Kiderült: megéri pereskedni a NAV-val

Pénzcentrum
2014. június 2. 17:02

Érdemes lehet az adóhivatallal vitatkozni, ezt támasztják alá a legfrissebb peradatok. Tavaly ugyanis a másodfokú eljárások esetében az adóhivatal a panaszosok 23 százalékának adott igazat. A közérdekű bejelentések száma kismértékben nőtt tavaly, ám a 37 ezer bejelentés töredékéből lett csak ügy.

Tavaly mintegy 37 ezer közérdekű bejelentést kapott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - derül ki az adóhatóság most nyilvánosságra hozott 2013-as Évkönyvéből. A bejelentések száma kis mértékben nőtt az előző évhez mérten. A bejelentések 42 százaléka volt nevesített, legtöbb esetben névtelenül érkezett feljelentés. A bejelentések elsősorban az adó (nem)fizetéssel, a munkaügyi szabálytalanságokkal vagy a jövedéki visszaéléssel voltak kapcsolatosak. A 37 ezer bejelentésből 13 ezer ment át a NAV előzetes szűrőjén, végül 8400 vizsgálat indult. A vizsgáltra átadott ügyek egy része a nemzeti dohányboltok működésével, az illegális fémkereskedelemmel, a fekete foglalkoztatással voltak összefüggésben.

Az NAV adó- és vámszervei 2013-ban 2,9 millió végzést, határozatot hoztak, ezek túlnyomó többsége - 92 százaléka - már első fokon jogerőre emelkedett. Ugyanakkor megdőlni látszik az korábbi hit, hogy nem érdemes az adóhatósággal vitatkozni. A másodfokra került mintegy 19 ezer ügy esetében minden negyedik esetben az adózóknak adott igazat a másodfokú hatóságként eljáró adóhivatal önmagával szemben. Az adózók a korábbi évekhez hasonlóan leggyakrabban a NAV ellenőrzési határozatait támadták meg.

Az előző évről áthúzódó ügyekkel együtt 5300 ügy volt a bíróságok előtt. 2013 végéig ezen ügyekből 2100 ítélet született, ahol NAV pernyerési aránya 72 százalék volt - ami magasnak mondható, ugyanakkor 28 százalékban a bíróság is az adózóknak adott igazat - vagyis közel minden harmadik esetben, vagyis tényleg megdőlni látszik az a tétel, hogy nem érdemes a bíróságon az adóhivatalt támadni. Más kérdés, hogy az adójogi perekhez komoly tanácsadói háttér szükséges, azon cégek, ügyfelek, akik ezt meg tudják fizetni korántsem esélytelenek az adóhivatallal szemben. Míg az egyszeri adózó könnyebben elvétheti a lépést az adójog labirintusában.

Viszont a legprofibbaknak sem érdemes - legalább is a statisztikák szerint - a közigazgatási perek és más eljárások során elszenvedett nem vagyoni kárért pert indítani. Összesen 40 ilyen ügy volt folyamatban, amiből csak 21-et nyert meg ugyan a NAV, ám ennek ellenére a polgári perek szaldója pozitív volt 2013-ben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm