17 °C Budapest

Elfelejthetik a pedagógusok a béremelést: Matolcsy bejelentette

Pénzcentrum
2012. október 5. 09:28

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Giró-Szász András kormányszóvivő péntek reggel kormányszóvivői tájékoztatón ismertette, hogy a kormány miért kényszerül újabb költségvetési kiigazító lépésekre. Elhalasztják a pedagógusok béremelését, jön a felső plafon a segélyeknél. Cikkünk folyamatosan frissül.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány 2013-ra 397 milliárd forintos programról, egyenlegjavításról döntött. Ezek révén 2013-ban az államháztartás hiánya 2,7 százalékon állhat. A csomag legfontosabb elemei:

Bürokráciacsökkentő program: eddig több, közszférában dolgozó egyszerre kaphatott nyugdíjat és bért. Mostantól vagy az egyiket, vagy a másikat kaphatják.

A közszféra "kimenő létszámát" nem töltik fel a következő három évben (tehát például a nyugdíjba vonulók helyére nem vesznek fel új dolgozókat). Ez azonban nem mindenhol lesz ez érvényes (például orvosok és ápolók). A lépés 30 milliárdos lefaragást jelent.

"Hatékonyabb bérezés jön a közszférában" - jelentette ki Matolcsy. A tanárok béremelését elhalasztják. Ez 73 milliárdos javulást hozhat. Ugyanakkor ha a jövő év közepén a magyar költségvetés és növekedés jobb lesz, akkor visszahozzák szeptember elsejétől a tanári béremelést, tehát a pedagógusok 2014. január 1-jén kapják meg a 2013. szeptember 1-jén adni tervezett béremelést.

Bevezetik a segélyek felső korlátját, de még nincs döntés arról, hogy mely támogatásokra fog ez vonatkozni. Az biztos, hogy a 47 ezer forintos közfoglalkoztatási bérnél nem lehet majd nagyobb az önkormányzati segélyek összege havonta. Ez 8-10 milliárd forintos megtakarítást jelent.

Az ATM-es készpénzfelvétel tranzakciós adója 0,3 százalék lesz. A miniszter a bankokkal folytatott egyeztetések nyomán arra számít, hogy az ATM-adó felét hárítják majd át.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

A kormány várakozásai szerint a hatékonyabb adóbeszedés 120 milliárd forinttal több bevételt hoz. A kormány jövőre mind a 400 ezer pénztárgépbe egy technikai eszközt épít be, ami online kapcsolatban áll a NAV-val. Ebből az áfabevételek 95 milliárddal növekednek. A sertéságazatban bevezeti a kormány a fordított áfát. A kisvállalati adózás esetében veszteségelhatárolási döntést hoztak. A társadalombiztosítási járulék (nyugdíjjárulék) plafonját eltörli a kormány, amivel az állam 51 milliárd forinttal jobban jár.

Jelenleg a havi bruttó 660 ezer forintnál magasabb jövedelemrész fölött nem kell megfizetni a 10 százalékos egyéni nyugdíjjárulékot, illetve magánnyugdíj-pénztári tagok esetében tagdíjat. A hatályos törvény szerint a nyugdíjjárulék (tagdíj) alapjának felső határa napi 21 700 forint, ami 365-tel szorozva évi 7 920 500 forint, vagyis havi 660 ezer.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?