, szálláselőleg fizetéssel.

A szállás alszámlán lévő összeg ráadásul nemcsak a szállás díjának, hanem a hotelben lévő összes szolgáltatás díjának a kiegyenlítésére, így a masszázsrészlegen is felhasználható. Vagy vásárolható belőle strand- és gyógyfürdő belépő is. Ha még nem körvonalazódott, hogy mikor mennénk esetleg pihenni, vagy családtagunkat lepnénk meg egy különleges hétvégével, a SZÉP Kártya keretből ajándék-utalványt is lehet vásárolni - tájékoztatta a Pénzcentrumot a K&H.

A szállásért és a fürdőszolgáltatásokért mindhárom alszámla egyenlegéből fizethetünk, az egész család kikapcsolódását fedezve vele.

Elkölthető a keret egy szabadidőparkban, egy állatkertben, fordíthatjuk sétahajókázásra, gyógymasszázsra, lovasoktatásra, szoláriumra - a lényeg csak az, hogy május 31-e éjfélig - ötletel az MKB. Az OTP felhívja a figyelmet arra is, hogy az éttermek, ételfutárcégek számláját, vagy akár múzeumi belépő költségeit is fizethetjük a kártyáról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megbecsülik a SZÉP-eket

A kártyabirtokosok legnagyobb része tudatosan használja ezt a cafeteriát, és nem feledkezik meg az extra pénzről.

Persze vannak extrém esetek - például, amikor egy kártyabirtokos még egyáltalán nem használt fel az egyenlegéből, de ezek nagyon ritka kivételek.

A legtöbb fel nem használt egyenleg esetében az a jellemző, hogy a kártyán maradt összeg csak töredéke az eredetileg feltöltött összegnek - tájékoztatta a Pénzcentrumot az OTP.

Sőt, az MKB-nál nem is nagyon fordul elő, hogy valaki hozzá sem nyúl a feltöltött összeghez. Inkább a nullázás jellemző, az tekinthető teljesen normálisnak. Hiszen ha valaki kap havi 5 ezer forintot a kártyára, pillanatok alatt elkötheti azt, akár egy étkezés alkalmával.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?