Végtörlesztés: nem vizsgálhatja a fekete pénzeket a NAV

Pénzcentrum
2012. február 16. 11:32

Nem ellenőrizheti az adóhatóság, honnan szedték össze a pénzt a végtörlesztők devizahitel-tartozásuk rendezésére - erősítette meg a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Varga Árpád, az adóhatóság elnök-helyettese. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelten vizsgálja az idei évben az adóvisszaigénylés jogszerűségét. Így a tavalyi évben újonnan bevezetett gyermekek utáni adókedvezmény igénybe vétele is kereszttűzbe kerülhet. A következő években az adószakértőket is kiemelten kívánja vizsgálni a NAV.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Csak a gazdagoknak segít a kormány pénzt mosni a végtörlesztésre vonatkozó szabályokkal - jelentette ki Egyed Zsolt jobbikos képviselőhétfőn a parlamentben. Cséfalvay Zoltán, a gazdasági tárca államtitkára erre válaszolva leszögezte: az adóhivatalnak joga van vizsgálni a végtörlesztésre fordított pénzek eredetét, ami a bankoknak amúgy kötelessége is. Az államtitkár szerint a törvény alapján a végtörlesztésre szánt pénzek forrása igenis vizsgálható, a törvény annyit ír elő, hogy a végtörlesztésre szánt pénzt nem lehet vagyongyarapodásnak tekinteni.

Az Országgyűlés október közepén fogadta el az otthonvédelmi törvényt módosító javaslatot, amely szerint a NAV nem ellenőrizheti, honnan teremtették elő a pénzt a magánszemélyek devizahiteleik rendezésére. A vonatkozó passzus a következőképpen szól:

"Vagyongyarapodás nem vélelmezhető és nem állapítható meg azon összeggel összefüggésben, amellyel egyező összeget a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésre használ fel, vagy egyenes ági hozzátartozójának ajándékoz és azt e hozzátartozója végtörlesztésként használ fel az e hozzátartozót terhelő tartozás kiegyenlítésére".

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese mai sajtótájékoztatóján a Pénzcentrum.hu kérdésére leszögezte, a törvényi rendelkezés valóban azt jelenti, hogy abban az esetben, ha az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot folytat, akkor nem lehet ellenőrizni, honnan teremtette elő a magánszemély a végtörlesztésre fordított össszeget. Ez lényegében adóamnesztiát jelent az érintetteknek - ismerte el az elnökhelyettes.

A sajtótájékoztatón VArga Árpád bemutatta, milyen főbb szempontok alapján ellenőrzi az adóhatóság az idén a magánszemélyeket, illetve a vállalkozásokat. Tíz évvel ezelőtt vezették be azt a kötelezettséget, hogy az adóhatóság elnökének február 20-ig meg kell határozni az az évi ellenőrzési irányelveket. Az irányelv jövő hét kedden jelenik meg az Adó- és Ellenőrzési Értesítőben. Meghatározza azokat a fő tevékenységeket, amelyeket ebben az évben vizsgálni kíván az adóhatóság. Az idei évben 1000 milliárd forinttal több adóbevételt kell beszedni, mint az elmúlt évben.

Az elnökhelyettes leszögezte: az eddigieknél is nagyobb figyelmet fektet a jövőben az adóhatóság az internetes kereskedelem ellenőrzésére.

Korábbi cikkünk a témában: Ez a legújabb adóteher! Célkeresztben az interneten kereskedők

Új intézmény az adóregisztrációs eljárás, amelynek során egy kérdőívet töltetnek ki a vállalkozásokkal. Ha úgy látják, hogy bizonytalan a munkaügyi, pénzügyi helyzete, akkor egy éven keresztül fokozottan ellenőrzik a tevékenységét. Cél, hogy ne alapíthassanak olyan magánszemélyek vállalkozást, amelyek adótartozással hagytak hátra céget, vagy másik vállalkozásuk van, amely adóhátralékot halmozott fel.

Az is kiemelt cél, hogy ne legyenek olyan vállalkozások, amelyek csak azért jönnek létre, hogy kárt okozzanak a költségvetésnek, illetve a partnereiknek. Amelyek átcsúsznak a megfelelési mércén, azok sem dőlhetnek nyugodtan hátra, mivel az adóhatóság bármikor ellenőrizheti a tevékenységüket. 

Ha a cégek gyakorta változtatják a székhelyüket, el kell gondolkodni, hogy nem adóelkerülési szándék vezérli-e a vállalkozásokat. Továbbra is odafigyel az adóhatóság a transzferárakra. Nem tartható ugyanis az, hogy a Magyarországon megtermelt nyereséget különböző technikákkal külföldre vigyék. A fekete foglalkoztatással érintett területeket is kiemelten vizsgálják.

Nagy hangsúlyt kapnak idén is a vagyonosodási vizsgálatok, ellenben sokkal célzottabbak lesznek, mint korábban. Az ideológia az, hogy akkor rendeljenek el ilyen ellenőrzést, ha szükség van rá. Ha csalás, csőd merül fel, meg kell vizsgálni, hogyan fordulhat elő, hogy az ügyvezető eléggé kellemes körülmények között él - ecsetelte Varga Árpád.

A személyi adókötelezettség teljesítésére irányuló vizsgálatok között kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság annak ellenőrzésére is, hogy a magánszemélyek jogszerűen éltek-e az adóvisszaigénylés lehetőségével. Így a tavalyi évben újonnan bevezetett gyermekek utáni adókedvezmény igénybe vételének jogosságának vizsgálata is kereszttűzbe kerülhet.

A 2012-ben kiemelten ellenőrizendő főbb tevékenységi körök

- nagykereskedelem (különösen a mezőgazdasági termék ügynöki nagykereskedelme, a gabona, a takarmány-, az élőállat- és hús-, húskészítmény nagykereskedelme)

- közúti áruszállítás

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

- raktározás, tárolás

- vendéglátás

- munkaerőpiaci szolgáltatás

- biztonsági, nyomozói tevékenység

- egyéb személyi szolgáltatás

- hús-, baromfihús-készítmény gyártása

- épületek építése, egyéb építmény építése, speciális szaképítés (bontás)

- növénytermesztés, állattenyésztés és kapcsolódó szolgáltatások

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések főbb iránya

- jogi, számviteli, adószakértői tevékenység

- kiskereskedelem, különösen a dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme, valamint a csomagküldő, internetes kereskedelem

- magánrendelőkben végzett járóbeteg-ellátás, fogorvosi ellátás, valamint az egyéb humán-egészségügyi ellátás

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09