11 °C Budapest

Veszélyben a PIN-kódunk? Ilyen egyszerű kitalálni

2012. szeptember 27. 05:22

"Megdöbbentő." Talán ezzel a szóval jellemezhetnénk a legjobban annak a felmérésnek az eredményét, amely több millió bankkártya-tulajdonos PIN-kódjának összetételét vizsgálta. Minden 10. embernek ugyanis az 1234 a PIN-kódja. A dobogó második helyén olyan, nem kevésbé összetett számsorok következnek, mint az 1111 és a 0000.

3,4 millió PIN-kódot vizsgált az a nemzetközi felmérés, amelynek eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra. Az amerikai Data Genetics biztonságtechnológiai cég (bankoktól származó adatokra épülő) kutatása elsősorban arra kereste a választ, hogy milyen számkódokat használunk, mik a leggyakoribb és legritkább PIN-kódok.

A felmérés szerint az emberek közel 11 százaléka a leginkább kézenfekvő 1234 számsort választja a 10 ezer számkombináció közül. Ezt a gyakorlati példával érzékeltetve úgy is mondhatjuk, hogy ha egy tolvaj egy lopott bankkártyával próbál meg pénzt felvenni vagy fizetni, egy a tízhez az esélye, hogy sikerrel jár. A második és harmadik helyen szintén villámgyorsan kitalálható kódok, az 1111 és a 0000 szerepelnek, de toplista telis-tele van egyszerű kódokkal, mint például a negyedik helyen szereplő 1212, vagy az illusztris rangsorban 10. -vélhetően szexualitásra utaló másodlagos tartalma miatt könnyen megjegyezhető- 6969.

Tesco, Auchan: mi mikor vásárolhatunk tőlük az interneten? - KATTINTS!

A felmérésből az is kiderült, hogy az összes használt kód közel 27 százalékát ki lehetne találni a 20 leggyakoribb jelszóval. A 61 legnépszerűbb kód ismeretében már az emberek harmadát, míg a legnépszerűbb 426 kóddal az emberek felét lehetne megkárosítani.

A kutatásból kiderül, hogy népszerűek azok a kódok, melynél a felhasználó ugyanazt a billentyűt nyomja le négyszer - ilyen a 2. helyen szereplő 1111. Sokan egyfajta alakzatot rajzolnak a számokból, ezt adják meg kódként, mint a 22. helyen szereplő 2580 (fentről lefelé ez a 4 szám következik az ATM-ek billentyűinek középső sorában). Sokan a születési évüket adják meg, ami szintén veszélyes lehet: ha ellopják a pénztárcánkat, abban megtalálhatják személyi igazolványunkat, amin fel van tüntetve az évszám, így a bűnözők jó eséllyel bepróbálkoznak ezzel a kóddal.

A felmérés készítői szerint a legritkábban használt kód a 8068: a 3,4 millió vizsgált kódból mindössze 25 ilyet találtak. A Data Genetics ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy valószínűleg ez csak volt a legbiztonságosabb számsor, hiszen a felmérés publikálása óta a bankkártya-csalók is felfigyelhettek rá.

Ezek a legolcsóbb bankszámlák idén ősszel: itt a lista - KATTINTS!

A PIN-kód védelmeszinte pofonegyszerű

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rendőrségi közlésekben gyakorta találkozunk olyan esetekkel, amikor bűnözők azért tudnak könnyedén pénzt felvenni egy-egy ellopott bankkártyával, mert tulajdonosa annak közvetlen közelében (pénztárcában, mobiltelefonban, esetleg a kártyára ráírva) hagyta PIN-kódját. Tényleg ennyire felelőtlenül használjuk a plasztikot?

Fontos! A PIN-t meg lehet változtatni!
A PIN-kód (Personal Identification Number = személyi azonosító szám) egy személyes azonosító szám. Többnyire négyjegyű, titkos kód, amelyet az ügyfél bankkártyájához kap, és amely lehetővé teszi, hogy ATM segítségével hozzáférjen a pénzéhez, illetve banki tranzakciókat hajthasson végre. Amennyiben vásárlásra használjuk kártyánkat, fizetéskor a kereskedő PIN-kódunk megadására kérhet minket. Senkinek ne áruljuk el PIN-kódunkat, és azt lehetőleg úgy üssük be az automaták, terminálok kezelőfelületén, hogy azt mások ne láthassák! PIN-kódunkat ne írjuk le, és soha ne tároljuk pénztárcánkban, a kártya közelében!

Sokan nem tudják, hogy a bankok túlnyomó többsége lehetőséget biztosít arra, hogy megváltoztassuk PIN-kódunkat, például a bank saját ATM-jeinél.

Pórul járhatunk azonban, ha több próbálkozásra is rossz PIN-kódot adunk meg. Hogy hányszor téveszthetjük el büntetlenül kódunkat bankonként eltérő, legtöbb esetben háromszori tévesztés a megengedett, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek többszöri PIN-tévesztés után aznapra nem engedélyeznek több tranzakciót a kártyával.


Fejes Kálmán, a MasterCard  Europe kártyabiztonsági szakértőjekorábban a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy erre vonatkozó statisztika ugyan nincs, de gyakran fordul elő olyan, hogy az illetéktelen felhasználó első próbálkozásra beüti a helyes kódot. Ilyenkor persze az ügyfelek tagadják, hogy együtt tartották a kártyát a PIN-kóddal. Tény, hogy a PIN-kódot kitalálni szinte lehetetlen, hacsak nem olyan egyértelmű kombinációkat ad meg a kártyabirtokos, mint 1234 vagy a születési dátum. Ezeket feltétlenül kerüljük. Jó tipp lehet olyan PIN kódot választani, ami jellemző az ügyfélre, de csak ő tudja. Ilyen lehet, hogy melyik évben érettségizett, vagy egy történelmi dátum, ami fontos az ő életében, és soha nem fogja elfelejteni. Fontos kiemelni, hogy a PIN-kódot a kártyáról nem lehet megszerezni. A kártyán vannak olyan biztonsági jelek, a PIN-kód azonosításához szükséges információk, amelyekből a titkosítást visszafejtve a bank azonosítani tudja a kártyát, de maga a kód soha nem szerepel a kártyán. Ezért nagyon fontos, hogy az ügyfeleket mindig tájékoztassuk arról, hogy ne tartsák a kártya mellett a kódot, pláne ne írják rá, a PIN-kódot tartalmazó levél ne legyen a táskában, és lehetőség szerint ne írják be a mobiltelefonba sem."

Az ügyfélnek tudnia kell azt is, hogy a bank milyen információt kérhet tőle, és milyet nem, főleg akkor, ha a bank hívja fel őt. Vannak olyan esetek, amikor a bank hívja fel az ügyfelét, akár marketingcélból, akár egy tranzakciót szeretne ellenőrizni, de azon túlmenően, hogy a tranzakció részleteiről kérdezzen az ügyféltől, a PIN-kódot itt sem kérdezheti meg. A banknak ugyanis semmi szüksége a PIN-kódra. Ilyen eset a szakértők egyöntetű véleménye szerint kizárható.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm