Ez a luxusvilla lett az év legszebb háza +képek

Pénzcentrum
2012. április 14. 07:47

A múlt építészeti örökségének megőrzése, s a fenntartható építészet hitvallása éppúgy jellemző a tavalyi év legimpozánsabb épületeire, mint ahogy a minimalista luxus, vagy éppen a jövőbe tekintő értékteremtés. Új építésű családi- és társasház; felújított vasbeton kalitka, középület s műemlék - 5 kategóriában összesen 6 győztes a 2011-es Év Homlokzata Pályázaton.

Április 12-én, nyolcadik alkalommal hirdették ki az "Év Homlokzata Pályázat" 5 kategóriájának győztes alkotásait. Az építészek és kivitelezők számára kiírt pályázat évről évre egyre népszerűbb. Míg 2003-ban  alig 67 épület homlokzatának dokumentációját küldték be, addig idén öt kategóriában közel 200 pályamű akarta elhódítani a trófeát. A legkiválóbb hazai szakemberekből álló független zsűri komoly szakmai szempontrendszert vett figyelembe a díjazott munkák kiválasztásakor. Így az értékelésnél az épület külső megjelenésén túl figyelmet fordítottak az építkezés során alkalmazott technológiára és a felhasznált anyagokra is. A független szakmai zsűri által öt kategóriában győztesnek ítélt pályázók jutalma - kategóriánként - egymillió forint.


A pályázaton családi ház kategóriában díjazott villa épület elsődlegesen a visszafogott, és őszinte formavilágával vívta ki a zsűri elismerését. A minimál és bauhaus-os jegyeket finoman ötvöző tömeg fölösleges elemek nélkül szolgálja és mutatja a funkcióit, okosan kihasználva az így adódó térbeli lehetőségeket is. A homlokzat ahol kell "beenged", ahol kell "takar" - ez a szerkesztési elv a garanciája az intimitásnak és egyben a homlokzat játékának. Szoják Balázs, Pest Megyei Építészeti Nívódíjas építész véleménye szerint összességében az épület szép példája a mai hangvételű, elegáns és átgondolt építészeti formálásnak és a kert és épület tiszta kapcsolatteremtésének, mely érdemekkel ez a ház a "mindig aktuális" alkotások közé sorolható.


Társasház kategóriában idén két pályamű is felfért a dobogó legfelső fokára. Bár mindkét díjazott épület Budapesten található, azonban korukat, s így természetesen küllemüket tekintve is igen más stílust képviselnek. Bár az Andrássy úton található épület nem műemlék, ugyanakkor a Világörökség részét képező területen van, így a teljes rekonstrukció és tetőtér-beépítés során a legszigorúbb műemléki és minőségi elvárások vonatkoztak rá. Mindezt szem előtt tartva került rá vissza minden fontos részlet, amely a korábbi évek során eltűnt vagy sérült. A homlokzat felújítása egyszerű, egységes és visszafogott. Eltér István, az Építészet Háza Alapítvány elnöke szerint jól illeszkedik a csatlakozó korábbi felújításokhoz és mintaként szolgálhat a további felújításokhoz, átépítésekhez a Köröndön és az Andrássy úton.


A kategória másik díjazottja, egy rákosszentmihályi háromlakásos társasház ugyanakkor családiházas környezetben, de már a paneles beépítés közelében fekszik, így nem volt könnyű a környezeti illeszkedés. Az emeletes elrendezéssel azonban a tervező biztosítani tudta a családi házas léptéket és az igazodás alapkövetelményét. Mind az alaprajzok, mind a tömeg és homlokzatképzés egyszerű, tiszta, és világos. Könnyen érthető, követhető, szerethető stílus, s nem utolsó sorban magas minőséggel párosul. Anyaghasználata természetes és kevés fenntartást igénylő.


Dévényi Sándor, Kossuth díjas építész a panel kategória nyertes alkotásával kapcsolatban elmondta: "A panelházak felújításaegyre gyakoribb, s az új homlokzat lehetőséget biztosít az új színterv készítésére is. Az új színezéssel az építészek törekednek a panelos építkezés monotonitásának oldására, az épülettömegek arányproblémáinak jobbítására, sőt, megkísérlik a nagy tömegeket légiessé varázsolni. Hosszas vita után a zsűri mégis egy olyan pályázót díjazott, aki a felújítás során az épület eredeti színezését igyekezett megtartani. Ellentétben a monoton kavicsolt felületű szovjet házgyári panelekkel, ez a pécsi panelből Kaposvárott felépült ház eredetileg is színesre festett homlokzatú volt. Ezeken az épületeken már akkor, a 70-es években éltek a színezés adta lehetőséggel a panelépítés monotonitásának oldása, ezáltal az élhetőbb emberi környezet kialakítása érdekében. Az eredeti színezési tervet a Pécsiterv megbízásából Gellér B. István képzőművész készítette."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Az Év Homlokzata Pályázat keretében kihirdették a Baumit Innovációs-díjat is, amelyet a vállalat olyan építőipari szakembereknek, vállalatoknak ítélt oda, amelyek példát mutatnak a szakmának emberi összefogásból és értékteremtésből. Az öt kategória győztes mellett idén a különdíjat, a 2010-ben bekövetkezett iszapkatasztrófa utáni újjáépítésben való aktív közreműködésért, és a kimagasló segítségnyújtásért a Veszprémber Zrt. és a Kós Károly Egyesülés vehetett át.


"Azt gondolom, hogy az Év Homlokzata 2011 Pályázatra beérkezett közel 200 kiváló színvonalú pályamű jelentős eredmény, ha figyelembe vesszük az építőipar évek óta tartó nem könnyű helyzetét." - mondta el Illy Gábor a Baumit ügyvezetője, majd hozzátette: "Az Év Homlokzata Pályázat a saját lehetőségein keresztül arra is törekszik, hogy a fenntartható építészet, az értékteremtés, az értékmegőrzés és a szakmai tisztesség hangsúlyozásával, illetve minőségi anyagok alkalmazásának népszerűsítésével támogassa a magyar építőipar újbóli fellendülését, hiszen olyan stratégiai ágazatról van szó, amelynek fejlődése jótékony hatást gyakorolhat az egész gazdaság növekedésére is."

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 28. 19:18