Nyertek az orvosok: havi nettó 40-50 ezer csúszik a zsebükbe

Pénzcentrum
2012. március 20. 15:36

Több mint 65 ezer forinttal emelkedhet a jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt kereső orvosok bére, a szakdolgozók pedig 15-20 ezer forintos emelést kapnak - döntött a kormány.

A bérfejlesztés a betegellátásban dolgozó mintegy 17 ezer orvost, 68 ezer egészségügyi szakdolgozót, továbbá körülbelül 1 400 egyéb, az egészségügyben dolgozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező személyt érint. Ez azt jelenti, hogy összesen közel 86 ezer szakember részesül a béremelésből - jelentette be sajtótájékoztatón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

A fizetésemelés 350 ezer forintos bruttó bérig több mint 65 ezer forint lesz. Ez az érintett orvosok 80 százalékát jelenti. Bruttó 350 ezer forint fölött sávos rendszerben növekedhetnek a bérek. Bruttó 350 ezer forinttól 10 ezer forintos sávonként 5 ezer forinttal csökken az emelés mértéke, míg a 450 ezer forint felett keresők egységesen 10 ezer forint emelésre számíthatnak. Az egyéb diplomások egységesen 31 435 forint béremelésben részesülnek - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A bruttó 65 ezer forint béremelésből - gyermekkedvezmény nélkül - 40 ezer forint nettó keresetnövekmény marad a munkavállalóknál. A három gyermek után kedvezményre jogosultak viszont már 50 ezer forintot meghaladó összegű többlettel számolhatnak.

A szakdolgozók esetében pedig - mivel komoly problémát okozott korábban a bérfeszültség - új bértáblát vezetnek be. Ennek révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32 ezer 300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke.

A miniszter kifejtette, a tárca megfelelő infrastruktúrával és képzési rendszerrel alátámasztott, kiszámítható életpályát kíván biztosítani az egészségügyi dolgozóknak. Ehhez az első lépéseket teszik meg, amikor 10 év után a legfájóbb pontokon végrehajtják a béremelést.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A béremelések összesen 30,5 milliárd forintot visznek el az állami költségvetésből. Alapját a népegészségügyi termékadóból remélt 15 milliárd forint bevétel, valamint az egészségügyi rendszer hatékonyságának javításából származó, nagyságrendileg ugyanekkora összeg teremti meg. A fizetésemelést nyárig szeretnék végrehajtani. A többletforrást január 1-ig visszamenőleges hatállyal kapják meg az érintett dolgozók.

A béremelés azonban csak a fekvő- és járóbeteg-ellátás állami, önkormányzati, valamint egyházi tulajdonú intézményeiben, a gyógykezelésben közvetlenül közreműködő vagy ahhoz egyes - nélkülözhetetlen - munkakörben alkalmazottként dolgozó szakemberekre terjed ki. Nem érinti az alapellátásban dolgozókat, valamint a nem-állami, önkormányzati és egyházi fenntartású intézménynél, a vállalkozási, gazdasági társasági formában, továbbá alapítványnál, egyesületben egészségügyi tevékenységet végző személyeket - tudatta a sajtótájékoztatót követően  közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm