10 °C Budapest

Tényleg ennyien mennének külföldre dolgozni? Mi lesz itt...

Pénzcentrum
2014. március 9. 08:02

A magyar munkavállalók majdnem fele szívesen dolgozna külföldön, itthon pedig a multikhoz szerződnének a legtöbben. Az informatikusok és mérnökök szeretnék a legtöbb pénzt kapni, legszerényebb fizetési igényük a mezőgazdasági szakmunkásoknak és a vendéglátósoknak van.

A magyar munkavállalók a multinacionális cégeket tartják a legvonzóbb munkaadóknak és egyre inkább kacsingatnak külföld felé - derül ki az Aon Hewitt (humánerőforrás és tanácsadó vállalat) és az AIESEC (a tehetséges fiatalokat támogató szervezet) közös kutatásából. A tízes listára felkerült munkaadók nagyjából jól reprezentálják a munkavállalók által leginkább kedvelt iparágakat. A válaszadók között az IT/telekommunikáció, az idegenforgalom, az államigazgatási területek, a banki és biztosítási szféra, és az energetikai iparághoz tartozó szakmák a legnépszerűbbek.

Legvonzóbb Munkáltatók 2014-ben:

  • 1. Audi Hungaria Motor
  • 2. Mercedes-Benz Manufacturing Hungary
  • 3. Bosch csoport
  • 4. Microsoft Magyarország
  • 5. MOL-csoport
  • 6. Coca Cola HBC Magyarország
  • 7. Nestlé Hungária
  • 8. IKEA
  • 9. IBM Magyarország
  • 10. L'Oréal Magyarország

A felmérésben nyolcezer pályakezdő és komoly szakmai tapasztalattal rendelkező munkavállaló vett részt, az ő ítéletük alapján állt össze a lista. A hazai munkavállalók kilenc nemzetközi tulajdonú, több országban is aktívan tevékenykedő vállalatot szavaztak be, és csak egy magyar tulajdonút.

Egyre többen mennének, egyre több időre

A kutatásból az is kiderül, hogy a korábbi évekhez képest nőtt a külföldi munkavállalással hosszú távon tervezők aránya, hiszen a válaszadók majdnem fele ítélte úgy, hogy akár több évre is elhagyná hazáját karrierje érdekében, míg két évvel ezelőtt ez a szám jóval kisebb volt. A motiváció nagyjából ugyanaz mindenkinél: jobb megélhetésre, biztosabb anyagi háttérre, szakmai előrelépésre számítanak egy efféle döntés eredményeképpen. A külföldi munkavállalás felé kacsingatók legszívesebben az EU-ba és Észak-Amerikába mennének, ezt követi az unión kívüli Európa, illetve Ausztrália. Jellemzően a diplomások és a harminc alattiak nyitottak a mobilitásra - felsőfokú végzettség híján a vállalkozókedv is csökken.

A kutatásból az is kiderül, hogy legnagyobb fizetési igényeik az informatikusoknak (majdnem nettó 280 ezer forint), a mérnököknek és műszaki embereknek (nettó 265 ezer forint körül), a minőségbiztosítóknak (nettó 240 ezer forint), a jogászoknak (nettó 235 ezer forint) és a kutatás-fejlesztéssel foglalkozóknak (nettó 230 ezer forint körül) vannak. A legszerényebb igényekkel a mezőgazdasági szakmunkások (nettó 160 ezer forint), a vendéglátósok (nettó 170 ezer forint), az irodai adminisztrációval foglalkozók (nettó 175 ezer forint), az építőipari szakmunkások (190 ezer forint körül) és a kommunikációs iparágban tevékenykedő PR-osok és marketingesek (nettó 190 ezer forint) rendelkeznek.

Érdekes egyébként, hogy amellett, hogy a munkavállalók megpróbálnak a munkaadók minden elvárásának megfelelni, egyre nagyobb hangsúly kerül arra is, milyen feladatai vannak a munkáltatónak. Mert egy munkavállaló számos lehetőség közül választhat manapság. Emiatt a toborzó szakemberek szerint a munkáltatói márka tudatos fejlesztésére van szükség. Azaz arra a munkáltatói szerepvállalásra, mellyel az adott cég vezetősége gondoskodik arról, hogy vonzóvá tegye vállalatát jelenlegi és jövőbeni dolgozói szemében. Ez a másik oldal, milyen az, amikor nem a munkakereső aggódik azon, hogy nem talál állást, hanem amikor a munkaadó fél attól, nem találja meg, illetve nem tudja megtartani a megfelelő munkaerőt.

KATTINTS! Ennyit ér a diploma: itt vannak a legjobban fizető szakmák

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyes multinacionális vállalatok vezető pozícióiban dolgozók elismerik, hogy csak akkor lehetnek sikeresek, lehetnek elégedettek az ügyfeleik, ha dolgozóik is azok, és örömmel végzik munkájukat. Emiatt fontos a tehetséggondozás is és az a felelősség, amivel az adott kiválasztó munkatárs rendelkezik, hiszen adott esetben jócskán megrövidítheti a céget, ha egy kiemelkedő munkaerőt elszalaszt azzal, hogy elutasítja egy állásinterjú után. Csak egy példa a sok közül: egy amerikai HR-es tizenkilenc milliárd dollárral károsította meg a Facebookot, hiszen két lelkes tehetséget küldött el a toborzás során, mondván nem felelnek meg az elvárásoknak. Később ők alapították meg a WhatsAppot, azt az okostelefonos csevegőalkalmazást, melyet négy évre rá a Facebook felvásárolt 19 milliárdért.

Nem árt résen lennie a munkáltatónak és munkavállalónak egyaránt, hiszen a munka jövője kiszámíthatatlan: ki tudhatja pontosan, milyen jelenlegi állások válnak feleslegessé húsz év múlva a gépesítések következtében. Az átalakulási folyamatokat jól példázza az is, hogy pár évvel ezelőtt egy-egy márka még nem keresett magának közösségi média menedzsert, aki csak az efféle felületeken való megjelenéseket, kommunikációt koordinálja. Ma viszont elképzelhetetlen a reklám és kommunikáció például Facebook nélkül. Emiatt pedig különösképpen fontos, hogy a munkaadók figyeljenek a nemzetközi trendekre, megtalálják az átalakuló munkapiacnak megfelelő tehetségeket.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm