Örökbe fogadnál? Átlagosan négy évet várhatsz

Pénzcentrum
2013. május 28. 08:33

Átlagosan négy évet kell várakoznia ma Magyarországon egy családnak, ha örökbe szeretne fogadni egy gyermeket, ugyanis tízből jó, ha két örökbefogadásra vállalkozó szülő venne magához roma származású gyermeket - írja a Népszabadság.

Ezért, noha az örökbe adható gyermekek száma évente nagyjából kétezer körül mozog (az állami gondoskodásban élő 21 500 gyermek közül), évente nyolcszáz gyermek kerül örökbefogadó családokhoz. Az utóbbi időben azonban némi elmozdulás látható a lap szerint: a középosztálybeli, illetve a szociális szférában dolgozó, örökbefogadni szándékozó párok egyre többször nyilatkoznak úgy, hogy nem számít nekik a származás, ők azután hamarabb is jutnak gyermekhez.

A lap szerint nem csupán a bőrszín, hanem az életkor is jelentős visszatartó erő: egy tízéves gyermeket már "túlkorosnak" ítélnek a leendő szülők. A KSH adatai szerint ugyanakkor minden második örökbefogadható gyermek betöltötte már a 10. életévét, a háromévesnél fiatalabb örökbefogadható gyermekek aránya mindössze négy-hét százalék.

Minden ötödik örökbefogadott gyermek külföldi állampolgárokhoz kerül: 2007 és 2009 között Olaszországba adták örökbe a legtöbb gyermeket (mindhárom évben 80 kiskorút). Az örökbefogadó országok listájának az élén szerepel még Spanyolország, Norvégia, az Egyesült Államok, Franciaország és Hollandia. A spanyol és az olasz szülőknél nem számít a bőrszín, nem utasítják el a kisebb fogyatékosságot, és nem probléma számukra az sem, ha a gyermek már 8-12 éves.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25