Elfelejthetik a pedagógusok a béremelést: Matolcsy bejelentette

Pénzcentrum
2012. október 5. 09:28

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Giró-Szász András kormányszóvivő péntek reggel kormányszóvivői tájékoztatón ismertette, hogy a kormány miért kényszerül újabb költségvetési kiigazító lépésekre. Elhalasztják a pedagógusok béremelését, jön a felső plafon a segélyeknél. Cikkünk folyamatosan frissül.

A kormány 2013-ra 397 milliárd forintos programról, egyenlegjavításról döntött. Ezek révén 2013-ban az államháztartás hiánya 2,7 százalékon állhat. A csomag legfontosabb elemei:

Bürokráciacsökkentő program: eddig több, közszférában dolgozó egyszerre kaphatott nyugdíjat és bért. Mostantól vagy az egyiket, vagy a másikat kaphatják.

A közszféra "kimenő létszámát" nem töltik fel a következő három évben (tehát például a nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel új dolgozókat). Ez azonban nem mindenhol lesz ez érvényes (például orvosok és ápolók). A lépés 30 milliárdos lefaragást jelent.

"Hatékonyabb bérezés jön a közszférában" - jelentette ki Matolcsy. A tanárok béremelését elhalasztják. Ez 73 milliárdos javulást hozhat. Ugyanakkor ha a jövő év közepén a magyar költségvetés és növekedés jobb lesz, akkor visszahozzák szeptember elsejétől a tanári béremelést, tehát a pedagógusok 2014. január 1-jén kapják meg a 2013. szeptember 1-jén adni tervezett béremelést.

Bevezetik a segélyek felső korlátját, de még nincs döntés arról, hogy mely támogatásokra fog ez vonatkozni. Az biztos, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél nem lehet majd nagyobb az önkormányzati segélyek összege havonta. Ez 8-10 milliárd forintos megtakarítást jelent.

Az ATM-es készpénzfelvétel tranzakciós adója 0,3 százalék lesz. A miniszter a bankokkal folytatott egyeztetések nyomán arra számít, hogy az ATM-adó felét hárítják majd át.

A kormány várakozásai szerint a hatékonyabb adóbeszedés 120 milliárd forinttal több bevételt hoz. A kormány jövőre mind a 400 ezer pénztárgépbe egy technikai eszközt épít be, ami online kapcsolatban áll a NAV-val. Ebből az áfabevételek 95 milliárddal növekednek. A sertéságazatban bevezeti a kormány a fordított áfát. A kisvállalati adózás esetében veszteségelhatárolási döntést hoztak. A társadalombiztosítási járulék (nyugdíjjárulék) plafonját eltörli a kormány, amivel az állam 51 milliárd forinttal jobban jár.

Jelenleg a havi bruttó 660 ezer forintnál magasabb jövedelemrész fölött nem kell megfizetni a 10 százalékos egyéni nyugdíjjárulékot, illetve magánnyugdíj-pénztári tagok esetében tagdíjat. A hatályos törvény szerint a nyugdíjjárulék (tagdíj) alapjának felső határa napi 21 700 forint, ami 365-tel szorozva évi 7 920 500 forint, vagyis havi 660 ezer.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.11.30 10:44
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?