7 °C Budapest

Nyertek az orvosok: havi nettó 40-50 ezer csúszik a zsebükbe

Pénzcentrum
2012. március 20. 15:36

Több mint 65 ezer forinttal emelkedhet a jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt kereső orvosok bére, a szakdolgozók pedig 15-20 ezer forintos emelést kapnak - döntött a kormány.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bérfejlesztés a betegellátásban dolgozó mintegy 17 ezer orvost, 68 ezer egészségügyi szakdolgozót, továbbá körülbelül 1 400 egyéb, az egészségügyben dolgozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező személyt érint. Ez azt jelenti, hogy összesen közel 86 ezer szakember részesül a béremelésből - jelentette be sajtótájékoztatón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

A fizetésemelés 350 ezer forintos bruttó bérig több mint 65 ezer forint lesz. Ez az érintett orvosok 80 százalékát jelenti. Bruttó 350 ezer forint fölött sávos rendszerben növekedhetnek a bérek. Bruttó 350 ezer forinttól 10 ezer forintos sávonként 5 ezer forinttal csökken az emelés mértéke, míg a 450 ezer forint felett keresők egységesen 10 ezer forint emelésre számíthatnak. Az egyéb diplomások egységesen 31 435 forint béremelésben részesülnek - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A bruttó 65 ezer forint béremelésből - gyermekkedvezmény nélkül - 40 ezer forint nettó keresetnövekmény marad a munkavállalóknál. A három gyermek után kedvezményre jogosultak viszont már 50 ezer forintot meghaladó összegű többlettel számolhatnak.

A szakdolgozók esetében pedig - mivel komoly problémát okozott korábban a bérfeszültség - új bértáblát vezetnek be. Ennek révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32 ezer 300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke.

A miniszter kifejtette, a tárca megfelelő infrastruktúrával és képzési rendszerrel alátámasztott, kiszámítható életpályát kíván biztosítani az egészségügyi dolgozóknak. Ehhez az első lépéseket teszik meg, amikor 10 év után a legfájóbb pontokon végrehajtják a béremelést.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A béremelések összesen 30,5 milliárd forintot visznek el az állami költségvetésből. Alapját a népegészségügyi termékadóból remélt 15 milliárd forint bevétel, valamint az egészségügyi rendszer hatékonyságának javításából származó, nagyságrendileg ugyanekkora összeg teremti meg. A fizetésemelést nyárig szeretnék végrehajtani. A többletforrást január 1-ig visszamenőleges hatállyal kapják meg az érintett dolgozók.

A béremelés azonban csak a fekvő- és járóbeteg-ellátás állami, önkormányzati, valamint egyházi tulajdonú intézményeiben, a gyógykezelésben közvetlenül közreműködő vagy ahhoz egyes - nélkülözhetetlen - munkakörben alkalmazottként dolgozó szakemberekre terjed ki. Nem érinti az alapellátásban dolgozókat, valamint a nem-állami, önkormányzati és egyházi fenntartású intézménynél, a vállalkozási, gazdasági társasági formában, továbbá alapítványnál, egyesületben egészségügyi tevékenységet végző személyeket - tudatta a sajtótájékoztatót követően  közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06