13 °C Budapest

Lakást keresel? Itt 30 százalékkal olcsóbban vehetsz

Pénzcentrum
2012. április 10. 13:32

Továbbra is magas tranzakciószámot produkál az ingatlanpiac, annak ellenére, hogy két hónapja lezárult a végtörlesztési időszak. 2012 márciusában, országos szinten 8 205 ingatlan adás-vétel zajlott - derül ki a Duna House legfrissebb ingatlanpiaci Barométeréből.

Ami az adásvételi darabszámokat illeti az elmúlt négy szűkös ingatlanpiaci évet követően mindenképp bíztató negyedévvel kezdődött a 2012-es esztendő. Bár tény, hogy a több mint nyolcezres tranzakciószám nem az idei év legjobbja, de így is a tavalyi - körülbelül 7 ezres - havi átlagnál jó 15 százalékkal magasabb.

A Keresleti Index a januári csúcsot követően nem esett vissza a tavalyi szintre. A tavalyi átlag 74 százalékpont volt, az idei február-március pedig 18 százalékkal magasabban. Másfél év után először mozdult el felfelé az országos lakásár index, igaz mindössze egyetlen százalékponttal. Nem szabad azt sem elfelejteni, hogy januárban volt a végtörlesztési csúcs, amely épp a kínálatnövekedés és eladói versenyhelyzet miatt árcsökkenést kellett volna, hogy okozzon. Trendfordulóról még korai beszélni, de az adatok összessége azt jelzi, hogy olvadozni kezdett valami a három éve befagyott ingatlanpiacon.


Mind a panel, mind pedig a tégla lakásár indexek felfelé mozdultak az elmúlt negyedévben. A panelek esetében az egy pontos felfelé mozdulás sem volt elég ahhoz, hogy reálértéken is javulás mutatkozzon, a tégla index azonban 4 pontot ugrott, így reálértéken is javulást mutat. Az indexek továbbontásából kiderül, hogy jóformán minden régiós és típusbéli szegmensben felfelé mozdultak az árak. A vidéki mutatóknál egyedül a kelet-magyarországi esett 2 pontot, s ezzel egyben történeti mélypontra került. Azonban az ország mindkét felében nagyot mozdult felfelé a tégla lakások ára, keleten 6, nyugaton 4 ponttal erősödött. Érdekes képet mutatnak a fővárosi indexek is. A panel ára kimozdult a mélypontról és ezzel megőrizte reálértékét, a tégla lakások árában azonban csekély csökkenés tapasztalható. A csökkenés ellenére továbbra is ez tartja a legjobban az árát és a válság előtti értékéhez képest 10 százalékon belül tudott maradni.

2012 első negyedévében történt adás-vételek alapján a panelek tekintetében Közép-Magyarország bizonyult a legdrágábbnak 162 ezerrel, ezt követte a nyugat-dunántúli régió, ahol 143 ezer volt az átlagár. Budapesten Észak-Buda a legdrágább továbbra is, itt a panelek átlagára elérte négyzetméterenként a 274 ezer forintot. A tégla építésű lakások esetében országos szinten egyedül Közép-Magyarország lépte át a négyzetméterenkénti átlagos 200 ezres határt, itt pontosan 237 ezer volt az átlagár. A fővárosban a budai oldalon fizettek a legtöbbet a polgári lakásokért, az északi oldalon átlagban 315-, délen pedig 296 ezret négyzetméterenként. A legkisebb átlagot É-Pest és a belváros mutatta, itt mindkét esetben 250 ezer alatt maradt az átlag.

Számos érdekességre derül fény, amennyiben régiókra és ingatlan típusokra bontjuk az árváltozások alakulását az idei első negyedév vonatkozásában. Döbbenetes különbség, hogy amíg például egy észak-magyarországi ház tulajdonosának az eredeti elképzeléseihez képest átlagban 30 százalékkal olcsóbban vették meg az ingatlanját, addig egy É-budai panel tulajdonosa csupán 7 százalékos csökkenéssel kellett számoljon. Az összesítés szerint É-Pest áll a legjobb helyen, vagyis itt a legkisebb az elszenvedett árcsökkenés, és É-Magyarország a leginkább alkuképes.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Csökkent a fővárosi befektetői kedv, februárban a vásárlók 31 százalékát tették ki, ez az arány márciusra 20 százalékra esett. Ugyanakkor közel 2 millióval nagyobb az általuk vásárolt ingatlanok átlagértéke, míg a lakásméret nem változott. Másik érdekesség, hogy megduplázódott a generációk különválása miatti vevők aránya az egy hónappal korábbi értékhez viszonyítva. Vidéken továbbra is 20 százalék a befektetők aránya az összes vásárlók között, így a fővárosival együtt ez már országos átlag is egyben. Ahogy az logikus is volt, mostanra minimálisra (5%) csökkent az elő/végtörlesztés miatt eladók aránya. Eladási oknak a nagyobba költözés vezet továbbra is 33 százalékkal.

2011 második félévének és 2012 első negyedévének eladási paramétereit összehasonlítva Budán jobban vették a kisebb méretű 40 négyzetméter alatti lakásokat idén, mint a tavalyi év második felében. Így látványosan ugrott az 5 millió forint alatti ingatlanok kategóriája is. A pesti oldal egyetlen szembetűnő változása, hogy a második legforgalmasabb lakásár kategória, vagyis a 10-15 millió közötti nőtt 25-ről 30 százalékra. Vidéken is nőtt a 40 négyzetméter alatti lakások forgalma a tavalyi 2. félév 61 százalékról 72 százalékra, így ezzel együtt a 10 milliós árkategória forgalma is emelkedett. Pest megyében a két szélső érték mutat felfelé mozdulást a fajlagos árakban, nőtt ugyanis az 5-10 milliós lakások és a 30 millió felettiek aránya is.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem