12 °C Budapest

Bankközi pénzmozgásokat célozna az új magyar adófajta

Pénzcentrum
2012. április 14. 12:00

A pénzügyi tranzakciós adót széles körben vezetnék be, de elsősorban a bankközi pénzmozgások adnák az adóbevétel alapját, például a nemzeti bankban történő betételhelyezések, illetve a bankközi piac úgynevezett overnight ügyletei - írja a szombati Népszabadság kormányzati döntésekre rálátó forrásokra hivatkozva. A lap szerint az adó bevezetéséhez nem kell az Európai Unió hozzájárulását megszerezni, míg a Népszava szombati számában egy adószakértő úgy véli: az új adónem bevezetése ellentétes az Európai Unió szabályaival.



A Népszabadság az MTI összefoglalója szerint azt is megjegyzi, a tranzakciós adóval szakértők szerint adópolitikai fordulatot hajt végre a kormány. Amennyiben ezzel párhuzamosan kivezetik a bankokat terhelő különadókat - ami a Magyar Bankszövetség szerint minimális elvárás -, akkor a pénzintézetek kieső adójának egy részét a cégekkel, illetve a lakossággal fogja megfizettetni a kormány.

A lapnak nyilatkozó adószakértők szerint a pénzügyi tranzakciós adó esetében meg lehet úszni az egyeztetési kényszert Brüsszellel, mert amit eddig tudni lehet a kormány elképzeléséről, az nem feleltethető meg a hozzáadott érték típusú elvonások uniós szinten megfogalmazott kritériumainak. Nem általános, mert csak egy területre vetik ki, és nem lehet levonni az adót, ezért nem lesz szükség Brüsszel hozzájárulására, de azért nem ártana tájékoztatni az uniós szerveket a tervezett lépésekről, már a békesség kedvéért is - mondta a lapnak Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő. Az újság egyébként úgy tudja, hogy Brüsszel egyelőre nem kívánta kommentálni a pénzügyi tranzakciós adót, mert még nem értesültek róla, hogy ilyen bevezetését tervezi a kormány.

Angyal József okleveles adószakértő ugyanakkor a Népszava szombati számában úgy véli: az új adónem bevezetése ellentétes az Európai Unió szabályaival, mert a közösségi jogszabályok egyértelműen előírják, hogy a banki műveleteket nem terhelheti forgalmi típusú adó.
A kormány által bevezetni kívánt egyezrelékes banki tranzakciós adó nem más, mint egy bújtatott általános forgalmi adó. A különbség csupán véleménye szerint az, hogy ezt az adót nem lehet majd visszaigényelni, emellett - ellentétben az áfával - ezúttal halmozottan jelentkező közteherről van szó. Ezt arra érti az okleveles adószakértő, hogy aki átutalással kapja a munkabérét, illetve a felvett pénzből csekkeket fizet és egyéb pénzügyi tranzakciókat fizet, akkor minden egyes alkalommal levonják majd az egy ezrelékes terhet. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a Népszabadság kormányzati forrása szerint elsősorban nem ilyen, hanem bankközi pénzmozgásokat célozna az adó.

A pénzügyi tranzakciós adó kapcsán eddig tudható információk:

2012.04.11 08:27 Kiszivárgott: újra a bankokat sarcolhatja meg a kormány (2.)

2012.04.11 14:24 A múlt héten még nem rajongott Matolcsy a tranzakciós adóért

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2012.04.11 23:06 Még a sárga csekket is megadóztatnák - Megjöttek az első reakciók

2012.04.12 10:31 Ezzel pótolja a kormány a kieső válságadókat?

2012.04.12 10:47 Ez nem tranzakciós adó, hanem egy új áfa

2012.04.13 08:56 Orbán: jövőre lehet tranzakciós adó, de nem kell félni

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm