11 °C Budapest

Egyre többen csak ezt kaphatják fizetésemelés helyett

Pénzcentrum
2012. december 9. 20:00

Béremelés helyett egyre vonzóbbá válhat a vállalatok számára a különböző biztosítások nyújtása. Az elfogadott törvénymódostásoknaknak köszönhetően egyre vonzóbbak lehetnek a vállalatok számára a teljes életre szóló biztosítások.

A biztosítások alapesetben értelemszerűen adókötelesek akkor, ha egy magánszemélyre kötött biztosítás díját egy cég fizeti, hiszen ezzel kvázi jövedelmet juttat a magánszemélynek. Vannak azonban olyan kiemelten kezelt biztosítások, amelyek vállalati juttatását az állam az adó és járulékok elengedésével támogatja. Ide tartozik a haláleseti kockázati biztosítás, a teljes életre szóló (whole life) biztosítás, valamint az egészség- és balesetbiztosítás is.

Ezen biztosítások esetében a vállalatok tehát kvázi adómentesen juttathatnak jövedelmet magánszemélyeknek (jellemzően a munkavállalóiknak). A jövedelemhez a biztosítás kedvezményezettje viszont csak valamilyen kockázati eseményt követően jut hozzá (például ha a biztosított elhalálozik), egyet kivéve: a teljes életre szóló biztosítást, amelyet akár idő előtt vissza lehet vásárolni. A whole life biztosításnál tehát anélkül hozzá lehet jutni a biztosítási összeghez, hogy bekövetkezne a biztosítási esemény.

A teljes életre szóló biztosítások a gyakorlatban ugyanúgy két részből állnak (kockázati és megtakarítási), mint a unit-linked termékek, vagy a vegyes biztosítások. A biztosított a megtakarítási összeghez jut hozzá ha meghal, vagy ha idő előtt visszavásárolja a biztosítást. Visszavásárlásánál, ha azt magánszemély tette, a visszakapott jövedelem egyéb jövedelemnek minősült eddig is, és a jövőben is: a bruttó kifizetést 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) és 16 százalékos SZJA terheli, de tekintettel arra, hogy 2013-tól a magánszemélynek kell majd megfizetnie az eho-t is, a fizetendő szja 12,5 százalékra csökken. Cégköltséget tekintve tehát jóval kedvezményesebb a juttatás a munkavállalók részére a bérjellegű jövedelemnél (vagy például a unit-linked biztosítások díjfizetésénél), hiszen ez utóbbit 51,17%-os közteher sújtja.

Ezért izgult a Brokernet és a CIG? - Így adóznak az életbiztosítások


Némi szigorítás azonban történt a teljes életre szóló biztosításoknál is. Az adómentesség 2013-tól kizárólag a teljes életre szóló biztosítások rendszeres díjára vonatkozik (legalább évenkénti befizetést jelent), vagyis az egyszeri díjas életbiztosításra nem, azokra a munkáltatónak be kell fizetni az "egyes meghatározott juttatásoknak" megfelelően az szja-t és az eho-t. A rendszeres díjak összegét nem lehet akárhogy emelni, az egész éves díjat legfeljebb a megelőző 2. évi fogyasztói árindex 30 százalékponttal növelt értékével (két évvel korábbi infláció +30%) lehet növelni. Ez a társasági adó eltüntetésének megakadályozása érdekében lett bevezetve.

Korlátozták az adómentes kockázati biztosításokat

Komoly szigorítás történt a tisztán kockázati életbiztosítások terén is, az adómenetes kockázati biztosítás díja - legalábbis egy cég egy munkavállalónak fizetett díja - ugyanis havonta a minimálbér 30 százalékában lett maximálva. Az efölötti rész után a kifizetőnek (a juttatónak) az "egyes meghatározott juttatásoknak" megfelelő mértékű szja és az eho fizetési kötelezettsége keletkezik. Szintén eszerint adózik jövőre a kockázati biztosítás teljes díja, hogy ha a biztosítási szerződésben például kármentesség címén a befizetett díj legalább 30 százalékát visszafizeti a biztosító, de nem a munkáltatónak, hanem a munkavállalónak.

Javult a vegyes és a unit-linked adózása, de így sem előnyös

A unit-linked biztosítás az eddigi törvények szerint meglehetősen kedvezőtlenül adózott a többnyire szintén megtakarítási céllal kötött whole life biztosításokhoz képest. Ha egy cég egy magánszemélynek fizet unit-linked biztosítást, a jelenleg hatályos törvények szerint az normális bérjellegű jövedelemnek számít, így ki kell fizetni utána valamennyi adót és járulékot. 2013-tól azonban jelentős adócsökkenés lesz ezen biztosításoknál, a biztosítási díj ugyanis "egyes meghatározott juttatásként" 19 százalékos szja-val és 27 százalékos eho-val fog adózni a jövedelem 1,19-szerese után. Eddig akkor adózott így a unit-linked biztosítás, ha a vállalat egyszerre több személyre kötötte meg a biztosítást - mondta el Horváthné Beáta, a PwC Magyarország adóosztályának igazgatója.

