Kiderült: ennyi lehet a fizetésed 2030-ban

Pénzcentrum
2013. december 26. 19:01

A fejlett valamint a fejlődő gazdaságok - mint Kína, India és a Fülöp-szigetek- közti jövedelemkülönbségek szignifikánsan csökkenni fognak 2030-ra, állítják a PwC elemzői. Bár India és a Fülöp-szigetek relatív bérszintje alacsony marad, de az indiai reáljövedelmek dollárban kifejezve a négyszeresére, a fülöp-szigetekiek pedig több mint háromszorosára emelkedhetnek az említett időszak alatt. Ugyanakkor az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban mért reálértékek várhatóan mindössze egyharmadnyival fognak emelkedni. 2030-ra a magyar bérek pedig az USA viszonyítási szintjéhez képest 60-65 százalék körüli értéken lehetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Ennél jóval meglepőbb, hogy mennyire lecsökkenhet az országok közti bérszakadék 2030-ra. Indiában a jelenlegi havi átlagkereset 25-ször kisebb, mint az Egyesült Királyságban. 2030-ra ez az arány mindössze 7,5-szeres lesz. Hasonlóképp, az amerikai átlagbérek napjainkban 7,5-szer nagyobbak a mexikói értékeknél, de a különbség az említett időszak végére négyszeres lesz már csak. Ezzel egyidőben a kínai havi átlagkereset olyan mértékű növekedést produkálhat, amivel elérheti a spanyolországi átlagbérek nagyságának felét.

A PwC vezető közgazdásza, John Hawksworth szerint: "Habár az ilyen jellegű előrejelzések jelentős bizonytalanságot rejtenek magukban, a változás iránya mégis egyértelmű. A fejlődő gazdaságok lemaradottságából adódó bérelőny csökkenni fog, amint termelékenységük utoléri a fejlett gazdaságokét, ebből adódóan pedig a reál értékű valutaárfolyamuk is növekedni fog. Ezért az olyan gazdaságok mint Törökország, Lengyelország, Kína és Mexikó, értékesebb fogyasztói piacokká válnak, ezzel együtt pedig más területek képviselik majd az alacsony költségű termelőképességet (pl. Fülöp-szigetek). Indiának szintén lehet előnye ebből a változásból, de csak akkor, ha infrastruktúráját és a nők képzettségi szintjét továbbfejleszti, illetve csökkenteni tudja a bürokráciát."

Mindezen trendek mit jelenthetnek Magyarország szempontjából?

2030-ra a magyar bérek az USA viszonyítási szintjéhez képest 60-65% körüli értéken lehetnek. Ez még mindig elég jelentős különbség lehet a nyugat-európai szintekhez képest, viszont a a feltörekvő piacok (India, Mexikó, Kína) megtarthatják a jelenlegi 20-25 százalékos bérelőnyüket. "Ez azt jelenti számunkra, hogy költségben nem, csak nagyobb hatékonysággal, nagyobb hozzáadott értékkel lehet versenyezni - például innováció, problémamegoldás, tanulási képességek területén" - mondta dr. Szelecki Zsolt, a PwC közép-kelet-európai HR-tanácsadási vezetője.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
hrbonbon  |  2021.12.02 23:32
A HATÁSGYAKORLÁS TÖRVÉNYE kimondja, hogy a vezetés lényegét a másokra gyakorolt befolyás jelenti. Ha...
perfekt  |  2021.11.30 08:38
A Kormány 2021. november 2-án benyújtotta az egyes képzéseket és a foglalkoztatást érintő törvények...
hrdoktor  |  2021.11.29 05:13
Vannak olyan életviteli szokások, amelyek észrevétlenül elveszik az energiánkat. [...] Bővebben!
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 4. szombat
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?