Kritikussá válhat a helyzet az egészségügyben: sokan nyugdíjba mennének

2013. február 28. 08:33

A szakdolgozók egytizedét is elveszítheti az egészségügy, ha minden arra jogosult él a 40 év munkaviszony utáni nyugdíjazás lehetőségével - írja a Világgazdaság.

Tovább fokozza az ápolóhiányt, és akár kritikus helyzetet is eredményezhet, hogy a mintegy százezer egészségügyi szakdolgozó körülbelül tíz százalékának már megvan, illetve az idén meglesz a negyven év szolgálati ideje. Két éve ugyanis ennyi is elegendő ahhoz, hogy egy nő nyugdíjba menjen. Márpedig az ápolók, asszisztensek 95 százaléka nő. 

Balog Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke a hónap közepén jelezte Szócska Miklós államtitkárnak, hogy a korengedménnyel nyugdíjba vonulók kiesése komoly gondokat okozhat. Különösen, hogy a szakdolgozók migrációja elérte a kisebb kórházakat, ráadásul évente csak néhány tucatnyian jelentkeznek szakápoló, szakasszisztens képzésbe.

Az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója, Miskovits Eszter egy konferencián adott hangot aggodalmának: nem lesz elegendő képzett laborasszisztensük, és akkor "lehúzhatják a rolót". Tavaly ötvenöten, idén pedig már több mint húszan kérték a nyugdíjazásukat, azért, mert attól tartanak, hogy később megszűnik ez a lehetőség - mondta lapunknak a főigazgató. Szerinte a legnagyobb baj, hogy ezek a szakemberek nem pótolhatók diplomásokkal, márpedig az utóbbi tízegynéhány évben alig képeztek középszintű laborasszisztenseket.

Gondot jelenthet a korengedményes nyugdíj a védőnők körében is: több térségből jelezték, hogy az idén a jelenlegi létszám fele-harmada kéri a nyugdíjaztatását.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?