19 °C Budapest
60 ezer forinttal is többet kereshet egy férfi mint egy nő

60 ezer forinttal is többet kereshet egy férfi mint egy nő

Pénzcentrum
2015. március 8. 07:00

Akár 60 ezer forinttal is kevesebbet vihet haza egy női munkavállaló havonta. És bár egy friss felmérésből kiderül: a nők egyre inkább úgy érzik, egyre jobbak az előmeneteli lehetőségeik, még mindig elkeserítő a bérszakadék a férfi és női munkavállalók között.

A március 8-án ünnepelt nemzetközi nőnap eredetileg a nők egyenjogúságának, a szabad munkavállalásért való harc jelképe volt. Mára mintha az eredeti üzenet háttérbe szorult volna, a nőnap inkább csak az ajándékozásról szól. Pedig a korábbi cél most is aktuális: a nők alapbére, a bónuszok és prémiumok mértéke még most is elmarad a férfiakétól.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unióban jelenleg egy férfi átlagosan 16 százalékkal keres többet, mint egy nő.

Hiába rendelkezik a női munkavállaló ugyanolyan, vagy jobb szakképesítéssel, képességeit gyakran nem értékelik ugyanúgy.

Bár a férfiak és nők jövedelmének egymáshoz mért aránya megfelel az uniós átlagnak, a magyar nők átlagfizetése alig haladja meg az európai nők átlagjövedelmének a felét - derül ki a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzéséből.

Minél idősebb egy női munkavállaló, bére annál inkább elmarad a férfiakétól

a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat legfrissebb, 2013. májusi adatai szerint. A 20 éves nők átlagkeresete 126 ezer forint, az ennyi idős férfiaké 136 ezer forint, azaz mindössze 10 ezer forint a különbség. A 31-35 évesek esetében már havi 37 ezer forint a differencia. A 60 év felettiek kategóriájában pedig a nők átlagfizetése már 60 ezer forinttal kevesebb havonta.

Kevesebb bér, kisebb prémium

Munkaköri kategóriánként is meglepő különbségek vannak.

  • A szakértők szintjén a nők férfi társaik bérének 92 százalékát, középvezetőknél 96 százalékát, felsővezetők esetében pedig csak a 93 százalékát viszik haza.
  • A bónuszoknál még nagyobb a különbség. Például az adminisztratív feladatokat ellátók esetében a női bónusz a férfi kollégákénak csak 84 százaléka, a felsővezetőknél pedig kevesebb mint 79 százaléka.
  • A célprémiumok tekintetében sem jobb a helyzet, egy női felsővezető férfi társa prémiumának kevesebb mint 79 százalékát kapja meg. A női szakértők egyébként jobban járnak, ők a férfi kollégák célprémiumának 98 százalékát viszik haza - derül ki a globális vezetői és humánerőforrás tanácsadó cég, a Hay Group Magyarország legnagyobb jövedelemszint-felmérésének adataiból.


JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Változás van a levegőben

Az Y-generációba (1980 és 2000 között születettetek) tartozó nők már teljesen más szemlélettel lépnek a munkaerőpiacra mint anyáik vagy nagyanyáik tették.

A nők mintegy fele úgy véli, hogy jelenlegi munkáltatójánál a ranglétra legfelső fokait is elérheti.

Ugyanakkor sokan úgy érzik, előmeneteli lehetőségeik még mindig elmaradnak a férfiakétól - derül ki a PwC adótanácsadó cég nemzetközi kutatásából.

A felmérés arra is rávilágított, hogy az esélyegyenlőség nemcsak a nőknek, hanem az Y-generációs férfiaknak is nagyon fontos, többségük azt szeretné, ha a párjuknak és majd lányaiknak is hozzájuk hasonló előmeneteli lehetőségeik lennének. Az általános vélekedéssel ellentétben ezen korosztály nőtagjai leggyakrabban nem családalapítási céllal lépnek ki munkahelyükről, hanem az előmeneteli lehetőség hiánya miatt.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
perfekt  |  2022.05.12 08:24
A legnagyobb körültekintés, szakmai felkészültség ellenére is előfordulhat, hogy az összeállított (l...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30