Ez a legújabb trükk: átverés, lopás fenyegeti a pestieket

Pénzcentrum
2014. március 5. 15:37

Egyre több trükkös lopásról hallani, amikor az áldozatokat valamilyen átveréssel fosztják ki saját otthonában. A Pénzcentrum.hu ezért összegyűjtötte a leggyakoribb trükköket és fontos biztonsági tippeket a védekezéshez.

Újabb trükkös lopásra derült fény Budapesten: villanyóra leolvasónak adta ki magát egy férfi, aki készpénzt és ékszereket zsákmányolt. Miután  a budapesti hölgy ajtót nyitott, a tettes késsel fenyegette meg áldozatát és készpénzt, ékszereket és műszaki cikkeket tulajdonított el. Az ismeretlen férfi 30-35 év körüli, körülbelül 180-185 centiméter magas, vékony testalkatú, ovális, csontos arcú, rekedtes hangú férfi, aki az elkövetéskor sötét árnyalatú nadrágot és pufi dzsekit, valamint kötött sapkát viselt.

Forrás: police.hu

Sajnálatos, de egyre több esetben jutnak be úgy lakásokba a csalók-tolvajok, hogy szerelőnek, óraleolvasónak adják ki magukat. A Pénzcentrum.hu összeszedett néhány olyan trükköt, amivel amivel sokszor próbálkoznak az illetéktelen behatolók.

  • 1. Az ellenőrzős trükk. Általában valamilyen szakzsargont vetnek be, és arra építenek, hogy az ajtót nyitó gyanútlan ember nem érti, mit is emlegetnek. Valamilyen szelepet, fúvókát, számlálót jöttek ellenőrizni, és ha valaki beengedi őket: kifosztják. Ha többen vannak, egyikőjük elvonja a figyelmet, és úgy csinál, mintha tényleg ellenőrizne valamit a kazánon, míg a másik gyorsan összegyűjti az értékeket.
  • 2. Papírt és tollat kérnek. A becsöngető rabló tollat és papírt kér, hogy egy üzenetet írhasson a szomszédnak. Vendégségbe, látogatóba jött, de úgy látszik az illető nincs otthon. Telefonon nem tudja felhívni, mert lemerült, de mégis szeretne pár sort hagyni neki. Amíg pedig várakozik, és nem zárjod rá az ajtót: besettenkedik és viszi, amit lát.
  • 3. Valamit vennének. Általában olyasmit emlegetnek, amitől az ember már amúgy is szabadulna, így épp kapóra jön, ha meg akarják venni. Használt régi tévét, rádiót, elektromos háztartási cikkeket keresnek, de ha bejutnak a lakásba, sokkal több mindent visznek magukkal.
  • 4. Pénzváltós trükk. Ő az új szomszéd, vagy az idős nénihez jött látogatóba a másodikon. Kifizetné a tartozását, de nem tud az illető visszaadni. Amikor pedig előveszed a pénztárcád, hogy segíts neki, már kapja is ki a kezedből, és szalad vele el. Vagy csak a két darab ötezresedért ad neked egy hamis tízest.
  • 5. Az unoka bajban van. Arra is volt már példa, hogy egy idő nénitől azzal csaltak ki pénzt, hogy felhívták őt az unokája "nevében", elmondták, mekkora bajba keveredtek, és arra kérték az asszonyt, a kívánt összeget készítse össze, ők pedig elmennek érte a lakására.

Mivel egyre gyakoribban az efféle esetek, ezért a Pénzcentrum.hu összegyűjtött néhány tippet, amivel csökkenthetjük a lopás, illetve a veszteség kockázatát:

  • 1. Ellenőrizd az igazolványát! Legtöbb esetben a szolgáltató munkatársai fényképes, logóval, érvényességi dátummal és azonosítószámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek. Kérd el, és amennyire lehet, próbáld megvizsgálni a hitelességét! A legjobb, ha addig be sem engeded, amíg ezt nem tetted meg.
  • 2. Telefonálj! Hívd fel az adott szolgáltatót, és kérd le a kiérkező szakember adatait, azonosítószám és név alapján meg kell találniuk őt a rendszerben. Ha már vonalban vagy, arra is kérdezz rá, valóban végeznek-e a környékeden karbantartási munkálatokat.
  • 3. Riasztás! Ha azonban már megtörtént a baj, mindenképpen jelezd a felé a szolgáltató felé, amire hivatkoztak, így ők is tudnak lépéseket tenni az ügyben. Tegyél feljelentést a rendőrségen!

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18