-1 °C Budapest

Ennyivel lesz több a fizetésed jövőre: kiszámoltuk

2015. április 23. 12:00

Jövőre 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa. Ez az elemzők szerint 1,5 százalékos nettó béremelkedést hozhat. Bár egyes vélemények szerint ez megintcsak a magasabb jövedelműeknek kedvezne. Kíváncsiak voltunk, az mekkora béremelkedést hozna, ha a kormány tervei szerinti egy számjegyű adókulcs is megvalósulna.

Tegnap végleg eldőlt, jövőre a mostani 16 százalékról 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó mértéke. Varga Mihály nemzetgazdaségi miniszter tájékoztatása szerint ez az adócsökkentés mindenképpen be fog épülni a jövő évi költségvetésbe, ezekről a kormány már meghozta a döntést, ezzel 120 milliárd forint maradhat az érintett 4 millió embernél.

A Portfolio elemzői szerint ez a nettó bérek mintegy 1,5 százalékos emelkedését fogja eredményezni. Az adócsökkentés, így a fizetések emelkedése ugyanúgy vonatkozik az alacsonyabb és a magasabb keresetűekre is, azaz aki sokat keresett, ezentúl még többet fog.

Megnéztük, hogy néz ez ki a gyakorlatban. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb, 2015 februárjára vonatkozó béradataiból kiválasztottuk a három legalacsonyabb, és a három legmagasabb (az alkalmazottak esetében vizsgált) átlagfizetést. Az szja csökkentésével, azaz a másfél százalékos nettó béremelkedéssel így néznének ki a fizetések.

Ez az elemzők szerint azt is jelenti, hogy ez az intézkedés csak jelképesen kezeli azt a feszültséget, miszerint az alacsony jövedelműek adóterhelése nemzetközi viszonylatban rendkívül magas. Ez csak akkor változna meg, ha a kormány jobban megadóztatná a magas jövedelműeket, vagy az szja-t egészen extrém mértékig csökkentené.

A korábbi tervekhez ragaszkodva Varga Mihály azt is bejelentette, hogy továbbra is azon dolgozik a kormány, hogy minél hamarabb egy számjegyű lehessen az szja kulcsa. Ha ez valóban megvalósulna, úgy 10 százalékot meghaladó bérnövekedéssel lehetne számolni - mondta el a Pénzcentrumnak Madár István, a Portfolio vezető elemzője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azonban ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, az állami költségvetésnek 700 milliárd forintról kellene lemondania. Csak akkor lehetne megvalósítani, ha hosszabb távon az összes gazdasági növekedésből fakadó pluszforrást erre fordítanák. Így már akár 3-4 év alatt egy számjegyűvé válhatna az szja kulcs. De ha például a kormány nemcsak erre fordítana, hanem például az áfacsalás visszaszorítására, vagy a különadók kivezetésére, akkor ennél is lassabban lehetne ezt bevezetni.

Eljátszottunk a gondolattal, mi lenne, ha valóban sikerülne egy számjegyűre zsugorítani az szja-t és az valóban 10 százalékos nettó béremelkedést hozna. Ehhez ismét a KSH adatai szerinti három-három legmagasabb és legalacsonyabb átlagkeresetet választottuk ki.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 5. vasárnap
Ágota, Ingrid
5. hét
Február 5.
Nutella Nap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 5. 16:05