16 °C Budapest

Ennyit kap élete végéig egy magyar olimpiai bajnok

Pénzcentrum
2012. szeptember 29. 12:39

Megkapja az olimpiai bajnokoknak járó életjáradékot Janics Natasa kajakozó akkor is, ha megtartja magyar állampolgárságát, de a szándékai szerint a jövőben szerb színekben versenyez. A hatályos szabályok szerint csak akkor lehet az olimpiai járadékot megvonni, ha a sportoló szabálysértést vagy bűncselekményt követ el.

Az olimpiai aranyérmesek a 2004-ben elfogadott sporttörvény szerint 35 éves koruktól kezdődően életjáradékra jogosultak. Ennek összege havonta a Központi Statisztikai Hivatal által számított előző évi bruttó átlagkereset (2011-ben 213 ezer forint). A juttatás után 2010 óta nem kell személyi jövedelemadót fizetni. Minden további aranyéremért a fenti összeg plusz 20 százaléka jár. Vagyis egy háromszoros olimpiai bajnok, mint például Janics Natasa, 40 százalékkal növelt összeget kaphat. Az idei évben ez 298 200 forint. A jelenleg 30 éves Janicsnak erre még 5 évet kell várnia.

Edzők és özvegyek is kapnak életjáradékot
Élete végéig járadékra jogosult az érmes halálának időpontjától kezdődően annak özvegye, ha magyar állampolgár és Magyarországon állandó lakóhellyel rendelkezik. Az özvegyet az érmes járadékának a fele illeti meg. Élete végéig járadékra jogosult annak edzője is a 45. életéve betöltését követő év január 1. napjától. A járadék szövetségi kapitányi feladatot ellátó vezetőedző részére is megállapítható. Az edző járadékát az edzői járadék alapját képező érmesi helyezés alapján kell kiszámítani. Olimpiánként csak egy edző részesülhet járadékban, kivétel ez alól a szövetségi kapitány. Az érmes - legjobb helyezése után -, valamint az özvegy és az edző csak egy járadékot kaphat, de azt, aki érmesként, özvegyként, illetve edzőként is járadékra jogosult, a járadék halmozottan is megilleti.

Az ezüstérmes olimpikonok a bruttó átlagjövedelem 60, a bronzérmesek a 40 százalékát kapják. Az ötszörös olimpiai aranyérmeseket - jelenleg csak Egerszegi Krisztina úszó és Keleti Ágnes tornász büszkélkedhetnek ezzel - a bruttó átlagjövedelem kétszeresének megfelelő összeg illeti meg. Egerszegi Krisztina három éve kapja az életjáradékot. Az ötnél több aranyérmet szerzők ugyancsak a bruttó átlagkereset kétszeresét kaphatják meg. Két hatszoros olimpiai bajnokunk van, Kárpáti Rudolf kardvívó és Kovács Pál vívó. Egyetlen hétszeres magyar olimpiai bajnokkal büszkélkedhetünk Gerevich Aladár kardvívó személyében, aki 1991-ben elhunyt. Jelenleg több mint 900-an kapnak olimpiai életjáradékot, ami megközelítően 1,5 milliárd forintjába kerül a költségvetésnek.

A szabályok szerint az életjáradék biztosításának feltétele a magyar állampolgárság, és az, hogy a sportoló ne kövessen el szabálytalanságot, illetve bűncselekményt.

Janics Natasa, háromszoros olimpiai bajnokunk szerb-horvát származású, 2004 januárjától magyar állampolgár, de a szerb szövetség engedélyével 2002 óta magyar színekben versenyzett. Az athéni olimpián 2004-ben két aranyérmet szerzett, az egyiket egyesben, a másikat Kovács Katalinnal kettesben. Négy év múlva mindketten megszerezték az olimpiai indulás jogát egyesben és közösen párosban is. A szövetség úgy döntött, jobb lenne, ha nem egymással versengenének, ami a győzelem rovására mehet, hanem a párosra koncentrálnának. Pekingben újabb aranyérmet szerzett a Janics-Kovács páros.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Janics Natasa a héten bejelentette, a jövőben szerb színekben kíván versenyezni. Arra hivatkozott, hogy férje, a bolgár származású Andrian Dusev Szerbiában fog edzőként dolgozni, és ő követni szeretné.

A magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségének egy hónapja van eldönteni, hozzájárul-e ahhoz, hogy Janics Natasa már 2013-ban szerb színekben versenyezzen. Ábrahám Attila, a szövetség főtitkára pénteken az M1 Ma Reggel című műsorában azt mondta: elképzelhetőnek tartja, hogy a szervezet nem adja erre áldását. Ebben az esetben Janics fő szabály szerint 2015-től versenyezhet szerbként. A 2016-os Rio de Janeiro-i olimpián viszont már a magyar kajakosok ellenfeleként szállhat hajóba.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
perfekt  |  2021.04.07 06:00
A napokban a gépjármű tulajdonosok/üzembetartók levelet kapnak a NAV-tól, mely tartalmazza a 2021. é...
hrdoktor  |  2021.04.06 04:59
Az elvek és a jogszabályok szintjén már megvalósult a férfiak és a nők egyenlősége, a napi gyakorlat...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?