A magyar nők háromnegyede fél nyugdíjas éveitől

A magyar nők háromnegyede fél nyugdíjas éveitől

2014. december 4. 19:00

A munkaerő-piaci és a családban betöltött szerepük miatt a nők nehezebb helyzetben vannak a nyugdíjra való felkészülésben, mint a férfiak. A magyar nők 75 százaléka aggodalommal várja nyugdíjas éveit, ráadásul mindössze 2 százalékuk gondolja, hogy eleget tesz félre.

A nőknek a férfiakéhoz hasonló elképzeléseik vannak a nyugdíjas évekről, de a lehetőségeik mások, rosszabbak - derül ki az Aegon átfogó, 15 országban végzett, kifejezetten a nők szempontjait vizsgáló kutatásából.

A nőket gyakran a hagyományos nemi szerepeknek való megfelelés hozza hátrányos helyzetbe, például a családi feladatok ellátása érdekében a férfiaknál kétszer nagyobb valószínűséggel dolgoznak részmunkaidőben, de a szülés miatt is nekik kell megszakítaniuk karrierjüket. Mindezek miatt jövedelmük alacsonyabb, ami meghatározza a majdani nyugdíjukat és a megtakarítási képességeiket egyaránt.

Nem is beszélve a világ nagyon sok országában, így Magyarországon is jellemző helyzetről, hogy egy azonos végzettséggel rendelkező és beosztásban dolgozó nő és férfi közül az utóbbi keres többet. Nem ritkán nem is kevéssel. Ráadásul a nők átlagosan 4-5 évvel tovább élnek a férfiaknál, így életük utolsó éveiben magukra maradnak.

Nem véletlen, hogy sok országban aggodalommal várják a nők a nyugdíjas éveket. Magyarországon például 75 százalék az ezzel kapcsolatos negatív és csak 54 százalék a pozitív említések aránya. Ennél csak Japánban rosszabb a helyzet. Pedig rengeteg pozitív dolgot tartanak fontosnak a nyugdíjba vonulás után a nők. Legtöbbször az utazást, (64 százalékuk) és a családdal, barátokkal töltött több időt (62 százalék) említették, de 51 százalékuk új hobbikat is szeretne találni.

Arról viszont országonként nagyon megoszlanak a vélemények, hogy mindehhez mekkora jövedelemre lesz szükség. Magyarországon a nők úgy gondolják, hogy utolsó aktív éveik keresetének 86 százalékára, ezzel a lista élén állnak (az összes ország átlaga 71 százalék). Nagyon kevesen vannak viszont, akik úgy vélik, hogy el is érik ezt a jövedelmet: Magyarországon mindössze 12 százalék, ennél kevesebben csak Lengyelországban és Japánban. De nem is áltatják magukat a magyar nők: mindössze 2 százalékuk mondta, hogy eleget tesz félre nyugdíjas éveire.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A kutatás alapján az Aegon szakértői úgynevezett nyugdíjfelkészültségi indexbe sorolták a különböző országokban élő nőket aszerint, hogy megfelelő lépéseket tesznek-e nyugdíjas koruk biztonsága érdekében. Az 1-től 10-ig terjedő skálán (ahol a 10-es a legjobb eredmény) Magyarország 4,7 pontjából 12. a vizsgált 15 ország között. Ez azt jelenti, hogy a magyar nők gyakorlatilag nincsenek felkészülve nyugdíjas éveikre. A magyar férfiak mutatója egyébként 6 pont, azaz ők valamivel tudatosabban készülnek az időskorra.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16