14 °C Budapest

Orbán: Januártól jöhet az új tranzakciós adó

Pénzcentrum
2012. április 13. 08:28

Ha a törvényhozás úgy dönt, jöhet az illeték, amelynek mértékéről, részleteiről egyelőre korai beszélni - mondta a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában.

Hanganyag >>

A tranzakciós adóról szólva Orbán Viktor azt mondta, nem szerencsés és nincs szükség év közben belenyúlni az adórendszerbe, 2013-ban azonban, ha a törvényhozás úgy dönt, jöhet az új illeték. Annak mértékéről, részleteiről egyelőre korainak tartotta beszélni, de azt elárulta: a tranzakciós illeték nem lehetne több egy ezreléknél.

A miniszterelnök a Magyarország és az IMF közötti hitelkonstrukció-igénylési tárgyalások megindulásáról szólva elmondta: elfogadhatatlannak tartaná, ha az Európai Unió a gazdasági előfelételeken túl politikai előfeltételeket is szabna hazánk számára a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való megállapodás ügyében. Az IMF-nek nincs olyan feltétele, amely ne pénzügyi jellegű lenne, az EU viszont "kacérkodik azzal a gondolattal" - bár szerinte "még nem lépték át a Rubicont" -, hogy politikai feltételeket támasszon Magyarországgal szemben - fogalmazott a kormányfő.

Hozzátette, hogy ha az EU ilyen döntést hozna, azt a leghatározottabban vissza kellene utasítania nemcsak Magyarországnak, hanem a többi uniós tagállamnak is, politikai feltételeket támasztani ugyanis egész egyszerűen zsarolás lenne, amely nem fogadható el az EU-ban - jelentette ki Orbán Viktor. Mindenkinek tudomásul kell vennie, az ország két éve úgy döntött, saját lábára áll, kitör az adósságcsapdából. Ezt nagyon sokan nem akarják megengedni, ezek mellett az ellenérdekek mellett kell kiutat találni. Úgy tűnik egyébként, a munkát a középpontba állító magyar mintát azóta már sokan követik is, bár még nem nyert polgárjogot az EU-ban - tette hozzá. 

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a mezőgazdaság sokkal több embernek adhatna munkát, mint most. Ehhez szükség van arra, hogy a növénytermesztéssel szemben az állattartást segítse az állam. Ennek egyik eszköze az alakuló Zöldbank, amely további hitellehetőségeket biztosít majd a gazdáknak. Az állami földek bérbeadásával kapcsolatban azt mondta: mint minden pályázati rendszerben van egy nyertes és vannak vesztesek, így természetes, hogy a folyamat vitáktól nem mentes.

Már Orbán is ötkulcsos áfát akar

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Orbán Viktor a kemma.hu-nak adott, péntek reggel megjelent interjúban az egykulcsos adóról szólva elmondta, hogy teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket. "Persze olyan adórendszer soha nem lesz, amit az emberek szívből szeretnének. Viszont olyan lehet, amit elfogadnak és látják az ésszerűségét. Az arányos adórendszer ilyen" - magyarázta.

"A társadalmi igazságosságot nem akkor kell számon kérni, amikor az emberek elvégzik a munkájukat és megkapják az azért járó jövedelmüket, hanem amikor elköltik azt. Ezért az általános forgalmi adó tagolttá tételét tartom kívánatosnak" - fejtette ki. A részletekről szólva kiemelte: "az ötkulcsos áfa esetén az alapvető élelmiszerek, a rezsiköltségek és a gyerekneveléssel kapcsolatos áruk nagyon alacsony kulccsal adóznának, a luxuscikkeket pedig - az ékszerektől a nagyon drága autókig - magas áfakulcs terhelné".

Az ötkulcsos áfa ötlete nem újdonság, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter épp múlt heti publicisztikájában írta azt, hogy "jobb volna öt kulcs - 5, 15, 20, 25, 30 százalékkal -, de az unió még nem engedi".

A Nemzetgazdasági Minisztérium ezt követően a Portfolio.hu érdeklődésére kifejtette, hogy Matolcsy György 5 áfakulcsra és 30 százalékos legfelső kulcsra vonatkozó része "egy egészségesebb adószerkezetnek a képét" jelzi, "nem a mostani áfa kulcs megemeléséről van szó.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem