28 °C Budapest

Eljött a nagy nap, nincs több adó év végéig

Pénzcentrum
2013. június 28. 05:03

Mától nem kell többet dolgoznunk az államért. Legalábbis az átlagkereset alapján számolt a fizetéshez kapcsolódó adóterheket a mai naptól kifizetettnek tekinthetnénk, ha év eleje óta csak ezeket fizetnénk. Fellélegzésre azonban semmi ok, hiszen a mostantól kapott nettó keresetünkből kell kifizetni a 27 százalékos áfát, a különböző jövedéki adókat és még ezernyi más terhet, felsorolni is nehéz. De még ha félretesszük a pénzünket, akkor is be kell fizetnünk a kamatadót és az új sarcot, az EHO-t, még a tranzakciós illetékről nem is beszéltünk, ami minden egyes forint elköltése után legalább 3 ezrelék.

Adókedvezmények nélkül az átlag magyar mától dolgozik magáért. Ha január elsejétől csak a jövedelmünkhöz kapcsolódó adókat fizetnénk még a nettó jövedelmünk kárára is, akkor ma tudnánk le mindent kötelezettségeinkből. Az szja-ért 45,5 napot, nyugdíjjárulékért 28,4 napot, Egészségbiztosítási járulékért közel 20 napot kell dolgozni. De még ekkor se pihenhetünk, hiszen még mi fizetjük a munkaerő-piaci járulékot is, ami ugyancsak 4 nap kemény robot. A munkáltató által fizetett terheket is nekünk kell kitermelni. A Szociális hozzájárulási adó 77 nap, míg a szakképzési hozzájárulás újabb 4 nap az évből. Bár ezekben a napokban az arányosan jutó szabadság és munkaszüneti nap is benne van, vészesen soknak tűnik ez.

A mai napot az Adószabadság napjaként szokás nevezni, pedig még a nettó fizetésünk nagy része is különböző adókra megy el. Ha elköltjük a pénzünk, jön az áfa, tranzakciós illeték, chips-adó, jövedéki adók és még sorolhatnánk, így valójában az év nagyobbik részében az államért dolgozzunk, aki cserébe fenntartja az egészségügyi rendszerünket, bírósági rendszert működtet, oktatást finanszírozza, nyugdíjat fizet, utakat valamint játszótereket épít és még ezeket a közfeladatokat is sorolhatnánk.

Az Adószabadság napja egyébként már eljött azoknak, akik adókedvezményben részesülnek, így minden gyerekesnek, tartós munkanélküliség vagy szülés után munkába állóknak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
NAPTÁR
Tovább
2021. július 31. szombat
Oszkár
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?