5 °C Budapest

Nem lehet csak segélyből élni? Itt húzná meg a határt a kormány

Pénzcentrum
2012. szeptember 25. 16:27

Hivatalosan is megerősítette az az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy előkészületben vannak azok a jogszabályok, amelyek lehetővé tennék a segélyezési plafon bevezetését. Kiemelik ugyanakkor, hogy a gyermeknevelést közvetlenül segítő juttatások - így például a családi pótlék- nem változnak.

A kormány előkészíti azokat a jogszabályokat, amelyek alapján segélyezési plafont vezet be a havonta kifizethető szociális támogatásoknál - tájékoztat mai közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Vissza kell fizetni az önkormányzati segélyeket?
Elképzelhető, hogy a jövőben az önkormányzati segélyeket vissza kell majd fizetni a segélyezetteknek. A kormányzati portálon található jogszabálytervezet szerint ugyanis a gyermekvédelmi, temetési és átmeneti segélyt kölcsön formájában folyósíthatják az önkormányzatok, és azok a rászorulók vehetik igénybe, akik nem várt többletkiadás miatt kerülnek nehéz helyzetbe, de később képesek lehetnek a kapott összeg kifizetésére.


Mint a közlemény fogalmaz, a segélyplafon bevezetéséhez szükséges számításokat a Nemzetgazdasági Minisztérium végzi. Az intézkedés bevezetésének célja, hogy segélyből ne lehessen magasabb jövedelemre szert tenni, mint munkából. A gyermeknevelést közvetlenül segítő juttatások és a megváltozott munkaképességűek, valamint a fogyatékossággal élő emberek közvetlen ellátásai és a nyugellátások a segélyplafon bevezetését követően sem változnak.

Mint írták, a segélyeket és támogatásokat a kormány már eddig is több esetben kötelezettségekhez kötötte: az ötven óránál többet igazolatlanul hiányzók után iskoláztatási támogatás nem vehető igénybe. Ennek köszönhetően mára drasztikusan csökkent az iskolai hiányzások száma. A jövedelempótló szociális ellátások (foglalkoztatást helyettesítő támogatás és a rendszeres szociális segély) esetében például már létezik az együttfolyósítási összeghatár. A minisztérium szerint ennek a szemléletváltásnak az eredménye, hogy számos korábban munkanélküli ma már közmunkában dolgozik.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. november 26. 13:05
Az intézményi és nagy összegű lakossági betétekre érvényes kamatplafon 2022. november 22-én lépett é...
Holdblog  |  2022. november 26. 06:59
A Goldman Sachs (GS) arra számít, hogy a 10 éves amerikai állampapír-hozamok egészen 2024 végéig 4 s...
MEDIA1  |  2022. november 25. 18:21
A Pajzs egy fiktív közösségi oldal segítségével és játékkal segít abban, hogy hamarabb felismerjük a...
MNB Intézet  |  2022. november 25. 09:56
A technológiai optimizmus az az elképzelés, miszerint a tudomány és a technológia minden jelentős tá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?