14 °C Budapest

Két hét múlva egy csomó pénz tűnhet el a számládról

Pénzcentrum
2015. május 14. 06:00

Milliárdok várnak elköltésre: a SZÉP kártyásoknak május 31-ig maradt idejük arra, hogy lemerítsék a 2013-ban feltöltött összegeket. A fel nem használt pénzeket elveszítjük: visszakerülnek a munkáltatóhoz. Bár van, akinek minden forint számít, akad, aki még hozzá sem nyúlt ehhez a pénzhez! Mutatjuk, mire költhetjük el a pénzünket, akár azonnal.

Május 31-én lejárnak azok a feltöltések, amiket a munkaadók még 2013-ban utaltak a SZÉP kártyákra. Ha egy munkavállaló nem meríti le ezeket az összegeket, a pénz visszajut a munkáltatóhoz. Érdemes ezért utána járni, mennyi van a kártyánkon a két éve érkezett összegekből, és költeni, amíg lehet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tájékoztatása szerint a SZÉP Kártya kibocsátóknál összesen 2,43 milliárd forint vár még elköltésre:

  • A K&H SZÉP Kártyákon jelenleg közel 240 millió forintnyi, május végén lejáró összeg vár még elköltésre. Idén még jobban gazdálkodtak a kártyabirtokosok a pihenőkártyáikra feltöltött összegekkel, ugyanis a 2013-ban feltöltött összegek kevesebb, mint 4 százaléka van a kártyákon. A maradék összegnek közel 40 százaléka a szállás alszámlán van.
  • Az MKB-s SZÉP kártyákon 320 millió forint van, ami 74 millióval kevesebb, mint egy éve.
  • Idén a lejáró OTP-s SZÉP kártyákon lévő egyenlegek összege mintegy 18 százalékkal alacsonyabb, mint tavaly ugyanebben az időszakban. A kártyákon 1,7 milliárd forintnyi a lejáró összeg. A május elsejei hosszú hétvégén több mint 79 millió forintnyi olyan juttatást használtak fel a kártyabirtokosok, melyeknek idén május 31-én jár le az érvényessége. Ez azt jelenti, hogy a 2013-ban feltöltött juttatás közel 97 százalékát már elköltötték a dolgozók.

Mi lesz a fel nem használt pénzzel?

Akinek a munkáltatója 2013-ban utalványozott a SZÉP Kártyájára, mielőbb ellenőrizze az egyenlegét a telefonos ügyfélszolgálaton, vagy a kártyabirtokosok számára elérhető internetes felületen

- mondta el Bába Ágnes, a K&H Bank lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese.

A 2015. május 31-ig fel nem használt összeget a bank az erre vonatkozó kormányrendelet értelmében elkülöníti a kártyabirtokos SZÉP Kártyáján, és június 30-ig visszautalja az eredeti feltöltést végző munkáltatónak.

 A visszautalásban érintett munkáltatókat e-mailben is tájékoztatják a visszaérkező összegek lekönyvelésével kapcsolatban.

Mi lenne, ha inkább nyaralásra költenénk a pénzt?

Bár még csak május van, már most arra használhatjuk fel SZÉP kártyás forrásainkat, hogy a nyári üdülésünket finanszírozzuk belőle. A közelgő határidő nem feltétlenül jelenti azt, hogy most azonnal el kell utaznunk, vagy el kell költenünk a számlán lévő összeget. Akár a nyári szállásfoglalást is elintézhetjük a 2013-as keretből, szálláselőleg fizetéssel.

A szállás alszámlán lévő összeg ráadásul nemcsak a szállás díjának, hanem a hotelben lévő összes szolgáltatás díjának a kiegyenlítésére, így a masszázsrészlegen is felhasználható. Vagy vásárolható belőle strand- és gyógyfürdő belépő is. Ha még nem körvonalazódott, hogy mikor mennénk esetleg pihenni, vagy családtagunkat lepnénk meg egy különleges hétvégével, a SZÉP Kártya keretből ajándék-utalványt is lehet vásárolni - tájékoztatta a Pénzcentrumot a K&H.

A szállásért és a fürdőszolgáltatásokért mindhárom alszámla egyenlegéből fizethetünk, az egész család kikapcsolódását fedezve vele.

Elkölthető a keret egy szabadidőparkban, egy állatkertben, fordíthatjuk sétahajókázásra, gyógymasszázsra, lovasoktatásra, szoláriumra - a lényeg csak az, hogy május 31-e éjfélig - ötletel az MKB. Az OTP felhívja a figyelmet arra is, hogy az éttermek, ételfutárcégek számláját, vagy akár múzeumi belépő költségeit is fizethetjük a kártyáról.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megbecsülik a SZÉP-eket

A kártyabirtokosok legnagyobb része tudatosan használja ezt a cafeteriát, és nem feledkezik meg az extra pénzről.

Persze vannak extrém esetek - például, amikor egy kártyabirtokos még egyáltalán nem használt fel az egyenlegéből, de ezek nagyon ritka kivételek.

A legtöbb fel nem használt egyenleg esetében az a jellemző, hogy a kártyán maradt összeg csak töredéke az eredetileg feltöltött összegnek - tájékoztatta a Pénzcentrumot az OTP.

Sőt, az MKB-nál nem is nagyon fordul elő, hogy valaki hozzá sem nyúl a feltöltött összeghez. Inkább a nullázás jellemző, az tekinthető teljesen normálisnak. Hiszen ha valaki kap havi 5 ezer forintot a kártyára, pillanatok alatt elkötheti azt, akár egy étkezés alkalmával.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem