Menekülnek a pályakezdők Magyarországról?

Pénzcentrum
2012. március 14. 17:06

A magyar pályakezdő diplomások 68 százaléka gondolkodik külföldi munkavállaláson. A távozás indokai között az új felsőoktatási keretszámok is előkerülnek, ám a legtöbben saját bevallásuk szerint legalább annyira mennek a felfedezés, más országok megismerése, mint a piacképesebb végzettség és a potenciálisan jobb munkalehetőségek miatt.

Friss felmérés: tízből hét pályakezdő menne külföldre

Az Aon Hewitt és az AIESEC Magyarország Munkáltatói Márka Kutatásából - melyben összesen 27 ezren töltötték ki a kérdőíveket, ebből 10,400 pályakezdő és 16,500 tapasztalt munkavállaló - kiderül, a pályakezdő diplomások 68 százaléka gondolkodik külföldi munkavállaláson. Sokan már a tanulmányaik közben távoznak, a határokon túl szerzik meg a mester diplomájukat. A távozás indokai között az új felsőoktatási keretszámok is előkerülnek, ám a legtöbben saját bevallásuk szerint legalább annyira mennek a felfedezés, más országok megismerése, mint a piacképesebb végzettség és a potenciálisan jobb munkalehetőségek miatt.

Nem meglepő, hogy erős az összefüggés a nyelvtudás és a külföldi munkavállalási hajlandóság között, a legalább egy nyelvet magas, munkavégzésre is alkalmas szinten beszélők háromnegyede vágna neki a nagyvilágnak. Az egy nyelvet közepes szinten beszélőknél ez az arány már nem éri el a 60 százalékot.

Legkevésbé a gazdasági diplomával rendelkezők tervezik a külföldi munkavállalást, körükben ez az arány alig haladja meg az 50 százalékot. Mobilabbak a műszaki felsőfokú végzettségűek 60 százalékkal, az egyik előbbi csoportba sem tartozó diplomások közül pedig háromból ketten útnak indulnának. Legmagasabb arányban a marketing és az informatikus diplomával rendelkezők készülnek külföldi szakmai kalandozásra.

Ám ha valaki pályafutása első éveiben nem vállal külföldön munkát, egyre kisebb annak az esélye, hogy valaha is sort kerít rá. A távozási kedv az évek múlásával egyre apad, a legalább 3 év munkatapasztalattal rendelkezők alig több mint a fele venné nyakába a világot.

Egy nyugati kórház akár 12 millió forintot is fizetne egy magyar orvosért

A Magyar Rezidens Szövetség szerint a szakemberhiánnyal küzdő nyugati kórházak akár az egész tandíját kifizetnék egy magyar orvosért. A Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége elnöke kiemelte, hogy szeretnék elérni, ha még ebben a ciklusban komoly változások lennének a kártyapénzzel kapcsolatban - derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A Magyar Rezidens Szövetség elnöke a hallgatói szerződésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a hatéves orvosképzés összege mintegy 12 millió forint, de egy szakemberhiánnyal küzdő nyugati kórház akár még ezt az összeget is megfizetné egy magyar orvosért. Papp Magor kiemelte, hogy a bértárgyalásokon elhangzott összegeket már a kormány tárgyalja.

A Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége elnöke az InfoRádiónak arról beszélt, hogy az ún. kártyapénz megduplázását szeretnék elérni az alapellátó szakorvosok.

Ők nem vehetnek részt a január eleje óta tartó bértárgyalásokon, de szeretnék elérni, hogy velük is tárgyaljak, ha kell, akár sztrájkkal is - közölte Selmeczi Kamill.

A szövetség elnöke kiemelte, hogy szeretnék elérni, ha még ebben a ciklusban komoly változások lennének a kártyapénzzel kapcsolatban. Ebből mind az orvosok, mind az szakápolók bérét rendezni lehetne - tette hozzá.

Selmeczi Kamill kiemelte, előfordulhat az is, hogy megbénulhat az ellátás, ha egy adott napon a háziorvosok minden beteget a sürgősségi osztályokra irányítanak.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?