Ezért izgult a Brokernet és a CIG? - Így adóznak az életbiztosítások


A vállalatok által a munkavállalóknak juttatott unit-linked biztosítás adózása tehát jóval kedvezőbbé válik 2013-tól, a teljes életre szóló biztosításokhoz képest azonban továbbra is hátrányban marad. Egyrészt a teljes életre szóló biztosítás adókulcsai alacsonyabbak, mint a unit-linkedé, másrészt a unit-linkednél az adót a díjfizetés időpontjában kell megfizetni. Így ha végül haláleset miatt kerül sor kifizetésre, a unit-linkednél az adót már nem lehet visszakérni, a teljes életre szóló biztosításnál viszont nem kell befizetni. A whole life biztosítások adómentes díján ráadásul több hozam képződhet mint a díjak több mint felét a befizetésnél leadózó unit-linked biztosításokon, noha a hozamon is magasabb a teljes életre szóló biztosítások adóterhelése. A vállalati juttatásoknál a unit-linked biztosítások így az adókulcs csökkentése ellenére sem lehetnek méltó versenytársai a whole life biztosításoknak adózási szempontból.

Ezért izgult a Brokernet és a CIG? - Így adóznak az életbiztosítások


Érdekes kérdés, hogy a vegyes biztosítás, amely akkor is fizet, ha a biztosított elér egy kort, és akkor is, ha elhalálozik az időtartam alatt, milyen adózás alá essen, hiszen a biztosítás egyik összetevője adóköteles, a másik (a kockázati lába) viszont nem. A jelenleg hatályos jogszabályok alapján ha a kockázati biztosítás jogilag nem különíthető el, akkor egyes meghatározott juttatásként adóköteles az egész biztosítási díj, épp úgy, mint egy nagyrészt megtakarítási funkcióval rendelkező unit linked biztosítás. Bár 2013-tól a unit-linked biztosításokkal megegyező módon változott a vegyes biztosítások adózása is, ez a konstrukció adózási szempontból továbbra is hátrányban lesz a teljes életre szóló biztosításokkal szemben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Azoknál a biztosításoknál, amelyeknél a biztosítási díj kockázati és megtakarítási része nem választható szét, a törvény szerint a rendszeres díjasoknál 10, az egyszeri díjasoknál 1 százaléknak kell tekinteni a kockázati biztosítási díj arányát a teljes díjon belül. Ha a kockázati rész tényleges aránya ennél kisebb, az a jövedelemadók kiszámításánál kedvezőbb a megtakarítónak (kisebb alapra kell az szja-t és eho-t fizetni), ezt viszont némileg ellensúlyozza, hogy a visszavásárlási érték és a díjak különbségéből származó hozam is nagyobb lesz a ténylegesnél, amire viszont kamatadót kell fizetni.

Változik a kamatadó is

Az említett adóterheken túl visszavásárlás után vagy lejáratkor kamatadót kell fizetni, amennyiben a biztosítótól járó kifizetési összeg meghaladja a befizetett díjakat (vagyis képződött hozam a megtakarítási lábon). Amennyiben a biztosító szolgáltatása nem adómentes és nem minősül egyéb jövedelemnek sem, a hozamból a biztosítónak le kell vonnia a 16 százalékos kamatadót. Abban az esetben, ha például a kifizetés haláleset miatt történik, a kifizetés kamatadómentes.

A kamatadó mértéke a jelenleg hatályos törvények szerint a szerződés megkötését követő 5. évtől 50 százalékkal csökken, 10. évtől pedig kamat adómentessé válik a biztosítás visszavásárláskor. Részvisszavásárlásnál az 50 százalékos kamat adócsökkentés a négy évnél régebbi, adómentesség pedig a 6 évnél régebbi befizetett díjakra vonatkozik. Ezen kedvezmények szintén változnak jövő évtől.

Ezért izgult a Brokernet és a CIG? - Így adóznak az életbiztosítások


A biztosítási szerződés megszűnésével járó visszavásárlásnál a 8 százalékos kamatadó kulcs (vagyis az 50 százalékos adókedvezmény) például 5 helyett a harmadik év után lép be a rendszeres biztosítások esetén is, a kamatadó mentesség pedig a 10. helyett az ötödik év után, a tartós befektetési számlákhoz (TBSZ) hasonlóan. Részvisszavásárlás esetén az egyszeri díjfizetésű biztosításoknál 3 év után a kamat fele, 5 év után teljes egésze adómentes. Rendszeres díjfizetésű biztosításoknál a szerződés kötés 6., illetve 10. éve után érvényesíthető az 50%, ill. 100%-os kamatadó kedvezmény. A szerződéskötést tekintve tehát több évnek kell eltelnie a rendszeres biztosítások esetén a részvisszavásárlás kamatadó kedvezményének igénybevételéhez, a visszavásárlás viszont valamennyi addig befizetett díjra vonatkozhat, szemben a jelenlegi szabályokkal.

Átmeneti rendelkezések

2012. december 31-ét követően, ha a biztosító olyan teljes életre szóló kockázati élet- és balesetbiztosításra teljesít kifizetést, amelynek volt adómentes díja, úgy az évvégéig megfizetett díjra, és az ahhoz kapcsolódó biztosítói teljesítésre a 2012. december 31-e előtti rendelkezéseket lehet alkalmazni, minden olyan esetben, amikor az a magánszemély részére kedvezőbb - mondta Horváthné Beáta.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem