6 °C Budapest

Mi látjuk rosszul? Orbán szerint nincsenek megszorítások

Pénzcentrum
2012. november 14. 15:08

A kormány szerda délutáni ülésén tárgyal a 2013-as költségvetés végleges kereteiről - közölte a miniszterelnök, kijelentve: a mai magyar gazdasági modell legnagyobb sikere, hogy az ország megszorítások nélkül fog kijutni a válságból, a büdzsé iránya pedig továbbra is az lesz, hogy a terheket nem az emberekre hárítja. Ezzel ellentmond a Pénzcentrum.hu megállapítása, miszerint a banki költségek biztosan nőni fognak jövőre a tranzakciós adó következtében. A telefonbeszélgetésekre kivetett 2 Ft/perc -es adó is már nyár közepe óta nyomja a családok pénztárcáját, a cafeteriát érintő változások révén is sokan rosszabbul járhatnak, mint idén. Egyedül a magas keresetűek kaphatnak kézhez többet, a szuperbruttó eltörlésével bruttó 202 ezer forintos fizetés felett nő a nettó bér.

Orbán Viktort azzal összefüggésben faggatták újságírók egy más témában tartott szerdai sajtótájékoztatón, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek az eheti kormányülésre kellett előterjesztést tennie arra, szükségesek-e még gazdasági intézkedések a november 7-i európai bizottsági országjelentés nyomán.

Pénzcentrum vélemény
A Tranzakciós adó bejelentésekor már számítottunk arra, hogy valamilyen módon a bankok áthárítják majd a plusz terheket ügyfeleikre. November elsejével a legtöbb bank nyilvánosságra hozta 2013-tól érvényes díjait. Ezekről a Pénzcentrum.hu összeállítást is készített.


A jövő évi költségvetést hamarosan elfogadhatja a parlament, "ehhez kell hoznunk néhány döntést", de ezen döntések vezérelve az, hogy megszorítások nélkül kell kivezetni az országot a válságból - mondta válaszában a miniszterelnök, aki szerint ez a legfontosabb választóvonal kormánya és az előző kabinetek között, amelyek "elvették a nyugdíjat, elvették a fizetést, megsarcolták az embereket, és hagyták, hogy eladósodjanak".

Magyarországon nincsenek megszorítások, nem voltak, és nem is lesznek, a kabinetnek csak akciótervei, átszervezései vannak, a terheket pedig kifejezetten a nagy cégekre és a bankokra helyezik, nem pedig az emberekre - hangsúlyozta a kormányfő, hozzátéve, hogy a mai magyar gazdasági modell legnagyobb sikere, hogy az ország megszorítások nélkül fog kijutni a válságból. Orbán Viktor abban bízik, hogy 2013 a sikertörténetnek számító magyar gazdaság nemzetközi tekintélyének növekedéséről szól majd.

Tájékoztatása szerint a szerda délutáni kormányülésen a 2013-as költségvetési törvényjavaslat mellett szó lesz az önkormányzati adósságról és az unió következő hétéves büdzséjével kapcsolatos, Brüsszellel folyó vitáról is.

Pénzcentrum vélemény

Nem lehet nem megszorításként értelmezni a kormány azon döntését, hogy jövőre a jelenlegi 10 helyett 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást kellene fizetniük a munkáltatóknak a béren kívüli juttatások után. Fennáll a veszélye annak, hogy a tehernövekedés miatt egyre kevesebb munkavállaló részesül majd ilyen juttatásban. Jelenleg több mint 1,8 millió munkavállaló kap Magyarországon Erzsébet-utalványt, s csaknem 700 ezer Széchenyi Pihenő Kártyát (SZÉP) bocsátottak ki a bankok.

Az alacsonyabb keresetűek jövőre sem éreznek semmit az adócsökkentésből. Mint azt korábban megírtuk, a bruttó 100 ezer forint körüli keresetűek három év alatt összességében több százezer forinttal kevesebbet kaptak kézhez, mint ha nem változtak volna a személyi jövedelemadó szabályok. Eközben a havi bruttó 1 millió forint körüli keresetűek három év alatt nettó 7 millió forinttal gazdagodtak az egykulcsos adórendszer révén.

KATTINTS! Így keresnek 5-10 milliót pluszmunka nélkül magyarok tízezrei

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?