31 °C Budapest
Rendőrök, közmunkások pakolják a könyveket az iskolákban

Rendőrök, közmunkások pakolják a könyveket az iskolákban

2014. szeptember 4. 05:56

Hiába ígérte augusztus utolsó napjaiban a köznevelési államtitkárság, hogy a tankönyvek rendben megérkeznek az iskolákba, a Pénzcentrum értesülései szerint több budapesti intézményben is vannak még elmaradások. Pedig információink szerint az idei kiszállítást rendőrök, önkormányzati alkalmazottak, és közmunkások is segítették.

Több fővárosi intézményben is arról panaszkodtak a Pénzcentrum megkeresésére, hogy idén sem ment zökkenőmentesen a tankönyvek kiszállítása. Több helyen fordult elő például, hogy néhány könyvből kevesebbet szállított, vagy a csomagban felcserélt hasonló kiadványokat a lebonyolításért felelős Könyvtárellátó Nonprofit Kft (KELLO). Egyelőre ráadásul azt sem tudni, mikor pótolják az elmaradásokat (a tavalyi tanévben volt olyan diák, akinek még idén februárban sem volt tankönyve).

Idén összesen 11,8 millió tankönyvet kellet volna eljuttatni az iskolákba.

Mindemellett a legnagyobb problémát idén is az jelentette, hogy az augusztus végi szállítás csak formálisan volt megfelelő. Természetesen a KELLO szerint minden a legnagyobb rendben ment, mint mondták:

A kiszállítások a múlt héten befejeződtek, a pótrendelések és visszáruzások miatti logisztika pedig már nem igényel külsős segítséget.

Az iskolai megbízottak tapasztalatai viszont másról árulkodnak. A tankönyvfelelősöknek, könyvtárosoknak idén is jókora mennyiségű adminisztratív és fizikai munkát kellett elvégezniük tanévkezdésig. Különösen igaz ez az utolsó napokra, amikor:

A Posta (a Magyar Posta a KELLO szerződéses logisztikai partnere - a szerk.) szállított, de ismét az rakodott, aki tudott - nálunk pedagógus és karbantartó; sőt készséges rendőr is kísérte a szállítmányt, aki szintén felajánlotta segítségét - úgy, egyenruhában.

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére egy budai, 6 osztályos gimnázium tankönyvfelelőse, aki nem igazán érti, miért nem fizetnek meg az árrésből rakodómunkásokat. Pedig az iskolai tankönyvellátás rendjéről (is) szóló rendelet szerint az iskolák "csupán" a támogatási és megrendelési igények felmérésében kötlesek közreműködni. De más iskolákból olyan hír is érkezett, hogy önkormányzati alkalmazottak és közmunkások is részt vettek a lebonyolításban.

A kormány mindent megtett azért, hogy a tankönyvek kiszállítása a terveknek megfelelően folyamatos és biztonságos legyen. Korábban a Belügyminisztérium kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a tankönyvcsomagok időben és biztonságosan eljussanak minden célállomásra, minden iskolába. Esetleges baleset, nem várt úttorlasz, egyéb akadály előfordulásának esetére külön vészhívószámot is biztosított. A közfoglalkoztatottak segítettek a tankönyvcsomagok rakodásánál. A tankönyvszállítmány érkezésekor tehermentesítették a pedagógusokat

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére a KELLO. Véleményük szerint, idézzük:

"Egy nonprofit jelleggel működő társaság esetében teljesen természetes és költséghatékony, hogy azon tevékenységhez, mely időszakos, s melyhez nem foglalkoztat állandó munkaerőt, külsős segítséget kér."

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


A kormánykommunikáció szerint a tankönyvterjesztés államosításának éppen az volt az egyik apropója, hogy a költségek csökkentése mellett javuljon a szolgáltatás minősége is. Nos, ha a törvény által biztosított 20 százalékos árrés mellett (korábban a versenypiacon 10-15 százalék körül mozgott az árrés) is csak külsős segítséggel megy a Könyvtárellátónak a feladat lebonyolítása, akkor aligha valósult meg a költségcsökkentés. Tehát foglaljuk össze: az elmúlt években felszámoltak egy piaci alapon, kisebb árrések mellet is működőképes rendszert, hogy azt végül adóforintokból fizetett közmunkásokkal tartsák fent, akiknek talán akadna más munka is a nemzetgazdaságban.

Ráadásul az iskolák megbízottjai - akiknek igen komoly szerepe van a lebonyolításban - továbbra sincsenek (rendesen) megfizetve. A Könyvtárellátó Nonprofit Kft. ugyanis nem áll szerződéses jogviszonyban a tankönyvfelelősökkel, így munkájukra, bérezésükre sincs rálátása. Tavaly diákonként száz forintot fizetett a KELLO, amely összeg sorsáról az iskola döntött - ez egy 2 évfolyamos általános iskola esetén átlagos osztálylétszámot feltételezve 32 ezer forint.

Lehet tehát szidni a korábbi rendszert (a maga hibáival együtt), a tankönyves vállalkozók azonban rájöttek arra, hogy ebben a folyamatban az iskolákkal, ezen belül a tankönyvfelelősökkel kialakított viszony a legfontosabb. S, ha ennek előmozdítása nem ment másként, hajlandóak voltak mélyen a zsebükbe nyúlni, amely javította a szolgáltatás minőségét is. Továbbá arról se feledkezzünk meg, hogy az iskolák korábban sem voltak arra kötelezve, hogy alvállalkozókkal végeztessék el a tankönyvrendelést. Saját hatáskörükben akár dönthettek úgy is, hogy a profit reményében maguk viselik ennek kockázatát.

 

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?