21 °C Budapest

Diétás menza: bajban az ételallergiás gyermekek

Pénzcentrum
2014. február 21. 09:30

Hiába kell az ételallergiás gyermekek számára is biztosítani a közétkeztető cégeknek a megfelelő étkezést, sok szülő szerint nem a diétájuknak megfelelő ételt kapják gyermekeik az iskolában - írja az InfoRádió.

A jogszabályi előírások szerint a szakorvos által igazolt, diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő étrendet kell biztosítani. Ugyanakkor egy adott közétkeztetőnek nem kötelező felvállalni a diétás étkeztetést is. A speciális közétkeztetés biztosításáért felelős intézménynek viszont be kell szereznie egy másik közétkeztetőtől a szükséges ételeket vagy saját magának kell megfőznie azt. Például kórházakból és szociális intézményekből tudnak ilyen ételeket szállíttatni, hiszen ott megvan a szükséges szakmai háttér és alapanyag-választék.

A diétás étrendet igénylő gyermekek száma évről évre nő. A legtöbb esetben arra kell ügyelni, hogy ne legyen glutén, tejcukor vagy tejfehérje az ételben. Az ilyen típusú ételek elkészítése költségesebb, hiszen egyedi alapanyagokat igényel, és adott esetben mindössze két-három főnek kell külön ételt készíteni. Ma mindössze 300 forintból hozzák ki a közkonyhák egy bölcsődés napi háromszori étkezését.

Az étkeztetés megreformálását célzó új mintamenza programban nagyobb szerepet fog kapni az ételallergiás gyerekek étkeztetése - mondta a program vezetője, Prohászka Béla. Hozzátette, hogy a jövőben az ezzel foglalkozó cégeknek nem csak az ebédet kell tudniuk előállítani, hanem a reggelit és az uzsonnát is. Ha az étkeztetés megreformálást célzó rendelet szeptembertől életbe lép, a 300 forintos napi átlagköltség valószínűleg nem lesz tartható, és nagyobb árharcra kell számítani.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?