9 °C Budapest

Végtörlesztés: nem vizsgálhatja a fekete pénzeket a NAV

Pénzcentrum
2012. február 16. 11:32

Nem ellenőrizheti az adóhatóság, honnan szedték össze a pénzt a végtörlesztők devizahitel-tartozásuk rendezésére - erősítette meg a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Varga Árpád, az adóhatóság elnök-helyettese. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelten vizsgálja az idei évben az adóvisszaigénylés jogszerűségét. Így a tavalyi évben újonnan bevezetett gyermekek utáni adókedvezmény igénybe vétele is kereszttűzbe kerülhet. A következő években az adószakértőket is kiemelten kívánja vizsgálni a NAV.

Csak a gazdagoknak segít a kormány pénzt mosni a végtörlesztésre vonatkozó szabályokkal - jelentette ki Egyed Zsolt jobbikos képviselőhétfőn a parlamentben. Cséfalvay Zoltán, a gazdasági tárca államtitkára erre válaszolva leszögezte: az adóhivatalnak joga van vizsgálni a végtörlesztésre fordított pénzek eredetét, ami a bankoknak amúgy kötelessége is. Az államtitkár szerint a törvény alapján a végtörlesztésre szánt pénzek forrása igenis vizsgálható, a törvény annyit ír elő, hogy a végtörlesztésre szánt pénzt nem lehet vagyongyarapodásnak tekinteni.

Az Országgyűlés október közepén fogadta el az otthonvédelmi törvényt módosító javaslatot, amely szerint a NAV nem ellenőrizheti, honnan teremtették elő a pénzt a magánszemélyek devizahiteleik rendezésére. A vonatkozó passzus a következőképpen szól:

"Vagyongyarapodás nem vélelmezhető és nem állapítható meg azon összeggel összefüggésben, amellyel egyező összeget a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésre használ fel, vagy egyenes ági hozzátartozójának ajándékoz és azt e hozzátartozója végtörlesztésként használ fel az e hozzátartozót terhelő tartozás kiegyenlítésére".

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese mai sajtótájékoztatóján a Pénzcentrum.hu kérdésére leszögezte, a törvényi rendelkezés valóban azt jelenti, hogy abban az esetben, ha az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot folytat, akkor nem lehet ellenőrizni, honnan teremtette elő a magánszemély a végtörlesztésre fordított össszeget. Ez lényegében adóamnesztiát jelent az érintetteknek - ismerte el az elnökhelyettes.

A sajtótájékoztatón VArga Árpád bemutatta, milyen főbb szempontok alapján ellenőrzi az adóhatóság az idén a magánszemélyeket, illetve a vállalkozásokat. Tíz évvel ezelőtt vezették be azt a kötelezettséget, hogy az adóhatóság elnökének február 20-ig meg kell határozni az az évi ellenőrzési irányelveket. Az irányelv jövő hét kedden jelenik meg az Adó- és Ellenőrzési Értesítőben. Meghatározza azokat a fő tevékenységeket, amelyeket ebben az évben vizsgálni kíván az adóhatóság. Az idei évben 1000 milliárd forinttal több adóbevételt kell beszedni, mint az elmúlt évben.

Az elnökhelyettes leszögezte: az eddigieknél is nagyobb figyelmet fektet a jövőben az adóhatóság az internetes kereskedelem ellenőrzésére.

Korábbi cikkünk a témában: Ez a legújabb adóteher! Célkeresztben az interneten kereskedők

Új intézmény az adóregisztrációs eljárás, amelynek során egy kérdőívet töltetnek ki a vállalkozásokkal. Ha úgy látják, hogy bizonytalan a munkaügyi, pénzügyi helyzete, akkor egy éven keresztül fokozottan ellenőrzik a tevékenységét. Cél, hogy ne alapíthassanak olyan magánszemélyek vállalkozást, amelyek adótartozással hagytak hátra céget, vagy másik vállalkozásuk van, amely adóhátralékot halmozott fel.

Az is kiemelt cél, hogy ne legyenek olyan vállalkozások, amelyek csak azért jönnek létre, hogy kárt okozzanak a költségvetésnek, illetve a partnereiknek. Amelyek átcsúsznak a megfelelési mércén, azok sem dőlhetnek nyugodtan hátra, mivel az adóhatóság bármikor ellenőrizheti a tevékenységüket. 

Ha a cégek gyakorta változtatják a székhelyüket, el kell gondolkodni, hogy nem adóelkerülési szándék vezérli-e a vállalkozásokat. Továbbra is odafigyel az adóhatóság a transzferárakra. Nem tartható ugyanis az, hogy a Magyarországon megtermelt nyereséget különböző technikákkal külföldre vigyék. A fekete foglalkoztatással érintett területeket is kiemelten vizsgálják.

Nagy hangsúlyt kapnak idén is a vagyonosodási vizsgálatok, ellenben sokkal célzottabbak lesznek, mint korábban. Az ideológia az, hogy akkor rendeljenek el ilyen ellenőrzést, ha szükség van rá. Ha csalás, csőd merül fel, meg kell vizsgálni, hogyan fordulhat elő, hogy az ügyvezető eléggé kellemes körülmények között él - ecsetelte Varga Árpád.

A személyi adókötelezettség teljesítésére irányuló vizsgálatok között kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság annak ellenőrzésére is, hogy a magánszemélyek jogszerűen éltek-e az adóvisszaigénylés lehetőségével. Így a tavalyi évben újonnan bevezetett gyermekek utáni adókedvezmény igénybe vételének jogosságának vizsgálata is kereszttűzbe kerülhet.

A 2012-ben kiemelten ellenőrizendő főbb tevékenységi körök

- nagykereskedelem (különösen a mezőgazdasági termék ügynöki nagykereskedelme, a gabona, a takarmány-, az élőállat- és hús-, húskészítmény nagykereskedelme)

- közúti áruszállítás

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- raktározás, tárolás

- vendéglátás

- munkaerőpiaci szolgáltatás

- biztonsági, nyomozói tevékenység

- egyéb személyi szolgáltatás

- hús-, baromfihús-készítmény gyártása

- épületek építése, egyéb építmény építése, speciális szaképítés (bontás)

- növénytermesztés, állattenyésztés és kapcsolódó szolgáltatások

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések főbb iránya

- jogi, számviteli, adószakértői tevékenység

- kiskereskedelem, különösen a dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme, valamint a csomagküldő, internetes kereskedelem

- magánrendelőkben végzett járóbeteg-ellátás, fogorvosi ellátás, valamint az egyéb humán-egészségügyi ellátás

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem