3 °C Budapest

Méltánytalan adókedvezmény: újabb pofon a volt szolgálati nyugdíjasoknak

Pénzcentrum
2012. február 2. 15:02

Kétéves csúszással lehet csak igénybe venni a korábbi szolgálati nyugdíj helyébe lépett járandóságból a gyermekek utáni adókedvezményt. A vonatkozó kormányrendelet szerint ugyanis az ehhez szükséges igazolást csak az adóévet követő év június 30-áig adja ki az adóhatóság. Vagyis az idei évit csak 2013. június 30-ig, vagyis a személyi jövedelemadó bevallás májusi benyújtási határideje után. Így az idei kedvezményeket csak a 2014-ben esedékes adóbevallásban lehetne érvényesíteni.

Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult a korábbi szolgálati nyugdíjasokat képviselő Szolgálat és Becsület Érdekvédelmi Mozgalom. Meglátásuk szerint a szolgálati járandóságban részesülőket hátrányosan különbözteti meg a kormány a korhatár előtti ellátások eljárási szabályairól szóló rendeletben, mivel a családi adókedvezmény igénybe vételére vonatkozó szabályozással megsérti az egyenlő bánásmód követelményeit.

Mint ismeretes, az idei évtől jelentősen megváltoztak a korábbi korhatár alatti nyugdíjasok juttatásaira vonatkozó szabályok. Azok, akik még nem érik el a rájuk irányadó öregségi korhatárt, nem számítanak már nyugdíjasnak, hanem korhatár előtti ellátást kapnak. A törvény szerint a korhatár alatti ellátásban részesülők többsége a korábbi nyugdíjának a 2012. januári nyugdíjemelés mértékével összegét kapja meg az idei évben is.

A korábbi szolgálati nyugdíjas rendvédelmi dolgozók viszont nem kapják meg a januári nyugdíjemelés összegével növelt teljes járandóságukat, abból ugyanis le kell vonni a személyi jövedelemadó összegét. Kivétel ez alól az, akinek a szolgálati viszonyát egészségi, pszichikai, fizikai alkalmatlanság miatt szüntették meg, és az alkalmatlanság megállapítását megalapozó baleset, betegség szolgálati kötelmekkel összefüggő jellegét minősítő határozattal megállapították. Nem csökkentik annak a juttatását sem, akinek a 2011 decemberére járó szolgálati nyugdíja nem haladta meg a december 31-én hatályos minimálbér másfélszeresét, vagyis 117 ezer forintot, illetve ha a járandóságra jogosult önkéntes tartalékos szerződést köt.

Ellenben a törvény lehetővé teszi, hogy a szolgálati járandóságból is igénybe lehessen venni a családi kedvezményt. A körmönfontan megfogalmazott rendelkezés szerint, ha a szolgálati járandóságban részesülő az szja-törvény alapján jogosult családi kedvezményre, vagy arra, hogy azt a házastársával vagy élettársával megossza, de nincs annyi egyéb jövedelme, amiből a kedvezményt igénybe tudná venni, akkor azt a korhatár előtti ellátásból is érvényesítheti. Ehhez az állami adóhatóság által kiállított igazolás szükséges.

A végrehajtási szabályokat tartalmazó kormányrendelet szerint viszont az adóhatóságnak csak az adóévet követő év június 30-áig kell kiadni az igazolást. Így azok a szolgálati járandóságban részesülők, akiknek nincs más jövedelmük, hogy igénybe vehessék a családi kedvezményt, és azt év közben a házas- vagy élettársuk sem tudja érvényesíteni, az idei évre vonatkozó kedvezményt csak két év múlva vonhatnák le az adójukból. Az adóhatóság ugyanis 2013. június 30-ig, vagyis a személyi jövedelemadó bevallás májusi benyújtási határideje után küldi meg az ez évi igazolásokat. Így az idei kedvezményeket csak a 2014-ben esedékes adóbevallásban lehetne érvényesíteni.

A Szolgálat és Becsület véleménye szerint ez az eljárás hátrányosan különbözteti meg a szolgálati járandóságban részesülőket az összes többi, a családi adókedvezmény igénybevételére jogosult állampolgárhoz képes, ezért fordult az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Ha az eljárás során bebizonyosodik, hogy az egyenlő bánásmód követelményét megsértették, a hatóság egyebek között elrendelheti a jogsértő állapot megszüntetését, megtilthatja a jogsértő magatartás jövőbeni tanúsítását.Amennyiben az egyesület kedvezőtlen választ kap kifogásaira az EBH-tól, bírósághoz fordul jogorvoslatért

Védett tulajdonságok:
- nem,
- faji hovatartozás,
- bőrszín,
- nemzetiség,
- nemzeti, vagy etnikai kisebbséghez való tartozás,
- anyanyelv,
- fogyatékosság,
- egészségi állapot,
- vallási vagy világnézeti meggyőződés,
- politikai vagy más vélemény,
- családi állapot,
- anyaság (terhesség) vagy apaság,
- szexuális irányultság,
- nemi identitás,
- életkor,
- társadalmi származás,
- vagyoni helyzet,
- foglalkoztatási jogviszonyának vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyának részmunkaidős jellege, illetve határozott időtartama,
- érdekképviselethez való tartozás,
- egyéb helyzet, tulajdonság vagy jellemző

Mikor beszélünk közvetlen hátrányos megkülönböztetésről?

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság honlapján található tájékoztatás szerint ha valakit, vagy valamely csoportot az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvényben felsorolt tulajdonságai miatt kedvezőtlenebb bánásmódban részesítenek, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben lévő személy vagy csoport részesül, részesült vagy részesülne. A törvény 20 olyan tulajdonságot sorol fel, melyek az egyéb feltételek megléte esetén megalapozhatják a hatóság eljárását.

Mikor beszélünk közvetett hátrányos megkülönböztetésről?

Ilyen megkülönböztetésnek minősül, ha valamely intézkedés látszólag semleges, tehát megfelel az egyenlő bánásmód követelményének, de a védett tulajdonságokkal rendelkező személyt vagy csoportot lényegesen nagyobb arányban hoz hátrányos helyzetbe, mint amelyben más, összehasonlítható helyzetben levő személy, vagy csoport volt, van, vagy lenne.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
laskainelli  |  2022.11.29 12:44
A külvilág minden napra tartogat valami megküzdenivalót, ami talán kissé jobban feszíti a határainka...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?