Kiderült: ennyit keresnek adásonként az X-Faktor sztárjai

Pénzcentrum
2013. november 30. 13:02

Kénytelenek alkalmanként 10 ezer forintért fellépni esténként az X-Faktor sztárjai. Ennyit kapnak a műsorban való fellépésért a Bors információ szerint. Egy hétvégén tehát húsz ezer forintot tesznek zsebre.

Igaz, hogy ezért a munkáért cserébe nagyobb összegre gondolnánk elsőre, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a versenyzőknek sem a lakhatásra, sem a rezsire, de még a bevásárlásra sem kell, hogy gondjuk legyen - írja a lap.

Augusztusban 224 846 forint volt a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban, 4,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A vállalkozásoknál a bruttó keresetek 3,8 százalékkal, a közszférában (közfoglalkoztatottak nélkül) pedig közel 10 százalékkal. A közszférát az egészségügy húzta fel, közel 20 százalékkal voltak magasabbak a bruttó bérek a humán-egészségügyi, szociális ellátás soron, mint egy évvel korábban. Csakhogy az adatok erősen ugrálnak, előző hónapban ugyanilyen mértékű csökkenés volt. A nettó kereset nemzetgazdasági szinten átlagosan 147 275 forint volt, ami 6,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az augusztusban mélyponton lévő, 1,3%-os infláció mellett 4,8 százalékos a számított reálbér-emelkedés.

Ami a foglalkoztatást illeti, a kép nem igazán változott, a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a létszám stagnál, a közfoglalkoztatottak száma nem nőtt tovább augusztusban, 147 ezer fő körüli volt.

A versenyszférában a bruttó átlagkeresetek 3,8 százalékkal, ezen belül a rendszeres keresetek ugyanilyen mértékben voltak magasabbak augusztusban az egy évvel korábbinál. Ez viszonylag visszafogott bérdinamikát jelent. Ami a tavalyi, kiugró évet illeti pedig emlékezhetünk, hogy az alacsony keresetűek elvárt béremelése és a 19 százalékos minimálbér-emelés hatott.

224 800 forint a bruttó átlagkereset


A nettó kereset a versenyszférában átlagosan 153 400 forint volt augusztusban, 5,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Nemzetgazdasági szinten ennél nagyobb mértékben emelkedtek a nettó keresetek, 6,2 százalékkal. Az augusztusi, 1,3%-os infláció mellett a számított reálbér-emelkedés 4,8 százalék volt.

224 800 forint a bruttó átlagkereset


Idén eddig átlagosan a reálbérek emelkedése nagyjából 2,6 százalékos - köszönhetően a (kiváltképp a rezsicsökkentés okozta) alacsony inflációnak.

224 800 forint a bruttó átlagkereset


224 800 forint a bruttó átlagkeresetHa a bérfolyamatokat közelebbről megnézzük, különösen a versenyszférát, ahol a bruttó bérek 9,9 százalékkal emelkedtek, azt láthatjuk, hogy ez különösen a humán-egészségügyi, szociális ellátás soron bekövetkező közel 20 százalékos emelkedésnek lehet köszönhető. Ugyanakkor előző hónapban, júliusban ugyanennyivel voltak kisebbek a bruttó bérek, ezen belül a rendszeres bérek ugyanebben az ágazatban. Ugyanis tavaly és idén is volt egy-egy kiugró hónap, de míg tavaly ez júliusban volt, idén augusztusban. 2012-ben átlagosan 197 ezer forint volt az egészségügyben dolgozók bruttó átlagkeresete, júliusban azonban ez felugrott 276 ezerre, majd a következő hónapokban 200 ezer forint környékére süllyedt vissza. Idén január-augusztus átlagában 203 ezer forint körüli az ágazat bruttó átlagkeresete, és most nem júliusban, hanem augusztusban volt egy kiugró hónap, amikor ez felment 288 ezer forintra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A versenyszféra foglalkoztatottsága továbbra is stagnál

Ami a kereseti statisztikákhoz kapcsolódó létszámadatokat illeti, a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a létszám nemigen változott, kicsivel továbbra is a tavalyi szint alatt van, a szezonálisan jellemzően kedvező nyári hónapok sem hoztak elmozdulást.

224 800 forint a bruttó átlagkereset


A közszférában 805 ezren dolgoztak, a létszám közfoglalkoztatottak nélkül is nőtt, ilyen módon számítva 674 ezer fő volt, 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A közfoglalkoztatottak száma augusztusban nem emelkedett, 147 ezer fő volt.

224 800 forint a bruttó átlagkereset

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.04 00:01
HERDING CATS An idiom denoting a futile attempt to control or organize a class of entities, which a...
vezetoi-coaching  |  2023.12.03 14:09
“Másodhegedűs az, aki a "főszereplő" mögött áll a rangsorban.” Akart-e valaha is valaki “másodheged...
perfekt  |  2023.11.28 14:18
Az anyaság kihívásokkal teli, ám lenyűgöző utazás, amely gyakran megváltoztatja az élet minden terül...
hrdoktor  |  2023.11.27 07:52
A férfiak vitamin- és ásványi anyagszükséglete kissé eltér a nőkétől. Nézzük, mire kell különösen fi...
laskainelli  |  2023.11.22 19:44
A párkapcsolatokban való kommunikáció rendkívül fontos ahhoz, hogy egészséges és tartós legyen egy k...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. december 3. 18:01
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm