19 °C Budapest

Végtörlesztés: nem vizsgálhatja a fekete pénzeket a NAV

Pénzcentrum
2012. február 16. 11:32

Nem ellenőrizheti az adóhatóság, honnan szedték össze a pénzt a végtörlesztők devizahitel-tartozásuk rendezésére - erősítette meg a Pénzcentrum.hu érdeklődésére Varga Árpád, az adóhatóság elnök-helyettese. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kiemelten vizsgálja az idei évben az adóvisszaigénylés jogszerűségét. Így a tavalyi évben újonnan bevezetett gyermekek utáni adókedvezmény igénybe vétele is kereszttűzbe kerülhet. A következő években az adószakértőket is kiemelten kívánja vizsgálni a NAV.

Csak a gazdagoknak segít a kormány pénzt mosni a végtörlesztésre vonatkozó szabályokkal - jelentette ki Egyed Zsolt jobbikos képviselőhétfőn a parlamentben. Cséfalvay Zoltán, a gazdasági tárca államtitkára erre válaszolva leszögezte: az adóhivatalnak joga van vizsgálni a végtörlesztésre fordított pénzek eredetét, ami a bankoknak amúgy kötelessége is. Az államtitkár szerint a törvény alapján a végtörlesztésre szánt pénzek forrása igenis vizsgálható, a törvény annyit ír elő, hogy a végtörlesztésre szánt pénzt nem lehet vagyongyarapodásnak tekinteni.

Az Országgyűlés október közepén fogadta el az otthonvédelmi törvényt módosító javaslatot, amely szerint a NAV nem ellenőrizheti, honnan teremtették elő a pénzt a magánszemélyek devizahiteleik rendezésére. A vonatkozó passzus a következőképpen szól:

"Vagyongyarapodás nem vélelmezhető és nem állapítható meg azon összeggel összefüggésben, amellyel egyező összeget a magánszemély végtörlesztés címén az őt terhelő tartozás kiegyenlítésre használ fel, vagy egyenes ági hozzátartozójának ajándékoz és azt e hozzátartozója végtörlesztésként használ fel az e hozzátartozót terhelő tartozás kiegyenlítésére".

Varga Árpád, a NAV elnökhelyettese mai sajtótájékoztatóján a Pénzcentrum.hu kérdésére leszögezte, a törvényi rendelkezés valóban azt jelenti, hogy abban az esetben, ha az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot folytat, akkor nem lehet ellenőrizni, honnan teremtette elő a magánszemély a végtörlesztésre fordított össszeget. Ez lényegében adóamnesztiát jelent az érintetteknek - ismerte el az elnökhelyettes.

A sajtótájékoztatón VArga Árpád bemutatta, milyen főbb szempontok alapján ellenőrzi az adóhatóság az idén a magánszemélyeket, illetve a vállalkozásokat. Tíz évvel ezelőtt vezették be azt a kötelezettséget, hogy az adóhatóság elnökének február 20-ig meg kell határozni az az évi ellenőrzési irányelveket. Az irányelv jövő hét kedden jelenik meg az Adó- és Ellenőrzési Értesítőben. Meghatározza azokat a fő tevékenységeket, amelyeket ebben az évben vizsgálni kíván az adóhatóság. Az idei évben 1000 milliárd forinttal több adóbevételt kell beszedni, mint az elmúlt évben.

Az elnökhelyettes leszögezte: az eddigieknél is nagyobb figyelmet fektet a jövőben az adóhatóság az internetes kereskedelem ellenőrzésére.

Korábbi cikkünk a témában: Ez a legújabb adóteher! Célkeresztben az interneten kereskedők

Új intézmény az adóregisztrációs eljárás, amelynek során egy kérdőívet töltetnek ki a vállalkozásokkal. Ha úgy látják, hogy bizonytalan a munkaügyi, pénzügyi helyzete, akkor egy éven keresztül fokozottan ellenőrzik a tevékenységét. Cél, hogy ne alapíthassanak olyan magánszemélyek vállalkozást, amelyek adótartozással hagytak hátra céget, vagy másik vállalkozásuk van, amely adóhátralékot halmozott fel.

Az is kiemelt cél, hogy ne legyenek olyan vállalkozások, amelyek csak azért jönnek létre, hogy kárt okozzanak a költségvetésnek, illetve a partnereiknek. Amelyek átcsúsznak a megfelelési mércén, azok sem dőlhetnek nyugodtan hátra, mivel az adóhatóság bármikor ellenőrizheti a tevékenységüket. 

Ha a cégek gyakorta változtatják a székhelyüket, el kell gondolkodni, hogy nem adóelkerülési szándék vezérli-e a vállalkozásokat. Továbbra is odafigyel az adóhatóság a transzferárakra. Nem tartható ugyanis az, hogy a Magyarországon megtermelt nyereséget különböző technikákkal külföldre vigyék. A fekete foglalkoztatással érintett területeket is kiemelten vizsgálják.

Nagy hangsúlyt kapnak idén is a vagyonosodási vizsgálatok, ellenben sokkal célzottabbak lesznek, mint korábban. Az ideológia az, hogy akkor rendeljenek el ilyen ellenőrzést, ha szükség van rá. Ha csalás, csőd merül fel, meg kell vizsgálni, hogyan fordulhat elő, hogy az ügyvezető eléggé kellemes körülmények között él - ecsetelte Varga Árpád.

A személyi adókötelezettség teljesítésére irányuló vizsgálatok között kiemelt figyelmet fordít az adóhatóság annak ellenőrzésére is, hogy a magánszemélyek jogszerűen éltek-e az adóvisszaigénylés lehetőségével. Így a tavalyi évben újonnan bevezetett gyermekek utáni adókedvezmény igénybe vételének jogosságának vizsgálata is kereszttűzbe kerülhet.

A 2012-ben kiemelten ellenőrizendő főbb tevékenységi körök

- nagykereskedelem (különösen a mezőgazdasági termék ügynöki nagykereskedelme, a gabona, a takarmány-, az élőállat- és hús-, húskészítmény nagykereskedelme)

- közúti áruszállítás

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- raktározás, tárolás

- vendéglátás

- munkaerőpiaci szolgáltatás

- biztonsági, nyomozói tevékenység

- egyéb személyi szolgáltatás

- hús-, baromfihús-készítmény gyártása

- épületek építése, egyéb építmény építése, speciális szaképítés (bontás)

- növénytermesztés, állattenyésztés és kapcsolódó szolgáltatások

A következő évek adóellenőrzéseit előkészítő adatgyűjtések főbb iránya

- jogi, számviteli, adószakértői tevékenység

- kiskereskedelem, különösen a dísznövény, vetőmag, műtrágya, hobbiállat-eledel kiskereskedelme, valamint a csomagküldő, internetes kereskedelem

- magánrendelőkben végzett járóbeteg-ellátás, fogorvosi ellátás, valamint az egyéb humán-egészségügyi ellátás

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?