Több mint 5 százalékkal nőttek a reálbérek

Több mint 5 százalékkal nőttek a reálbérek

MTI
2015. március 20. 13:32

Januárban 4,1 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az egy évvel korábbiakhoz képest a legalább öt embert foglalkoztató vállalkozásoknál és költségvetési intézményeknél, valamint a nonprofit szférában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A közfoglalkoztatottak nélkül számolt átlagkereset 3,5 százalékkal volt magasabb a tavaly januárinál, ezen belül a versenyszférában 3,3, a költségvetési szerveknél 3,7 százalékos volt a növekedés, míg a nonprofit szervezeteknél 4,2 százalékkal nőttek a keresetek.

A mínusz 1,4 százalékos januári inflációval számolva a reálkeresetek 5,6 százalékkal nőttek a nemzetgazdasági átlagot tekintve.

Ezen belül a versenyszférában 4,8 százalékos volt a növekedés, míg a közalkalmazottak 5,2 százalékkal vihetttek többet haza idén januárban, mint egy évvel korábban.

A rendszeres, prémium, jutalom, egyhavi különjuttatás nélküli keresetek kevésbé emelkedtek, mint a keresetek, csupán fél százalékpontos növekedés volt látható. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél 236 ezer forint volt. Ezen belül a vállalkozásoknál foglalkoztatottak januári átlagkeresete 252 ezer forint, míg a költségvetési szférában 239 ezer forint volt.

A bruttó átlagkeresetek az információ, kommunikáció gazdasági ágban voltak a legmagasabbak 461 900 forintot tettek ki, 4,7 százalékkal nőttek egy év alatt, a legalacsonyabbak pedig a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén voltak 145 300 forinttal annak ellenére, hogy átlag feletti 5,8 százalékos volt az éves növekedés.

Az iparban dolgozók keresete 2,7 százalékkal nőtt januárra egy év alatt, míg az építőipar 5,8, a mezőgazdaság pedig 4,8 százalékos növekedést regisztrált.
A költségvetési szférában és a nonprofit szervezeteknél dolgozók egy része, mintegy 168 ezer fő - az adó- és járulékváltozások ellentételezését szolgáló, a keresetbe nem tartozó - kompenzációban részesült, összege átlagosan 9 600, illetve 9 100 forint volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nemzetgazdasági szinten az átlagos, családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 154 500 forint volt, ami a kereseteket terhelő járulékok és a személyijövedelemadó-szabályok változatlansága miat a bruttó keresetekével azonos mértékben, 4,1 százalékkal emelkedett. 2015-ben a családi kedvezmény igénybevételének szabályai csak kismértékben változtak.

Ez számottevő hatást nem okozott a nettó keresetek indexében, ugyanakkor a kedvezményt is figyelembe véve a nettó kereseti átlag 161 500 forintra becsülhető. Az alkalmazásban állók létszáma 2 millió 849 ezer volt, 55 ezerrel több az egy évvel korábbinál, de a közfoglalkoztatottakat nem számolva 77 ezerrel dolgoztak többen, ebből a növekedésből 60 ezer a versenyszférára jutott.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25