-4 °C Budapest

Új biztosító az egészségügyben

Pénzcentrum
2012. március 9. 13:02

Intenzíven készülnek egyes hazai biztosítók az egészségügyi finanszírozás új formájában való aktív részvételre. Az adótörvény év eleji módosítását kihasználandó ma a Generali-Providencia a tettek mezejére is lépett, bejelentve: elindítja a szolgáltatásfinanszírozást lehetővé tevő új egészségprogramját. A piacon többek között az Union is új lehetőségeket lát.

2012 elejétől a munkáltatók által kötött betegségbiztosítások díja adó- és járulékmentessé vált egy törvénymódosítás értelmében. A biztosítók számos tekintetben új szereplőként indulnak ennek köszönhetően az egészségügyi szolgáltatások finanszírozásában: az összegbiztosítások (pl. baleseti vagy kórházi napi térítés) és az egészségpénztárak (megtakarítás, amit gyógyszerre vagy magánrendelésen lehet elkölteni) mellett egy harmadik pillér jelent meg: a szolgáltatás-finanszírozás. A biztosító nem pénzt ad vagy gyűjt, hanem magára az egészségügyi ellátásra "fizeti be" a beteget. Egy fix biztosítási díj ellenében az illető szükség esetén korlátlanul igénybe veheti a minőségi betegellátást, diagnosztikát. A biztosító a betegutat is megszervezi számára, a biztosítóval szerződött egészségügyi magánszolgáltatónál vagy a programban részt vevő állami kórházban - ismertették a Generali-Providencia mai sajtótájékoztatóján.

A mai napon új piacra lép a társaság, elindítja ugyanis egészségprogramját - jelentette be Erdős Mihály elnök-vezérigazgató, hozzátéve: az első biztosítást a program keretében ő maga kötötte meg. Az alapcsomag havi 5-10 ezer forintos összegért érhető el - ismertette. Stratégiai partnerük a Medicover, mely 22 állami partner kórházzal áll kapcsolatban. Az elnök-vezérigazgató hangsúlyozta: a nagy újdonság az, hogy a programban nem összeget utal a biztosító az ügyfél számára, hanem szolgáltatás igénybevételét teszi lehetővé számára. Ezzel az állami egészségügy forráshiányát csökkenteni lehet, előnyössé téve a biztosítók szerepvállalását az állam számára is, miközben a betegeknek is könnyebbséget jelent ez, elég csak az elterjedt hálapénzre gondolni. A becslések szerint évente 70-100 milliárd forintot költ a magyar lakosság hálapénzre, emellett vannak szolgáltatások (pl. fogászat), melyek eddig sem voltak ingyenesek. Mindent összeszámolva a magyar háztartások évente átlagosan 180 ezer forintot költenek saját zsebből egészségügyi ellátásokra - ismertette egyes kutatások eredményét Erdős.

A Generali vezére szerint a szolgáltatást igénybe vevők nem szorítják ki a jelenlegi állami rendszerben várólistán lévő pácienseket, ugyanis a hosszú várólisták nem kapacitás-, hanem forráshiány miatt alakultak ki. Azzal, hogy egyesek az egészségbiztosítóknak köszönhetően kilépnek a várólistáról, előnybe hozzák a többieket is. Akik pedig részt vesznek az új rendszerben, nem kell, hogy hálapénzt fizessenek, a finanszírozás átlátható, ellenőrizhető módon történik - emelte ki.

Hihetetlenül hosszú sorokra, várólistákra panaszkodnak leginkább az ügyfelek - ismertette kutatásaik eredményét Paál Zoltán, a Generali vezérigazgató-helyettese. Aki meg tudja fizetni, valószínűleg a magán-egészségügyi ellátást választja jelenleg. Az OEP limitált pénzből működik, a várólisták oka általában pusztán ennyi. A biztosító a szabad kapacitásokat kívánja kihasználni, így minden olyan szolgáltatóval szerződést kíván kötni, amely szabad kapacitásokkal rendelkezik. Nem arról szól a konstrukció, hogy valaki a várólistán az 53. helyről az 1. helyre kerül, hanem hogy új helyen veszi igénybe a szolgáltatást - mondta Paál Zoltán. Ismertette: egészségprogramjuk irányított betegellátást, előre egyeztetett időpontot biztosít a betegek számára. Három különböző csomagot nyújtanak, az alapcsomag például "egy klasszikus SZTK-szolgáltatást", a legfelső kategória pedig már kórházi VIP szolgáltatást is. Az egészségpénztárakkal szemben különbség, hogy ez előre nem látható, a már befizetett díjakból egyébként nem fedezhető eseményeket finanszírozza kockázati alapon. Emellett megelőző szűrővizsgálatokat is finanszíroznak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Paál Zoltán gyors piacfelfutásra számít, ami esetükben reményeik szerint 6000-7000 ügyfelet jelent majd év végére. Önrész nincs biztosítási esemény esetén, a biztosításkötéskor a kockázatelbírálás az alap és a középső csomagban telefonos kérdezéssel működik, és csak az extra csomag igényel orvosi vizsgálatot.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?