21 °C Budapest

Eljött a nagy nap, nincs több adó év végéig

Pénzcentrum
2013. június 28. 05:03

Mától nem kell többet dolgoznunk az államért. Legalábbis az átlagkereset alapján számolt a fizetéshez kapcsolódó adóterheket a mai naptól kifizetettnek tekinthetnénk, ha év eleje óta csak ezeket fizetnénk. Fellélegzésre azonban semmi ok, hiszen a mostantól kapott nettó keresetünkből kell kifizetni a 27 százalékos áfát, a különböző jövedéki adókat és még ezernyi más terhet, felsorolni is nehéz. De még ha félretesszük a pénzünket, akkor is be kell fizetnünk a kamatadót és az új sarcot, az EHO-t, még a tranzakciós illetékről nem is beszéltünk, ami minden egyes forint elköltése után legalább 3 ezrelék.

Adókedvezmények nélkül az átlag magyar mától dolgozik magáért. Ha január elsejétől csak a jövedelmünkhöz kapcsolódó adókat fizetnénk még a nettó jövedelmünk kárára is, akkor ma tudnánk le mindent kötelezettségeinkből. Az szja-ért 45,5 napot, nyugdíjjárulékért 28,4 napot, Egészségbiztosítási járulékért közel 20 napot kell dolgozni. De még ekkor se pihenhetünk, hiszen még mi fizetjük a munkaerő-piaci járulékot is, ami ugyancsak 4 nap kemény robot. A munkáltató által fizetett terheket is nekünk kell kitermelni. A Szociális hozzájárulási adó 77 nap, míg a szakképzési hozzájárulás újabb 4 nap az évből. Bár ezekben a napokban az arányosan jutó szabadság és munkaszüneti nap is benne van, vészesen soknak tűnik ez.

A mai napot az Adószabadság napjaként szokás nevezni, pedig még a nettó fizetésünk nagy része is különböző adókra megy el. Ha elköltjük a pénzünk, jön az áfa, tranzakciós illeték, chips-adó, jövedéki adók és még sorolhatnánk, így valójában az év nagyobbik részében az államért dolgozzunk, aki cserébe fenntartja az egészségügyi rendszerünket, bírósági rendszert működtet, oktatást finanszírozza, nyugdíjat fizet, utakat valamint játszótereket épít és még ezeket a közfeladatokat is sorolhatnánk.

Az Adószabadság napja egyébként már eljött azoknak, akik adókedvezményben részesülnek, így minden gyerekesnek, tartós munkanélküliség vagy szülés után munkába állóknak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?