Ez a luxusvilla lett az év legszebb háza +képek

Pénzcentrum
2012. április 14. 07:47

A múlt építészeti örökségének megőrzése, s a fenntartható építészet hitvallása éppúgy jellemző a tavalyi év legimpozánsabb épületeire, mint ahogy a minimalista luxus, vagy éppen a jövőbe tekintő értékteremtés. Új építésű családi- és társasház; felújított vasbeton kalitka, középület s műemlék - 5 kategóriában összesen 6 győztes a 2011-es Év Homlokzata Pályázaton.

Április 12-én, nyolcadik alkalommal hirdették ki az "Év Homlokzata Pályázat" 5 kategóriájának győztes alkotásait. Az építészek és kivitelezők számára kiírt pályázat évről évre egyre népszerűbb. Míg 2003-ban  alig 67 épület homlokzatának dokumentációját küldték be, addig idén öt kategóriában közel 200 pályamű akarta elhódítani a trófeát. A legkiválóbb hazai szakemberekből álló független zsűri komoly szakmai szempontrendszert vett figyelembe a díjazott munkák kiválasztásakor. Így az értékelésnél az épület külső megjelenésén túl figyelmet fordítottak az építkezés során alkalmazott technológiára és a felhasznált anyagokra is. A független szakmai zsűri által öt kategóriában győztesnek ítélt pályázók jutalma - kategóriánként - egymillió forint.


A pályázaton családi ház kategóriában díjazott villa épület elsődlegesen a visszafogott, és őszinte formavilágával vívta ki a zsűri elismerését. A minimál és bauhaus-os jegyeket finoman ötvöző tömeg fölösleges elemek nélkül szolgálja és mutatja a funkcióit, okosan kihasználva az így adódó térbeli lehetőségeket is. A homlokzat ahol kell "beenged", ahol kell "takar" - ez a szerkesztési elv a garanciája az intimitásnak és egyben a homlokzat játékának. Szoják Balázs, Pest Megyei Építészeti Nívódíjas építész véleménye szerint összességében az épület szép példája a mai hangvételű, elegáns és átgondolt építészeti formálásnak és a kert és épület tiszta kapcsolatteremtésének, mely érdemekkel ez a ház a "mindig aktuális" alkotások közé sorolható.


Társasház kategóriában idén két pályamű is felfért a dobogó legfelső fokára. Bár mindkét díjazott épület Budapesten található, azonban korukat, s így természetesen küllemüket tekintve is igen más stílust képviselnek. Bár az Andrássy úton található épület nem műemlék, ugyanakkor a Világörökség részét képező területen van, így a teljes rekonstrukció és tetőtér-beépítés során a legszigorúbb műemléki és minőségi elvárások vonatkoztak rá. Mindezt szem előtt tartva került rá vissza minden fontos részlet, amely a korábbi évek során eltűnt vagy sérült. A homlokzat felújítása egyszerű, egységes és visszafogott. Eltér István, az Építészet Háza Alapítvány elnöke szerint jól illeszkedik a csatlakozó korábbi felújításokhoz és mintaként szolgálhat a további felújításokhoz, átépítésekhez a Köröndön és az Andrássy úton.


A kategória másik díjazottja, egy rákosszentmihályi háromlakásos társasház ugyanakkor családiházas környezetben, de már a paneles beépítés közelében fekszik, így nem volt könnyű a környezeti illeszkedés. Az emeletes elrendezéssel azonban a tervező biztosítani tudta a családi házas léptéket és az igazodás alapkövetelményét. Mind az alaprajzok, mind a tömeg és homlokzatképzés egyszerű, tiszta, és világos. Könnyen érthető, követhető, szerethető stílus, s nem utolsó sorban magas minőséggel párosul. Anyaghasználata természetes és kevés fenntartást igénylő.


Dévényi Sándor, Kossuth díjas építész a panel kategória nyertes alkotásával kapcsolatban elmondta: "A panelházak felújításaegyre gyakoribb, s az új homlokzat lehetőséget biztosít az új színterv készítésére is. Az új színezéssel az építészek törekednek a panelos építkezés monotonitásának oldására, az épülettömegek arányproblémáinak jobbítására, sőt, megkísérlik a nagy tömegeket légiessé varázsolni. Hosszas vita után a zsűri mégis egy olyan pályázót díjazott, aki a felújítás során az épület eredeti színezését igyekezett megtartani. Ellentétben a monoton kavicsolt felületű szovjet házgyári panelekkel, ez a pécsi panelből Kaposvárott felépült ház eredetileg is színesre festett homlokzatú volt. Ezeken az épületeken már akkor, a 70-es években éltek a színezés adta lehetőséggel a panelépítés monotonitásának oldása, ezáltal az élhetőbb emberi környezet kialakítása érdekében. Az eredeti színezési tervet a Pécsiterv megbízásából Gellér B. István képzőművész készítette."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


Az Év Homlokzata Pályázat keretében kihirdették a Baumit Innovációs-díjat is, amelyet a vállalat olyan építőipari szakembereknek, vállalatoknak ítélt oda, amelyek példát mutatnak a szakmának emberi összefogásból és értékteremtésből. Az öt kategória győztes mellett idén a különdíjat, a 2010-ben bekövetkezett iszapkatasztrófa utáni újjáépítésben való aktív közreműködésért, és a kimagasló segítségnyújtásért a Veszprémber Zrt. és a Kós Károly Egyesülés vehetett át.


"Azt gondolom, hogy az Év Homlokzata 2011 Pályázatra beérkezett közel 200 kiváló színvonalú pályamű jelentős eredmény, ha figyelembe vesszük az építőipar évek óta tartó nem könnyű helyzetét." - mondta el Illy Gábor a Baumit ügyvezetője, majd hozzátette: "Az Év Homlokzata Pályázat a saját lehetőségein keresztül arra is törekszik, hogy a fenntartható építészet, az értékteremtés, az értékmegőrzés és a szakmai tisztesség hangsúlyozásával, illetve minőségi anyagok alkalmazásának népszerűsítésével támogassa a magyar építőipar újbóli fellendülését, hiszen olyan stratégiai ágazatról van szó, amelynek fejlődése jótékony hatást gyakorolhat az egész gazdaság növekedésére is."

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm