3 °C Budapest

Nyertek az orvosok: havi nettó 40-50 ezer csúszik a zsebükbe

Pénzcentrum
2012. március 20. 15:36

Több mint 65 ezer forinttal emelkedhet a jelenleg bruttó 350 ezer forint alatt kereső orvosok bére, a szakdolgozók pedig 15-20 ezer forintos emelést kapnak - döntött a kormány.

A bérfejlesztés a betegellátásban dolgozó mintegy 17 ezer orvost, 68 ezer egészségügyi szakdolgozót, továbbá körülbelül 1 400 egyéb, az egészségügyben dolgozó, felsőfokú végzettséggel rendelkező személyt érint. Ez azt jelenti, hogy összesen közel 86 ezer szakember részesül a béremelésből - jelentette be sajtótájékoztatón Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter.

A fizetésemelés 350 ezer forintos bruttó bérig több mint 65 ezer forint lesz. Ez az érintett orvosok 80 százalékát jelenti. Bruttó 350 ezer forint fölött sávos rendszerben növekedhetnek a bérek. Bruttó 350 ezer forinttól 10 ezer forintos sávonként 5 ezer forinttal csökken az emelés mértéke, míg a 450 ezer forint felett keresők egységesen 10 ezer forint emelésre számíthatnak. Az egyéb diplomások egységesen 31 435 forint béremelésben részesülnek - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

A bruttó 65 ezer forint béremelésből - gyermekkedvezmény nélkül - 40 ezer forint nettó keresetnövekmény marad a munkavállalóknál. A három gyermek után kedvezményre jogosultak viszont már 50 ezer forintot meghaladó összegű többlettel számolhatnak.

A szakdolgozók esetében pedig - mivel komoly problémát okozott korábban a bérfeszültség - új bértáblát vezetnek be. Ennek révén 22 ezer embernek 20 ezer forint feletti, további 32 ezer 300 embernek pedig 15 ezer forint feletti lesz az emelés mértéke.

A miniszter kifejtette, a tárca megfelelő infrastruktúrával és képzési rendszerrel alátámasztott, kiszámítható életpályát kíván biztosítani az egészségügyi dolgozóknak. Ehhez az első lépéseket teszik meg, amikor 10 év után a legfájóbb pontokon végrehajtják a béremelést.

A béremelések összesen 30,5 milliárd forintot visznek el az állami költségvetésből. Alapját a népegészségügyi termékadóból remélt 15 milliárd forint bevétel, valamint az egészségügyi rendszer hatékonyságának javításából származó, nagyságrendileg ugyanekkora összeg teremti meg. A fizetésemelést nyárig szeretnék végrehajtani. A többletforrást január 1-ig visszamenőleges hatállyal kapják meg az érintett dolgozók.

A béremelés azonban csak a fekvő- és járóbeteg-ellátás állami, önkormányzati, valamint egyházi tulajdonú intézményeiben, a gyógykezelésben közvetlenül közreműködő vagy ahhoz egyes - nélkülözhetetlen - munkakörben alkalmazottként dolgozó szakemberekre terjed ki. Nem érinti az alapellátásban dolgozókat, valamint a nem-állami, önkormányzati és egyházi fenntartású intézménynél, a vállalkozási, gazdasági társasági formában, továbbá alapítványnál, egyesületben egészségügyi tevékenységet végző személyeket - tudatta a sajtótájékoztatót követően  közleményében a Nemzeti Erőforrás Minisztérium.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?