15 °C Budapest

Veszélyben a PIN-kódunk? Ilyen egyszerű kitalálni

2012. szeptember 27. 05:22

"Megdöbbentő." Talán ezzel a szóval jellemezhetnénk a legjobban annak a felmérésnek az eredményét, amely több millió bankkártya-tulajdonos PIN-kódjának összetételét vizsgálta. Minden 10. embernek ugyanis az 1234 a PIN-kódja. A dobogó második helyén olyan, nem kevésbé összetett számsorok következnek, mint az 1111 és a 0000.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

3,4 millió PIN-kódot vizsgált az a nemzetközi felmérés, amelynek eredményeit nemrég hozták nyilvánosságra. Az amerikai Data Genetics biztonságtechnológiai cég (bankoktól származó adatokra épülő) kutatása elsősorban arra kereste a választ, hogy milyen számkódokat használunk, mik a leggyakoribb és legritkább PIN-kódok.

A felmérés szerint az emberek közel 11 százaléka a leginkább kézenfekvő 1234 számsort választja a 10 ezer számkombináció közül. Ezt a gyakorlati példával érzékeltetve úgy is mondhatjuk, hogy ha egy tolvaj egy lopott bankkártyával próbál meg pénzt felvenni vagy fizetni, egy a tízhez az esélye, hogy sikerrel jár. A második és harmadik helyen szintén villámgyorsan kitalálható kódok, az 1111 és a 0000 szerepelnek, de toplista telis-tele van egyszerű kódokkal, mint például a negyedik helyen szereplő 1212, vagy az illusztris rangsorban 10. -vélhetően szexualitásra utaló másodlagos tartalma miatt könnyen megjegyezhető- 6969.

Tesco, Auchan: mi mikor vásárolhatunk tőlük az interneten? - KATTINTS!

A felmérésből az is kiderült, hogy az összes használt kód közel 27 százalékát ki lehetne találni a 20 leggyakoribb jelszóval. A 61 legnépszerűbb kód ismeretében már az emberek harmadát, míg a legnépszerűbb 426 kóddal az emberek felét lehetne megkárosítani.

A kutatásból kiderül, hogy népszerűek azok a kódok, melynél a felhasználó ugyanazt a billentyűt nyomja le négyszer - ilyen a 2. helyen szereplő 1111. Sokan egyfajta alakzatot rajzolnak a számokból, ezt adják meg kódként, mint a 22. helyen szereplő 2580 (fentről lefelé ez a 4 szám következik az ATM-ek billentyűinek középső sorában). Sokan a születési évüket adják meg, ami szintén veszélyes lehet: ha ellopják a pénztárcánkat, abban megtalálhatják személyi igazolványunkat, amin fel van tüntetve az évszám, így a bűnözők jó eséllyel bepróbálkoznak ezzel a kóddal.

A felmérés készítői szerint a legritkábban használt kód a 8068: a 3,4 millió vizsgált kódból mindössze 25 ilyet találtak. A Data Genetics ugyanakkor figyelmeztet arra, hogy valószínűleg ez csak volt a legbiztonságosabb számsor, hiszen a felmérés publikálása óta a bankkártya-csalók is felfigyelhettek rá.

Ezek a legolcsóbb bankszámlák idén ősszel: itt a lista - KATTINTS!

A PIN-kód védelmeszinte pofonegyszerű

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Rendőrségi közlésekben gyakorta találkozunk olyan esetekkel, amikor bűnözők azért tudnak könnyedén pénzt felvenni egy-egy ellopott bankkártyával, mert tulajdonosa annak közvetlen közelében (pénztárcában, mobiltelefonban, esetleg a kártyára ráírva) hagyta PIN-kódját. Tényleg ennyire felelőtlenül használjuk a plasztikot?

Fontos! A PIN-t meg lehet változtatni!
A PIN-kód (Personal Identification Number = személyi azonosító szám) egy személyes azonosító szám. Többnyire négyjegyű, titkos kód, amelyet az ügyfél bankkártyájához kap, és amely lehetővé teszi, hogy ATM segítségével hozzáférjen a pénzéhez, illetve banki tranzakciókat hajthasson végre. Amennyiben vásárlásra használjuk kártyánkat, fizetéskor a kereskedő PIN-kódunk megadására kérhet minket. Senkinek ne áruljuk el PIN-kódunkat, és azt lehetőleg úgy üssük be az automaták, terminálok kezelőfelületén, hogy azt mások ne láthassák! PIN-kódunkat ne írjuk le, és soha ne tároljuk pénztárcánkban, a kártya közelében!

Sokan nem tudják, hogy a bankok túlnyomó többsége lehetőséget biztosít arra, hogy megváltoztassuk PIN-kódunkat, például a bank saját ATM-jeinél.

Pórul járhatunk azonban, ha több próbálkozásra is rossz PIN-kódot adunk meg. Hogy hányszor téveszthetjük el büntetlenül kódunkat bankonként eltérő, legtöbb esetben háromszori tévesztés a megengedett, de vannak olyan pénzintézetek, amelyek többszöri PIN-tévesztés után aznapra nem engedélyeznek több tranzakciót a kártyával.


Fejes Kálmán, a MasterCard  Europe kártyabiztonsági szakértőjekorábban a Pénzcentrum.hu-nak elmondta, hogy erre vonatkozó statisztika ugyan nincs, de gyakran fordul elő olyan, hogy az illetéktelen felhasználó első próbálkozásra beüti a helyes kódot. Ilyenkor persze az ügyfelek tagadják, hogy együtt tartották a kártyát a PIN-kóddal. Tény, hogy a PIN-kódot kitalálni szinte lehetetlen, hacsak nem olyan egyértelmű kombinációkat ad meg a kártyabirtokos, mint 1234 vagy a születési dátum. Ezeket feltétlenül kerüljük. Jó tipp lehet olyan PIN kódot választani, ami jellemző az ügyfélre, de csak ő tudja. Ilyen lehet, hogy melyik évben érettségizett, vagy egy történelmi dátum, ami fontos az ő életében, és soha nem fogja elfelejteni. Fontos kiemelni, hogy a PIN-kódot a kártyáról nem lehet megszerezni. A kártyán vannak olyan biztonsági jelek, a PIN-kód azonosításához szükséges információk, amelyekből a titkosítást visszafejtve a bank azonosítani tudja a kártyát, de maga a kód soha nem szerepel a kártyán. Ezért nagyon fontos, hogy az ügyfeleket mindig tájékoztassuk arról, hogy ne tartsák a kártya mellett a kódot, pláne ne írják rá, a PIN-kódot tartalmazó levél ne legyen a táskában, és lehetőség szerint ne írják be a mobiltelefonba sem."

Az ügyfélnek tudnia kell azt is, hogy a bank milyen információt kérhet tőle, és milyet nem, főleg akkor, ha a bank hívja fel őt. Vannak olyan esetek, amikor a bank hívja fel az ügyfelét, akár marketingcélból, akár egy tranzakciót szeretne ellenőrizni, de azon túlmenően, hogy a tranzakció részleteiről kérdezzen az ügyféltől, a PIN-kódot itt sem kérdezheti meg. A banknak ugyanis semmi szüksége a PIN-kódra. Ilyen eset a szakértők egyöntetű véleménye szerint kizárható.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00