30 °C Budapest

Újra lecsap Matolcsy új adója: tovább drágítanak a bankok

Pénzcentrum
2012. december 10. 05:27

Kis pénzzel is meg lehet úszni az új adót Éves szinten 10-20 ezer forintot is jelenthet a családoknak a csekkadó, amit a legtöbb bank jelentős mértékben áthárít majd. Igaz, a folyószámlák között eddig is óriási különbségek voltak, de jövőre még nagyobb figyelmet igényel a legmegfelelőbb megtalálása. Akkor sem érdemes hátradőlni, ha már megtaláltuk a legjobbat, hiszen bármikor változtathatnak a bankok. A mostani összeállításunkat azért készítettük el, mert több nagyobb hitelintézet is módosította díjait februári hatállyal. Ezúttal bővítettük is a folyószámlák listáját, így a kiskeresetűek is megtalálhatják a legolcsóbbat.

Több hitelintézet olcsóbbá tett néhány tranzakciót. A Raiffeisen és FHB bankoknál ingyenes marad a kártyás vásárlás, már csak a Budapest és az MKB bankoknál kell ezért fizetnünk. A készpénzfelvételi díjak ezzel szemben több helyen nőttek. Mivel minden kedvezőtlen díjváltoztatást 60 nappal előbb be kell jelenteni, ezért csak február 1-től lépjet hatályba az a november végén meghirdetett módosítás a Raiffeisennél, hogy már nem 45, hanem 135 forint a készpénzpénzfelvétel díja.

Az FHB-nál szintén február 1-től változik ugyan ez a tétel, a fix 40 forint helyett 3 ezreléket kell fizetni a tranzakcióért, ami 13 333 forint felett többletterhet jelent. Azok örülhetnek, akik gyakrabban, kisebb összegeket szeretnek levenni számlájukról. Az OTP bank is több tételen drágított előző összeállításunk óta. A tranzakciók után fizetendő minimális díjak emelésével azok járhatnak rosszabbul, akik kisebb összegeket utalnak havonta.

A bankok kedvezményes folyószámlacsomagjaikat különböző feltételekhez köthetik. Ez a legtöbb esetben valamilyen összegű havi jóváírás, ami a számlára érkezik. Első táblázatban azokat vettük sorra, melyek kevesebb, mint 90 ezer forint jóváírással igénybe vehetők. Ezek közül többet, akár második számlacsomagként is használhatunk, hiszen például az AXA számláján ingyen tarthatjuk a pénzünk, ha nem veszünk fel róla pénzt,minden más tranzakció ingyenes.

Friss: A cikk megjelenése után az AXA is növelte díjait. A táblázatot ez elepján frissítettük.

Egy átlagos ügyfél készpénzfelvételi szokásaitól függően és attól, hogy kér-e sms értesítést tranzakcióiról 260 forinttól 2 919 forintig fizethet a havi számlavezetésért. Ez a különbség már megérheti, hogy elgondolkozzunk a bankváltáson.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyobb jövedelem mellé nagyobb kedvezmények is járnak, a 90 ezer forint feletti jóváírással rendelkezőknek érdemes lehet továbblapozni >>tovább>>

Értelmetlenül sokat fizethet, aki nem figyel oda

Az Unicredit bank már október közepén drágított legnépszerűbb folyószámláin, de február elsejétől még tovább növelte díjait. Az ingyenes készpénzfelvétel teljesen eltűnt. Az eddig ugyancsak ingyenes 1 idegen ATM használat is megszünt, helyette 630 forintot számol fel a bank.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 9. 13:42
A 10 részes, Rise of the Raven címen futó, Hunyadi János török hódítás elleni küzdelmét bemutató sor...
Holdblog  |  2022. augusztus 9. 06:04
Exkluzív (mini)interjút készítettünk Zsiday Viktor portfóliómenedzserrel, aki az elmúlt hetekben, tö...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 8. 16:46
A hitelbl való ingatlanvásárlás elengedhetetlen eleme az értékbecslés, amely során felmérik a lakás...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 8. 10:17
Idén a kriptoeszközök piacának egyik legnagyobb esését élhették át a befektetk. A kriptopiac jelenle...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 9. kedd
Emőd
32. hét
Augusztus 9.
Az állatkertek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?