2 °C Budapest

Mentőöv a béremeléshez: megjelent a kompenzációs pályázat

Pénzcentrum
2012. április 13. 14:38

Közzétette honlapján a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez nyújtható támogatásról szóló pályázatot. Nem kérhetnek állami támogatást a legnehezebb helyzetben lévő vállalkozások, amelyek esetében nincs esély arra, hogy a saját erejükből megállítsák veszteségeik halmozódását.

A mai naptól május 14-ig pályázhatnak állami támogatásra azok a munkáltatók, amelyek nem képesek önerejükből növelni dolgozóik fizetését. A támogatás mértéke a 2012. évi elvárt béremelésből legfeljebb 3 százalékpontnak tizenkét hónapra számított bér és szociális hozzájárulási adó költsége. A kiírásból az derül ki, hogy azoknak a dolgozóknak a béremeléséhez lehet támogatást igényelni, akiknek a keresetét legalább 5 százalékkal meg kell emelni. Az érintett létszám egészére, illetve egy részére is benyújtható a pályázat. Fontos kitétel, hogy csak azok a vállalkozások vehetnek részt a pályázaton, amelyeknél az alkalmazottak 2011. évi bruttó havi átlagkeresete nem éri el a 215 ezer forintot.

A pályázaton belföldi székhelyű gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozások, nonprofit szervezetek vehetnek részt azoknak az egyházi fenntartású intézményeknek a kivételével, amelyek egészségügyi, oktatási, szociális, valamint közgyűjteményi és közművelődési közfeladatot látnak el.

Nem pályázhatnak azok a szervezetek, vállalkozások, amelyek jogerős végzéssel elrendelt felszámolási, csőd-, végelszámolási vagy egyéb - a megszüntetésre irányuló, jogszabályban meghatározott - eljárás alatt állnak. Kimaradnak a lehetőségből azok a cégek is, amelyeknek lejárt esedékességű adó-, vám-, illetve tb-járulék tartozásuk van, kivéve, ha fizetési halasztást kaptak. Emellett a pályázóknak átláthatóan kell gazdálkodniuk, és igazolniuk kell, hogy rendezettek a munkaügyi kapcsolataik.

A támogatás az uniós szabályok szerint csekély összegűnek (de minimis) minősül. A pályázónak nyilatkoznia kell arról, hogy az idei, illetve a megelőző két évben milyen uniós jog alapján, illetve mekkora összegű támogatást kapott. Nem kell alkalmazni a csekély összegű támogatásra vonatkozó szabályokat, ha a támogatást kérő egyesület, alapítvány, közalapítvány, köztestület, kisebbségi önkormányzat vagy nonprofit gazdasági társaság, amennyiben az általa végzett támogatott tevékenység nem minősül gazdasági tevékenységnek.

A pályázati kiírás szerint nem kaphatnak támogatást a nehéz helyzetben lévő vállalkozások. Az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló kormányrendelet szerint ha uniós állami támogatási szabály másként nem rendelkezik, nehéz helyzetben lévő vállalkozás nem részesülhet állami támogatásban. Egy vállalkozás akkor tekinthető nehéz helyzetben lévőnek, ha az képtelen - akár saját erejéből, akár pedig a tulajdonosai, részvényesei vagy a hitelezői által biztosított források révén - arra, hogy megállítsa a veszteségek halmozódását, amely a hatóságok külső beavatkozása nélkül teljes bizonyossággal azt eredményezné, hogy rövid- vagy középtávon feladja üzleti tevékenységét.

Nem lehet támogatást igényelni azon munkavállalók béremeléséhez, akik esetében egyéb adókedvezményekben is részesül a munkáltató. Ilyenek például azok a dolgozók, akik után munkahelymegőrző, illetve munkahelyteremtő támogatást kapott a munkáltató. Ugyanez vonatkozik azokra a dolgozókra is, akik után a munkanélküliek, a pályakezdő álláskeresők, a részmunkaidősők, a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatására vonatkozó támogatást kap a munkáltató.

Nem kaphatnak támogatást a szénágazatban tevékenykedő vállalkozások sem. Az uniós szabályok szerint nem nyújtható de minimis támogatás a jellemzően mezőgazdasági termékeket előállító, illetve feldolgozó vállalkozásoknak sem.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A pályázónak írásban kell nyilatkoznia arról, hogy a bérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges 2012. évi béremelést legkésőbb 2012. június 30-ig valamennyi érintett munkavállalója számára 2012. január 1-jétől, illetve a 2011. november-december havi foglalkoztatást követő újrafoglalkoztatás esetén a 2012. évi jogviszony kezdetétől visszamenőlegesen is biztosítja. Vállalnia kell, hogy a 2012. évi átlagos statisztikai állományi létszámát a 2011. évi átlagos statisztikai állományi létszámához képest nem csökkenti. A munkáltatói kezdeményezésen alapuló munkaidő csökkentéssel érintett létszám nem haladhatja meg a pályázó 2011. évi átlagos statisztikai állományi létszámának 20 százalékát.

A támogatásra 21 milliárd forintot különített el az Országgyűlés az idei költségvetésben, ezt az összeget nem lehet túllépni. Az elbíráláskor fő szempont a munkaadó tevékenységéhez kapcsolódó munkaigényességi mutatószám (a személyi jellegű ráfordítások ésa munkaadó összes ráfordításainak arányát kifejező mutató), vagyis előnyt élveznek a nagy munkaerőigényű vállalkozások. Prioritást élvez továbbá a munkaadó szintjén számított bruttó átlagkereset összege, valamint a munkaadó szabad csekély összegű (de minimis) kerete.

A támogatás nyújtásának részletes feltételeit, valamint a pályázat elkészítéséhez szükséges információkat a pályázati felhívás és a pályázati útmutató tartalmazza, amelyek a Nemzetgazdasági Minisztérium (kormányzati portálon: www.kormany.hu) és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (www.munka.hu) honlapjáról érhetők el.

A pályázónak a pályázati adatlapot a http://komp.munka.hu honlapon kell kitöltenie. A kitöltött adatlapot 2 példányban ki kell nyomtatni, alá kell írni. Ehhez kell csatolni a szintén 2 példányban kitöltött és aláírt nyilatkozatokat, valamint az aláírási cím-példány és a 2011. év december havi adófolyószámla másolatát. A pályázatot a székhely szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal munkaügyi központjához kell beküldeni zárt borítékban, könyvel postai küldeményként, vagy garantált kézbesítési idejű belföldi gyorspostával, illetve futárpostával, személyesen nem lehet beadni.

 

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem