23 °C Budapest

Mentőöv a béremeléshez: megjelent a kompenzációs pályázat

Pénzcentrum
2012. április 13. 14:38

Közzétette honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez nyújtható támogatásról szóló pályázatot. Nem kérhetnek állami támogatást a legnehezebb helyzetben lévő vállalkozások, amelyek esetében nincs esély arra, hogy a saját erejükből megállítsák veszteségeik halmozódását.

A mai naptól május 14-ig pályázhatnak állami támogatásra azok a munkáltatók, amelyek nem képesek önerejükből növelni dolgozóik fizetését. A támogatás mértéke a 2012. évi elvárt béremelésből legfeljebb 3 százalékpontnak tizenkét hónapra számított bér és szociális hozzájárulási adó költsége. A kiírásból az derül ki, hogy azoknak a dolgozóknak a béremeléséhez lehet támogatást igényelni, akiknek a keresetét legalább 5 százalékkal meg kell emelni. Az érintett létszám egészére, illetve egy részére is benyújtható a pályázat. Fontos kitétel, hogy csak azok a vállalkozások vehetnek részt a pályázaton, amelyeknél az alkalmazottak 2011. évi bruttó havi átlagkeresete nem éri el a 215 ezer forintot.

A pályázaton belföldi székhelyű gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozások, nonprofit szervezetek vehetnek részt azoknak az egyházi fenntartású intézményeknek a kivételével, amelyek egészségügyi, oktatási, szociális, valamint közgyűjteményi és közművelődési közfeladatot látnak el.

Nem pályázhatnak azok a szervezetek, vállalkozások, amelyek jogerős végzéssel elrendelt felszámolási, csőd-, végelszámolási vagy egyéb - a megszüntetésre irányuló, jogszabályban meghatározott - eljárás alatt állnak. Kimaradnak a lehetőségből azok a cégek is, amelyeknek lejárt esedékességű adó-, vám-, illetve tb-járulék tartozásuk van, kivéve, ha fizetési halasztást kaptak. Emellett a pályázóknak átláthatóan kell gazdálkodniuk, és igazolniuk kell, hogy rendezettek a munkaügyi kapcsolataik.

A támogatás az uniós szabályok szerint csekély összegűnek (de minimis) minősül. A pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy az idei, illetve a megelőző két évben milyen uniós jog alapján, illetve mekkora összegű támogatást kapott. Nem kell alkalmazni a csekély összegű támogatásra vonatkozó szabályokat, ha a támogatást kérő egyesület, alapítvány, közalapítvány, köztestület, kisebbségi önkormányzat vagy nonprofit gazdasági társaság, amennyiben az általa végzett támogatott tevékenység nem minősül gazdasági tevékenységnek.

A pályázati kiírás szerint nem kaphatnak támogatást a nehéz helyzetben lévő vállalkozások. Az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló kormányrendelet szerint ha uniós állami támogatási szabály másként nem rendelkezik, nehéz helyzetben lévő vállalkozás nem részesülhet állami támogatásban. Egy vállalkozás akkor tekinthető nehéz helyzetben lévőnek, ha az képtelen - akár saját erejéből, akár pedig a tulajdonosai, részvényesei vagy a hitelezői által biztosított források révén - arra, hogy megállítsa a veszteségek halmozódását, amely a hatóságok külső beavatkozása nélkül teljes bizonyossággal azt eredményezné, hogy rövid- vagy középtávon feladja üzleti tevékenységét.

Nem lehet támogatást igényelni azon munkavállalók béremeléséhez, akik esetében egyéb adókedvezményekben is részesül a munkáltató. Ilyenek például azok a dolgozók, akik után munkahelymegőrző, illetve munkahelyteremtő támogatást kapott a munkáltató. Ugyanez vonatkozik azokra a dolgozókra is, akik után a munkanélküliek, a pályakezdő álláskeresők, a részmunkaidősők, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására vonatkozó támogatást kap a munkáltató.

Nem kaphatnak támogatást a szénágazatban tevékenykedő vállalkozások sem. Az uniós szabályok szerint nem nyújtható de minimis támogatás a jellemzően mezőgazdasági termékeket előállító, illetve feldolgozó vállalkozásoknak sem.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pályázónak írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges 2012. évi béremelést legkésőbb 2012. június 30-ig valamennyi érintett munkavállalója számára 2012. január 1-jétől, illetve a 2011. november-december havi foglalkoztatást követő újrafoglalkoztatás esetén a 2012. évi jogviszony kezdetétől visszamenőlegesen is biztosítja. Vállalnia kell, hogy a 2012. évi átlagos statisztikai állományi létszámát a 2011. évi átlagos statisztikai állományi létszámához képest nem csökkenti. A munkáltatói kezdeményezésen alapuló munkaidő csökkentéssel érintett létszám nem haladhatja meg a pályázó 2011. évi átlagos statisztikai állományi létszámának 20 százalékát.

A támogatásra 21 milliárd forintot különített el az Országgyűlés az idei költségvetésben, ezt az összeget nem lehet túllépni. Az elbíráláskor fő szempont a munkaadó tevékenységéhez kapcsolódó munkaigényességi mutatószám (a személyi jellegű ráfordítások ésa munkaadó összes ráfordításainak arányát kifejező mutató), vagyis előnyt élveznek a nagy munkaerőigényű vállalkozások. Prioritást élvez továbbá a munkaadó szintjén számított bruttó átlagkereset összege, valamint a munkaadó szabad csekély összegű (de minimis) kerete.

A támogatás nyújtásának részletes feltételeit, valamint a pályázat elkészítéséhez szükséges információkat a pályázati felhívás és a pályázati útmutató tartalmazza, amelyek a Nemzetgazdasági Minisztérium (kormányzati portálon: www.kormany.hu) és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (www.munka.hu) honlapjáról érhetők el.

A pályázónak a pályázati adatlapot a http://komp.munka.hu honlapon kell kitöltenie. A kitöltött adatlapot 2 példányban ki kell nyomtatni, alá kell írni. Ehhez kell csatolni a szintén 2 példányban kitöltött és aláírt nyilatkozatokat, valamint az aláírási cím-példány és a 2011. év december havi adófolyószámla másolatát. A pályázatot a székhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjához kell beküldeni zárt borítékban, könyvel postai küldeményként, vagy garantált kézbesítési idejű belföldi gyorspostával, illetve futárpostával, személyesen nem lehet beadni.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.06.11 18:55
Az elmúlt heteket tekintve, több kompetenciafejlesztő tréninget is maga mögött tudhat a Legacy. Ahho...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
ajovomunkahelye  |  2021.06.07 12:30
Számokban is kimutatható nyereséget vagy veszteséget jelent egy vállalatnak, ha erősen elkötelezett...
perfekt  |  2021.06.07 08:31
Már több esetben foglalkoztunk a közüzemi díjak továbbszámlázásával, de még mindig sláger témának tű...
hrdoktor  |  2021.06.07 06:14
Szinte fizikai ellenállást érez valamelyik sürgős munkahelyi teendője láttán, és igyekszik valami ür...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 13. vasárnap
Antal, Anett
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?