Nem lehet csak segélyből élni? Itt húzná meg a határt a kormány

Pénzcentrum
2012. szeptember 25. 16:27

Hivatalosan is megerősítette az az Emberi Erőforrások Minisztériuma, hogy előkészületben vannak azok a jogszabályok, amelyek lehetővé tennék a segélyezési plafon bevezetését. Kiemelik ugyanakkor, hogy a gyermeknevelést közvetlenül segítő juttatások - így például a családi pótlék- nem változnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A kormány előkészíti azokat a jogszabályokat, amelyek alapján segélyezési plafont vezet be a havonta kifizethető szociális támogatásoknál - tájékoztat mai közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Vissza kell fizetni az önkormányzati segélyeket?
Elképzelhető, hogy a jövőben az önkormányzati segélyeket vissza kell majd fizetni a segélyezetteknek. A kormányzati portálon található jogszabálytervezet szerint ugyanis a gyermekvédelmi, temetési és átmeneti segélyt kölcsön formájában folyósíthatják az önkormányzatok, és azok a rászorulók vehetik igénybe, akik nem várt többletkiadás miatt kerülnek nehéz helyzetbe, de később képesek lehetnek a kapott összeg kifizetésére.


Mint a közlemény fogalmaz, a segélyplafon bevezetéséhez szükséges számításokat a Nemzetgazdasági Minisztérium végzi. Az intézkedés bevezetésének célja, hogy segélyből ne lehessen magasabb jövedelemre szert tenni, mint munkából. A gyermeknevelést közvetlenül segítő juttatások és a megváltozott munkaképességűek, valamint a fogyatékossággal élő emberek közvetlen ellátásai és a nyugellátások a segélyplafon bevezetését követően sem változnak.

Mint írták, a segélyeket és támogatásokat a kormány már eddig is több esetben kötelezettségekhez kötötte: az ötven óránál többet igazolatlanul hiányzók után iskoláztatási támogatás nem vehető igénybe. Ennek köszönhetően mára drasztikusan csökkent az iskolai hiányzások száma. A jövedelempótló szociális ellátások (foglalkoztatást helyettesítő támogatás és a rendszeres szociális segély) esetében például már létezik az együttfolyósítási összeghatár. A minisztérium szerint ennek a szemléletváltásnak az eredménye, hogy számos korábban munkanélküli ma már közmunkában dolgozik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09