Kiderült: ennyit keresnek adásonként az X-Faktor sztárjai

Pénzcentrum
2013. november 30. 13:02

Kénytelenek alkalmanként 10 ezer forintért fellépni esténként az X-Faktor sztárjai. Ennyit kapnak a műsorban való fellépésért a Bors információ szerint. Egy hétvégén tehát húsz ezer forintot tesznek zsebre.

Igaz, hogy ezért a munkáért cserébe nagyobb összegre gondolnánk elsőre, de azt sem szabad elfelejteni, hogy a versenyzőknek sem a lakhatásra, sem a rezsire, de még a bevásárlásra sem kell, hogy gondjuk legyen - írja a lap.

Augusztusban 224 846 forint volt a bruttó átlagkereset a nemzetgazdaságban, 4,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. A vállalkozásoknál a bruttó keresetek 3,8 százalékkal, a közszférában (közfoglalkoztatottak nélkül) pedig közel 10 százalékkal. A közszférát az egészségügy húzta fel, közel 20 százalékkal voltak magasabbak a bruttó bérek a humán-egészségügyi, szociális ellátás soron, mint egy évvel korábban. Csakhogy az adatok erősen ugrálnak, előző hónapban ugyanilyen mértékű csökkenés volt. A nettó kereset nemzetgazdasági szinten átlagosan 147 275 forint volt, ami 6,2 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Az augusztusban mélyponton lévő, 1,3%-os infláció mellett 4,8 százalékos a számított reálbér-emelkedés.

Ami a foglalkoztatást illeti, a kép nem igazán változott, a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a létszám stagnál, a közfoglalkoztatottak száma nem nőtt tovább augusztusban, 147 ezer fő körüli volt.

A versenyszférában a bruttó átlagkeresetek 3,8 százalékkal, ezen belül a rendszeres keresetek ugyanilyen mértékben voltak magasabbak augusztusban az egy évvel korábbinál. Ez viszonylag visszafogott bérdinamikát jelent. Ami a tavalyi, kiugró évet illeti pedig emlékezhetünk, hogy az alacsony keresetűek elvárt béremelése és a 19 százalékos minimálbér-emelés hatott.

224 800 forint a bruttó átlagkereset


A nettó kereset a versenyszférában átlagosan 153 400 forint volt augusztusban, 5,5 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. Nemzetgazdasági szinten ennél nagyobb mértékben emelkedtek a nettó keresetek, 6,2 százalékkal. Az augusztusi, 1,3%-os infláció mellett a számított reálbér-emelkedés 4,8 százalék volt.

224 800 forint a bruttó átlagkereset


Idén eddig átlagosan a reálbérek emelkedése nagyjából 2,6 százalékos - köszönhetően a (kiváltképp a rezsicsökkentés okozta) alacsony inflációnak.

224 800 forint a bruttó átlagkereset


224 800 forint a bruttó átlagkeresetHa a bérfolyamatokat közelebbről megnézzük, különösen a versenyszférát, ahol a bruttó bérek 9,9 százalékkal emelkedtek, azt láthatjuk, hogy ez különösen a humán-egészségügyi, szociális ellátás soron bekövetkező közel 20 százalékos emelkedésnek lehet köszönhető. Ugyanakkor előző hónapban, júliusban ugyanennyivel voltak kisebbek a bruttó bérek, ezen belül a rendszeres bérek ugyanebben az ágazatban. Ugyanis tavaly és idén is volt egy-egy kiugró hónap, de míg tavaly ez júliusban volt, idén augusztusban. 2012-ben átlagosan 197 ezer forint volt az egészségügyben dolgozók bruttó átlagkeresete, júliusban azonban ez felugrott 276 ezerre, majd a következő hónapokban 200 ezer forint környékére süllyedt vissza. Idén január-augusztus átlagában 203 ezer forint körüli az ágazat bruttó átlagkeresete, és most nem júliusban, hanem augusztusban volt egy kiugró hónap, amikor ez felment 288 ezer forintra.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A versenyszféra foglalkoztatottsága továbbra is stagnál

Ami a kereseti statisztikákhoz kapcsolódó létszámadatokat illeti, a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a létszám nemigen változott, kicsivel továbbra is a tavalyi szint alatt van, a szezonálisan jellemzően kedvező nyári hónapok sem hoztak elmozdulást.

224 800 forint a bruttó átlagkereset


A közszférában 805 ezren dolgoztak, a létszám közfoglalkoztatottak nélkül is nőtt, ilyen módon számítva 674 ezer fő volt, 3 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A közfoglalkoztatottak száma augusztusban nem emelkedett, 147 ezer fő volt.

224 800 forint a bruttó átlagkereset

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintra...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?