30 °C Budapest

Több, mint 5 százalékkal nőtt a kereset a magánszektorban

Pénzcentrum
2014. április 18. 16:34

Februárban 1,7 százalékkal voltak magasabbak a bruttó átlagkeresetek a Magyarországon az egy évvel korábbinál, közfoglalkoztatottak nélkül pedig 6,9 százalékkal - derül ki a KSH friss jelentéséből. A közfoglalkoztatás megemelkedett súlya továbbra is erősen lehúzza az átlagkereseteket, februárban 200 ezer felett volt a közmunkások száma.

A nemzetgazdasági adatokon belül a versenyszférában a bruttó átlagkereset februárban 240 ezer forint volt, 5,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Ami a versenyszféra foglalkoztatottságát illeti, tartja magát a tavalyi év második fele óta megemelkedett létszám, így közfoglalkoztatottak nélkül számítva a versenyszférában 2 százalékkal volt magasabb az alkalmazott létszám, mint egy évvel korábban.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkeresetek 5,2 százalékkal, közfoglalkoztatottak nélkül 5,9 százalékkal emelkedtek. A vállalkozásokhoz is jutott ugyanis a közfoglalkoztatottakból, a legalább öt főt foglalkoztatóknál februárban 14 ezren voltak a KSH szerint közmunkások. A rendszeres keresetek emelkedése 4,6 százalékos volt. A bérdinamika továbbra is inkább visszafogottnak mondható, miközben a nem rendszeres, azaz bónusz, jutalom jellegű kifizetéseknél kétszámjegyű emelkedést látunk éves alapon.

A legalább öt főt foglalkoztató vállalkozások létszámadatait a kereseti adatok mellett gyűjti a KSH, eltérő mintán, eltérő módszertannal készül, mint a fő számnak tekintett foglalkoztatási és munkanélküliségi statisztikák, ugyanakkor előbbi jobban leköveti a gazdasági helyzet alakulását.

Míg eddig inkább a közfoglalkoztatáshoz és a külföldön dolgozók egy részének statisztikai beszámításához volt köthető a foglalkoztatás új csúcsokra való emelkedése, több jel is arra mutat, hogy a versenyszféra is megmozdult valami. A Foglalkoztatási Szolgálat által közzétett új állások száma is növekedni kezdett, 2009 óta nem volt például egy hónap alatt annyi bejelentett új állás, mint például márciusban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vállalkozásoknál az alkalmazotti létszám a tavalyi év második felében indult mérsékelt emelkedésnek, ez a növekedési ütem azóta is tartja magát, így februárban az előző év azonos időszakához képest (közfoglalkoztatottak nélkül) 2 százalékkal magasabb a létszámuk. Ugyanakkor továbbra is igen messze van a válság előtti szinttől.

A közfoglalkoztatás súlya persze továbbra is igen nagy. A mostani adatok szerint februárban 200,3 ezren voltak közfoglalkoztatottak, 172 ezren a közszférába, 14 ezren a versenyszférába, 13 ezren a nonprofit szektorhoz tartoztak a statisztika szerint. A korábbiaknál is magasabb lett egyébként a teljes időben foglalkoztatott közmunkások aránya, 98%. A közfoglalkoztatottak bruttó átlagkeresete 77 700 forint volt februárban.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?