Részben a kompetencia hiánya miatt nehéz munkát találni mostanában

Pénzcentrum
2012. szeptember 15. 08:08

Izgalmas kutatások láttak napvilágot az elmúlt hetekben, hónapokban a magyar munkavállalókról. A dolgozók harmada azt állítja, hogy túlképzett a jelenlegi munkájához, a vállalatok harmadának viszont problémát okoz a meghirdetett állások betöltése, ami nagyrészt a munkatapasztalat, kompetenciák hiányával függ össze, de sok esetben ok az is, hogy a jelentkezők bérigénye magasabb az állásban elérhetőnél.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A magyar munkavállalók harmada állítja, hogy túlképzett a jelenlegi munkájához, mégis a vállalatok 38 százalékánál hiány várható a magasabb szintű képesítést igénylő munkakörökben - derül ki egy friss felmérés, a Randstad Workmonitor adataiból.

A felmérésben részt vevők 31 százaléka úgy nyilatkozott, hogy túlképzett a jelenlegi munkaköréhez képest, és mindössze 4 százalék mondta azt, hogy aluliskolázott. A magyarok több mint fele mondta, hogy olyan területen dolgozik, amely illik a végzettségéhez, és a megkérdezettek szerint ez a kollégáik többségére is igaz. Ugyanakkor a munkavállalók válaszai alapján csak a munkaadók harmada támogatja megfelelően az alkalmazottak továbbképzését, és mindössze a cégek negyede kínál kielégítő karrierlehetőséget.

A kutatás szerint a cégek közel felének okoz nehézséget a megfelelő ember kiválasztása egy-egy új pozícióra. Ez főként a magasabb végzettséget igénylő munkakörökben jellemző - az alacsonyabb szintű képesítéssel betölthető állásokra a vállalatok 84 százaléka könnyen talál új munkaerőt. A felmérésben részt vevők 38 százaléka mondta, hogy három éven belül hiány lesz a munkahelyén a magasan képzett munkaerőből. Ez jó lehetőséget jelent azoknak, akik úgy érzik, jelenleg a végzettségüknél alacsonyabb pozícióban dolgoznak. A vállalatok azonban nem csak a diplomát nézik, naprakész szaktudásra van szükségük, ezért az álláskeresőknek folyamatosan fejleszteniük kell szakmai ismereteiket.

Idén nehezebb kompetens munkaerőt találni, mint tavaly

Annak ellenére, hogy a munkanélküliség magas, és a piac nem bővelkedik túlzottan új munkahelyekben, egyes állások betöltése mégis nehézséget okoz. A kettő között nincs ellentmondás. Magyarországon nem az okozza a legnagyobb problémát, hogy ne lennének jelentkezők az állásokra, a gond inkább az, hogy - a szakértők szerint- a kompetens jelentkezők hiányoznak.

Egy másik munkaerő-közvetítő, a Manpower néhány hónappal ezelőtti felmérése szerint idén nehezebb az állásokat betölteni Magyarországon, mint 2011-ben volt. Míg tavaly a válaszadók 23%-a mondta azt, hogy nehézségei vannak az állások betöltésével, ez az arány 2012-ben 34%-ra emelkedett.

Az emögött meghúzódó okok közül legfőbb továbbra is a munkatapasztalat hiánya, idén 43% mondja azt, hogy ez probléma az állások betöltésénél, és 37% mondja azt, hogy a technikai kompetenciák hiányoznak. E kettő egyébként világszerte is fő probléma.

A harmadik legnagyobb nehézség az állások betöltésénél Magyarországon, hogy a jelentkezők bérigénye magasabb az állásban elérhetőnél, a megkérdezett cégek 32%-a mondta azt, hogy ez nehézséget jelent.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egyre nehezebb kompetens munkaerőt találni Magyarországon

A legnehezebb szakmunkásokat találni

A tíz leginkább szűkösen betölthető pozíció Magyarországon sorrendben: szakmunkások, gépkezelők, mérnökök, értékesítő/üzletkötők, vendéglátóipari személyzet, sofőrök, könyvelők/pénzügyi ügyintézők, IT szakemberek, adminisztrátorok, vezetők.

Ezek a hiányszakmák általában megfelelnek a globális hiányszakmáknak. Akár Európát, akár a globális válaszokat nézzük, szakmunkásokból és mérnökökből van leginkább hiány.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09