4 °C Budapest

Részben a kompetencia hiánya miatt nehéz munkát találni mostanában

Pénzcentrum
2012. szeptember 15. 08:08

Izgalmas kutatások láttak napvilágot az elmúlt hetekben, hónapokban a magyar munkavállalókról. A dolgozók harmada azt állítja, hogy túlképzett a jelenlegi munkájához, a vállalatok harmadának viszont problémát okoz a meghirdetett állások betöltése, ami nagyrészt a munkatapasztalat, kompetenciák hiányával függ össze, de sok esetben ok az is, hogy a jelentkezők bérigénye magasabb az állásban elérhetőnél.

A magyar munkavállalók harmada állítja, hogy túlképzett a jelenlegi munkájához, mégis a vállalatok 38 százalékánál hiány várható a magasabb szintű képesítést igénylő munkakörökben - derül ki egy friss felmérés, a Randstad Workmonitor adataiból.

A felmérésben részt vevők 31 százaléka úgy nyilatkozott, hogy túlképzett a jelenlegi munkaköréhez képest, és mindössze 4 százalék mondta azt, hogy aluliskolázott. A magyarok több mint fele mondta, hogy olyan területen dolgozik, amely illik a végzettségéhez, és a megkérdezettek szerint ez a kollégáik többségére is igaz. Ugyanakkor a munkavállalók válaszai alapján csak a munkaadók harmada támogatja megfelelően az alkalmazottak továbbképzését, és mindössze a cégek negyede kínál kielégítő karrierlehetőséget.

A kutatás szerint a cégek közel felének okoz nehézséget a megfelelő ember kiválasztása egy-egy új pozícióra. Ez főként a magasabb végzettséget igénylő munkakörökben jellemző - az alacsonyabb szintű képesítéssel betölthető állásokra a vállalatok 84 százaléka könnyen talál új munkaerőt. A felmérésben részt vevők 38 százaléka mondta, hogy három éven belül hiány lesz a munkahelyén a magasan képzett munkaerőből. Ez jó lehetőséget jelent azoknak, akik úgy érzik, jelenleg a végzettségüknél alacsonyabb pozícióban dolgoznak. A vállalatok azonban nem csak a diplomát nézik, naprakész szaktudásra van szükségük, ezért az álláskeresőknek folyamatosan fejleszteniük kell szakmai ismereteiket.

Idén nehezebb kompetens munkaerőt találni, mint tavaly

Annak ellenére, hogy a munkanélküliség magas, és a piac nem bővelkedik túlzottan új munkahelyekben, egyes állások betöltése mégis nehézséget okoz. A kettő között nincs ellentmondás. Magyarországon nem az okozza a legnagyobb problémát, hogy ne lennének jelentkezők az állásokra, a gond inkább az, hogy - a szakértők szerint- a kompetens jelentkezők hiányoznak.

Egy másik munkaerő-közvetítő, a Manpower néhány hónappal ezelőtti felmérése szerint idén nehezebb az állásokat betölteni Magyarországon, mint 2011-ben volt. Míg tavaly a válaszadók 23%-a mondta azt, hogy nehézségei vannak az állások betöltésével, ez az arány 2012-ben 34%-ra emelkedett.

Az emögött meghúzódó okok közül legfőbb továbbra is a munkatapasztalat hiánya, idén 43% mondja azt, hogy ez probléma az állások betöltésénél, és 37% mondja azt, hogy a technikai kompetenciák hiányoznak. E kettő egyébként világszerte is fő probléma.

A harmadik legnagyobb nehézség az állások betöltésénél Magyarországon, hogy a jelentkezők bérigénye magasabb az állásban elérhetőnél, a megkérdezett cégek 32%-a mondta azt, hogy ez nehézséget jelent.

Egyre nehezebb kompetens munkaerőt találni Magyarországon

A legnehezebb szakmunkásokat találni

A tíz leginkább szűkösen betölthető pozíció Magyarországon sorrendben: szakmunkások, gépkezelők, mérnökök, értékesítő/üzletkötők, vendéglátóipari személyzet, sofőrök, könyvelők/pénzügyi ügyintézők, IT szakemberek, adminisztrátorok, vezetők.

Ezek a hiányszakmák általában megfelelnek a globális hiányszakmáknak. Akár Európát, akár a globális válaszokat nézzük, szakmunkásokból és mérnökökből van leginkább hiány.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?